Πρώτη γραφή
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Πρώτη γραφή

Διαγωνισμός διηγήματος Γυναίκα 2001

Μαρία Σκαμάγκα

Συλλογικό έργο

Μαρία Νταή

Συμβάλλοντας στον εμπλουτισμό της σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας, οι Εκδόσεις Μίνωας και το Περιοδικό Γυναίκα διοργάνωσαν διαγωνισμό διηγήματος πρωτοεμφανιζόμενου πεζογράφου. Η ανταπόκριση ήταν μεγάλη και τα κείμενα άρτια. Το έργο της κριτικής επιτροπής δύσκολο και ερεθιστικό. Οι συγγραφείς Αμάντα Μιχαλοπούλου, Έρση Σωτηροπούλου, Φαίδων Ταμβακάκης και Μισέλ Φάις, ο κριτικός λογοτεχνίας Βαγγέλης Χατζηβασιλείου και οι δημοσιογράφοι Άννυ Κολτσιδοπούλου και Όλγα Μπατή κατέληξαν σε δεκαπέντε διηγήματα που ξαφνιάζουν με την ποικιλία των ιδεών τους και τη φρεσκάδα της γραφής τους. Το πρώτο βήμα έγινε. Στους διακριθέντες μετατίθεται πλέον η ευθύνη να δικαιώσουν τις επιλογές της επιτροπής ξεκινώντας μια δόκιμη λογοτεχνική διαδρομή.


[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]

Μαρία Σκαμάγκα

Μαρία Σκαμάγκα (Συγγραφέας)

Η Μαρία Σκαμάγκα γεννήθηκε στην Αθήνα το 1970. Έχει γράψει διηγήματα και έχει ασχοληθεί επί σειρά ετών με τη λογοτεχνική μετάφραση και τη μετάφραση δοκιμίων για την τέχνη και την αρχιτεκτονική.


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Συλλογικό έργο (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Μαρία Νταή

Μαρία Νταή (Συγγραφέας)

Η Μαίρη Νταή γεννήθηκε το 1970 στην Αθήνα. Σπούδασε μετάφραση στο Τμήμα Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας του Ιονίου Πανεπιστημίου στην Κέρκυρα. Η συλλογή διηγημάτων "Όλα ήταν μουρουνόλαδο" είναι το πρώτο της βιβλίο.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Άννα Βαρσάμου

Άννα Βαρσάμου (Συγγραφέας)

Γεννήθηκα στην Αθήνα το 1975.  Θα ήθελα να ζω στους κρεμαστούς κήπους της Βαβυλώνας. Για την ώρα με βρίσκει κανείς ανάμεσα σε παιδιά, βιβλία και γάτες. Τον έρωτα της ζωής μου τον λένε Ιούλιο Αύγουστο. Σε ένα ιδανικό σύμπαν δε θα χρειαζόταν να δουλεύω και μόνο θα έγραφα. Απέχω πολύ από το ιδανικό.

Για να αντέχω την καθημερινότητα, κάνω παρέα με ωραίους ανθρώπους. Τέτοιους συναντάς σε αυτό το βιβλίο, καθώς και στο μυθιστόρημα Νοβοκαΐνη (Εκδόσεις Κοντύλι). Επίσης στο διήγημά μου Μετράμε σε ίντσες ή σε εκατοστά; (Πρώτη γραφή, Μίνωας), Ο τελευταίος χορός των μυρμηγκιών του μαύρου μελιού (Περιοδικό Συμπόσιο) και στο αφήγημα Μικρή αριθμητική (Εκδόσεις Περί Τεχνών).


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Γλυκερία Μπασδέκη

Γλυκερία Μπασδέκη (Συγγραφέας)

H Γλυκερία Μπασδέκη γεννήθηκε στη Λάρισα το 1969. Σπούδασε Ιστορία, ελληνική φιλολογία και δημιουργική γραφή. Zει στην Ξάνθη και εργάζεται ως φιλόλογος στη μέση εκπαίδευση. Έχει εκδώσει τις ποιητικές συλλογές "Είναι επικίνδυνο ν΄ ανοίγεις την πόρτα σου σε άγνωστες μικρές" (Πλέθρον, 1989), "Σύρε καλέ την άλυσον" (Ενδυμίων, 2012, β΄ έκδ. Bibliotheque, 2014), "Η Θεόδωρος Κολοκοτρώνης" (Bibliotheque, 2016) και "Μία βοήθεια, παρακαλώ!" (Bibliotheque, 2018). Διηγήματά της συμπεριλαμβάνονται σε συλλογικές εκδόσεις. Διατηρεί το blog "Crying Game" (lifo.gr) και αρθρογραφεί στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο. Στο θέατρο έχουν παρουσιαστεί τα έργα της "Στέλλα travel/η γη της απαγγελίας" (σκην. Bijoux de kant/Γ. Σκουρλέτης, Ίδρυμα Μ. Κακογιάννης, 2013), "Ραμόνα travel/η γη της καλοσύνης" (σκην. Bijoux de kant/Γ. Σκουρλέτης , Φεστιβάλ Αθηνών, 2014), "Donna abbandonata ή Πολύ με στεναχωρήσατε κύριε Γιώργο μου" (σκην. Θ. Γκόνης, Φεστιβάλ Φιλίππων, 2014), "Αχ!/(ξανα)διαβάζοντας την κερένια κούκλα του Χρηστομάνου" (σκην. Bijoux de kant/Γ. Σκουρλέτης, Ίδρυμα Μ. Κακογιάννης, 2014), που εκδόθηκαν σ΄ έναν τόμο ("Τέσσερα θεατρικά", εκδ. Bibliotheque, 2015).
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Έλενα Μελιδώνη - Ανδρέου (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Αταλάντη Απέργη (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Σάββας Λαζαρίδης (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Αφροδίτη Κουμουνδουρέα (Συγγραφέας)

Η Αφροδίτη Κουμανδαρέα γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα. Φοίτησε στο Αρσάκειο Ψυχικού. Σπούδασε αρχαία ελληνική φιλολογία και στη συνέχεια μετάφραση λογοτεχνικών έργων και συγκριτική φιλολογία. Από το 1995 ασχολείται με τη μετάφραση, την επιμέλεια και τη συγγραφή κειμένων. Το 2000 πήρε μέρος στο διαγωνισμό του περιοδικού "Γυναίκα" με το διήγημα "Ζητούνται μεταφραστές", το οποίο συμπεριλήφθηκε στον τόμο "Πρώτη Γραφή" (Εκδόσεις Μίνωας). Το "Pool boy" είναι το πρώτο της μυθιστόρημα το οποίο κέρδισε το πρώτο βραβείο στο Διαγωνισμό Μυθιστορήματος 2003 του περιοδικού "Diva".
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ιωάννα Μαυρομμάτη (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ελένη Τάχερ (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Λίνα Πανταλέων

Λίνα Πανταλέων (Συγγραφέας)

Η Λίνα Πανταλέων γεννήθηκε στην Αθήνα το 1979. Το 2000 άρχισε να δημοσιεύει κριτικές βιβλίου στα περιοδικά "Διαβάζω" και "Εντευκτήριο". Αργότερα, συνεργάστηκε με το ένθετο για το βιβλίο, "Βιβλιοθήκη", της "Ελευθεροτυπίας" και με το περιοδικό "Νέα Εστία". Σήμερα κείμενά της δημοσιεύονται τακτικά στο ένθετο "Τέχνες και Γράμματα" της εφημερίδας "Η Καθημερινή".
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Μαρία Βασιλειάδου

Μαρία Βασιλειάδου (Συγγραφέας)

Η Μαρία Βασιλειάδου γεννήθηκε στη Δράμα και ζει στην Αθήνα. Είναι κοινωνική λειτουργός-εκπαιδευτικός. Η σχέση της με το χώρο της εκπαίδευσης ξεκίνησε το 1978 ως διευθύντρια ιδιωτικού παιδικού σταθμού. Από το 1982 μέχρι το 2000 εργάστηκε στη Γενική Γραμματεία Εκπαίδευσης Ενηλίκων. Ασχολήθηκε κυρίως με τα εκπαιδευτικά προγράμματα για ειδικές κοινωνικές ομάδες και ως υπεύθυνη των προγραμμάτων για τους Ρόμα. Έχει συγγράψει σειρά εκπαιδευτικών παιδικών βιβλίων για την προσχολική ηλικία, εκπαιδευτικά βιβλία για τους Ρόμα και σχολικό εγχειρίδιο για την Τεχνική Επαγγελματική Εκπαίδευση με θέμα τον κοινωνικό αποκλεισμό. Έχει εκπονήσει, ακόμα, μελέτες και έρευνες που αφορούν στο τσιγγάνικο ζήτημα, και επιμελήθηκε εκδόσεις της Γενικής Γραμματείας Εκπαίδευσης Ενηλίκων με θέματα κοινωνικού περιεχομένου. Σήμερα εργάζεται ως καθηγήτρια Κοινωνικής Εργασίας στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Μαίρη Θεοδώρου (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εμπεδοκλής Κλέαρχος (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ελένη Χατζηβασιλείου (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Δημοσθένης Κερασίδης

Δημοσθένης Κερασίδης (Επιμέλεια)

Ο Δημοσθένης Κερασίδης ασχολείται με τη λογοτεχνική φόρμα του χαϊκού για δεκαετίες στο πλαίσιο μελετών, δημοσιεύσεων και σεμιναρίων. Οι "Ασκήσεις χαϊκού" είναι η πρώτη ποιητική συλλογή του.


Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
186
Διαστάσεις:
21x12
Βάρος:
0.208 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση