Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Η παρουσία του θεατρικού έργου του Alexandre Dumas πατρός στην Ελλάδα και στον ευρύτερο ελληνόφωνο χώρο
(Μέσα ΙΘ και Κ αιώνας)
Συγγραφέας:   Θεόδωρος Κατσικάρος


Η παρουσία του θεατρικού έργου του Alexandre Dumas πατρός στην Ελλάδα και στον ευρύτερο ελληνόφωνο χώρο
Από τα μέσα του περασμένου αιώνα και μέχρι την αυγή του εικοστού, οι δραστήριοι ελληνικοί θίασοι παρουσίασαν μία αυξημένη κινητικότητα, τόσο εντός, όσο και εκτός του ελλαδικού χώρου, σε περιοχές όπου το ελληνικό στοιχείο βρισκόταν στην ακμή του. Η σημαντική αυτή δραστηριότητα η οποία έφθασε στο απόγειό της την περίοδο της άνθισης του ρομαντισμού, αποτελεί ένα σημαντικό μέρος της Ιστορίας του νέου ελληνικού Θεάτρου και γενικότερα της πολιτιστικής κληρονομιάς μας. Στην παρούσα μελέτη, το κλίμα όλης αυτής της δραστηριότητας σκιαγραφείται υπό το πρίσμα της υποδοχής που επιφυλάχθηκε στο θεατρικό έργο του συγγραφέα των Τριών Σωματοφυλάκων και του Κόμη Μοντεχρήστου, Alexandre Dumas πατρός, όχι μόνο στα μεγάλα αστικά κέντρα της Ελλάδας, αλλά και σ΄ αυτά της διασποράς. Τα έργα του Dumas τα οποία βρέθηκαν σε όλα σχεδόν τα δραματολόγια των θιάσων της εποχής μαζί μ΄ αυτά των Shakespeare, Hugo Schiller και άλλων, ανέβηκαν μετά την απάλειψη των τολμηρότερων σκηνών τους. Από το θίασο του Παντελή Σούτσα, ο οποίος το 1844 παρουσίασε τον "Πύργο του Νελ" στην Αθήνα, μέχρι τον Κώστα Καρρά που ανέβασε τον "Ηθοποιό Κην" το 1988, η παρουσία αυτή καλύπτει ένα πλήθος παραστάσεων στις οποίες συμμετείχαν ηθοποιοί όπως οι Αλεξιάδης, Ταβουλάρης, Βεάκης, Κοτοπούλη, Συνοδινού κ.ά.

24χ17 εκ., 133 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 792.495 (Θέατρο - Ελλάς), 792.09 (Θέατρο - Ιστορία)
ISBN: 960-201-31-9
Βάρος: 0.292 κιλά
Έτος Κυκλοφορίας: 1997
Γράψε τη δική σου κριτική
10.20
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

9.08
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Ο Θόδωρος Κατσικάρος γεννήθηκε το 1970 στην Αθήνα. Είναι απόφοιτος των Φιλοσοφικών Σχολών Αθηνών και Λυών ΙΙΙ. Πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Παρίσι ως υπότροφος κληροδοτήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ετοιμάζει διδακτορική διατριβή στο Εθνικό Ινστιτούτο Ανατολικών Γλωσσών και Πολιτισμών (I.NA.L.C.O.) στο Παρίσι με θέμα: Αlexandre Dumas pere et la Grece. Στα πλαίσια αυτής της έρευνάς του, ανακάλυψε στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας και αποκατέστησε τα χειρόγραφα δύο έργων του Alexandre Dumas πατρός τα οποία κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Καστανιώτη με εισαγωγή, σχόλια και μετάφραση του ιδίου.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.