Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία και η εξέλιξη του Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου ιδίως όσον αφορά τα εγκλήματα πολέμου και τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία και η εξέλιξη του Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου ιδίως όσον αφορά τα εγκλήματα πολέμου και τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας

Ζητήματα εφαρμογής τους σε συρράξεις μη διεθνούς χαρακτήρα

Μαρία - Ντανιέλλα Μαρούδα

Στην παρούσα μελέτη παρουσιάζεται η θεσμική ταυτότητα του "Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την πρώην Γιουγκοσλαβία", όπως προκύπτει μέσα από τη σύσταση, το Καταστατικό και τη λειτουργία του, και αξιολογείται η συμβολή του στην εξέλιξη του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, ιδίως όσον αφορά τις εννοιολογικές οριοθετήσεις των τεσσάρων κατηγοριών εγκλημάτων πολέμου που εμπίπτουν στη δικαιοδοσία του και την επέκταση της εφαρμογής τους και σε συρράξεις μη διεθνούς χαρακτήρα. Σ` ένα εισαγωγικό κεφάλαιο, γίνεται μία αναδρομή στην διαμόρφωση κι εξέλιξη των κανόνων της ποινικής καταστολής των εγκλημάτων πολέμου, εξετάζονται προηγούμενες προσπάθειες σύστασης διεθνών δικαστηρίων για την δίωξη και τιμωρία εγκληματιών πολέμου, με κυριότερους σταθμούς τα Δικαστήρια της Νυρεμβέργης και του Τόκιο και αναλύονται οι λόγοι για τους οποίους δεν επαναλήφθησαν τέτοιες προσπάθειες έως και το 1993. Στο πρώτο Μέρος διερευνώνται οι ιστορικές διεργασίες που οδήγησαν στη σύσταση του Δικαστηρίου και αναλύονται, η νομική βάση σύστασης, τα χαρακτηριστικά του, καθώς και η δομή, η οργάνωση, η λειτουργία και οι διαδικασίες ενώπιον του, όπως προκύπτουν από το Καταστατικό, τον Εσωτερικό Κανονισμό του και από τη νομολογία του Δικαστηρίου.
Στο Δεύτερο Μέρος εξετάζονται οι επιμέρους κατηγορίες εγκλημάτων που εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του Δικαστηρίου, εκτός από το έγκλημα της γενοκτονίας, για το οποίο δεν υπάρχει ακόμη σχετική νομολογία. Παρουσιάζονται, έτσι, οι σοβαρές παραβιάσεις των Συμβάσεων της Γενεύης του 1949, τα εγκλήματα πολέμου και τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, αναπτύσσεται η ιστορία ποινικοποίησης τους, η εξέλιξη του περιεχομένου των εγκλημάτων στο σύγχρονο ανθρωπιστικό δίκαιο και αναλύεται η ερμηνεία που έχει δώσει το Δικαστήριο για το περιεχόμενο και την εφαρμογή τους ειδικότερα σε συρράξεις μη διεθνούς χαρακτήρα.
Τέλος, αξιολογείται η συμβολή του Δικαστηρίου στην εξέλιξη του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, ενώ επιχειρείται μια εκτίμηση των επιπτώσεων της νομολογίας του στο άμεσο μέλλον.

Μαρία - Ντανιέλλα Μαρούδα

Μαρία - Ντανιέλλα Μαρούδα (Συγγραφέας)

Η Μαρία-Ντανιέλλα Μαρούδα είναι Επίκουρη Καθηγήτρια Διεθνούς Δικαίου, Παντείου Πανεπιστημίου, Δικηγόρος ΔΣΑ, Αναπλ. Διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Κέντρου Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και Ανθρωπιστικής Δράσης, Μέλος Εφορειών Κοινωνικής Πρόνοιας και Διεθνών Σχέσεων του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, Μέλος της Διεθνούς Επιτροπής του Διαγωνισμού Ανθρωπιστικού Δικαίου Jean Pictet (www.concourspictet.org). Σπούδασε νομικά στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης κι έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Διετέλεσε αξιωματούχος προστασίας (protection delegate) της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού στη Σρι Λάνκα (1997-1999), κι έχει συμμετάσχει σε αποστολές διεθνούς επιτήρησης εκλογικών και δημοκρατικών διαδικασιών του ΟΑΣΕ και του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών σε Αλβανία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη (1996-1997). Κυριότερα έργα της: "IHL Implementation in Greece, ΕΚΕΚΔΑΑΔ", Όστρια, 2015 (έρευνα με τους Ερευνητές του ΕΚΕΚΔΑΑ, Δ Σ. Κύρκο, Β. Σαράντη), "Περί του ανθρωπιστικού χώρου στον 21ο αιώνα: Ανάδυση και εξέλιξη για μια αποτελεσματική και νόμιμη ανθρωπιστική δράση", Εκδ. Ι. Σιδέρης, 2012, "Η διεθνής ευθύνη για παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου. Η κρατική και ατομική ευθύνη σε κίνηση", Εκδ. Αντ. Ν. Σάκκουλα, 2006, "Το διεθνές ποινικό δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία και η εξέλιξη του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου", Εκδ. Αντ. Ν. Σάκκουλα, 2001, "Μελέτη εφαρμογής και διάδοσης του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου στην Ελλάδα", Εκδ. Αντ. Ν. Σάκκουλα, 2000.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
275
Διαστάσεις:
24x17
Βάρος:
0.581 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση