Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Η βασιλική περιουσία στα ελληνικά δικαστήρια
Συγγραφέας:   Μιχάλης Ν. Πικραμένος


Η βασιλική περιουσία στα ελληνικά δικαστήρια
Στον τόμο αυτό συγκεντρώνεται το υλικό της υπόθεσης της "βασιλικής περιουσίας" που εκδικάσθηκε από τα ανώτατα δικαστήρια της χώρας. Συγκεκριμένα, περιλαμβάνονται οι δικαστικές αποφάσεις που εξέδωσαν ο Άρειος Πάγος, το Συμβούλιο της Επικρατείας και το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο, οι εισηγήσεις των εισηγητών-δικαστών καθώς και τα κρίσιμα νομοθετήματα. Προηγείται εισαγωγή, στην οποία επιχειρείται η συστηματική παρουσίαση της υπόθεσης, προκειμένου ο αναγνώστης να αποκτήσει ευσύνοπτη εικόνα όλων των φάσεων της εξέλιξής της. Η εκδίκαση της "βασιλικής περιουσίας" από τα ανώτατα δικαστήρια της χώρας αποτελεί μια εξαιρετικά σημαντική "στιγμή" στη σύγχρονη πολιτική και συνταγματική ιστορία της χώρας. Η συγκέντρωση και παρουσίαση, στον παρόντα τόμο, του ενλόγω υλικού αποβλέπει στο να διατηρηθεί στην ιστορική μνήμη η υπόθεση αυτή και να γίνουν ευρύτερα γνωστές οι πτυχές της πολυκύμαντης δικαστικής διαδρομής της. Άλλωστε, η υπόθεση της "βασιλικής περιουσίας" είναι το τελευταίο κεφάλαιο μιας ιστορικής αντιπαράθεσης που είχε ως επίκεντρο το θεσμό της μοναρχίας και δίχασε τον ελληνικό λαό. Η αντιπαράθεση αυτή σφράγισε ανεξίτηλα την ιστορία της Ελλάδος από τις πρώτες δεκαετίες του εικοστού αιώνα, καθώς είχε καθοριστικές επιπτώσεις στη λειτουργία των θεσμών και παρεμπόδισε, επί μακρόν, την εμπέδωση του κοινοβουλευτικού συστήματος και εντέλει του δημοκρατικού πολιτεύματος.

Σημείωση: Πρόλογος: Γ. Παπαδημητρίου.

21χ14 εκ., 355 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Ονομασία σειράς: Συνταγματικό Δίκαιο στην Ευρώπη: Τεκμήρια
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 342 (Δημόσιο δίκαιο)
Άλλα πρόσωπα: Γεώργιος Δ. Παπαδημητρίου (Υπεύθυνος Σειράς)
ISBN: 978-960-15-0508-4
ISBN (10ψήφιο): 960-15-0508-3
Βάρος: 0.537 κιλά
Έτος Κυκλοφορίας: 2001
Γράψε τη δική σου κριτική
30.07
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

28.57
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Ο Μιχ. Ν. Πικραμένος είναι Πάρεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας και διδάκτορας Π.Ε. του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει μετεκπαιδευτεί στο Συγκριτικό Δημόσιο Δίκαιο και στη συγκριτική νομολογία των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Διδάσκει ειδικά θέματα Συνταγματικού Δικαίου στην Εθνική Σχολή Δικαστών. Διετέλεσε συνεργάτης στο Νομικό Γραφείο του Πρωθυπουργού (1996-1999). Πρόεδρος ομάδος εργασίας Υπουργείου Δικαιοσύνης για την προσαρμογή της εθνικής νομοθεσίας στις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.