Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Η λογική της γραφής και η οργάνωση της κοινωνίας
Συγγραφέας:   Jack Goody


Offer
Η επινόηση και η διάδοση της γραφής άσκησε καταλυτική επίδραση στις ανθρώπινες κοινωνίες. Αντλώντας επιχειρήματα τόσο από τον αρχαίο κόσμο (Αίγυπτος, Μέση Ανατολή) όσο και από τη σύγχρονη Αφρική, ο Goody εντοπίζει και υπογραμμίζει ορισμένα γενικά χαρακτηριστικά των κοινωνικών δομών που επηρεάστηκαν από αυτή τη μείζονα αλλαγή στον τρόπο επικοινωνίας. Εξετάζονται, ιδιαίτερα, οι επιπτώσεις της γραφής σε μερικά θεμελιώδη κοινωνικά φαινόμενα όπως τα θρησκευτικά, οικονομικά, πολιτικά και νομικά συστήματα. Η μελέτη του ειδικού μηχανισμού, που δημιουργείται από την εισαγωγή της γραφής και την ανάπτυξη μιας γραπτής παράδοσης, αποδεικνύεται ουσιώδης για την ερμηνεία των μεγάλων αλλαγών που συνέβησαν στους κόλπους των ανθρώπινων κοινωνιών και μας επιτρέπει να κατανοήσουμε καλύτερα τις ομοιότητες και τις διαφορές τους. Πολλές μελέτες είχαν θίξει το ζήτημα της επιρροής της γραφογνωσίας πάνω στην κοινωνική οργάνωση, έλειπε όμως η γενική σύνθεση που παρουσιάζεται σ΄ αυτό το έργο.

Σημείωση: Η έκδοση πραγματοποιήθηκε με την οικονομικη ενίσχυση του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου.

21χ14 εκ., 314 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Ονομασία σειράς: 21ος Παράλληλος
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 300 (Κοινωνικές επιστήμες), 411 (Γραφή)
Άλλα πρόσωπα: Νίκος Κούρκουλος (Επιμελητής) , Νάσια Ποταμιάνου (Μεταφραστής) ,
ISBN: 978-960-8219-03-8
ISBN (10ψήφιο): 960-8219-03-5
Βάρος: 0.476 κιλά
Έτος Κυκλοφορίας: 2001
Γράψε τη δική σου κριτική
18.02
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

12.43
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Goody, Jack
O Jack Goody είναι επίτιμος καθηγητής κοινωνικής ανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο του Cambridge. Έχοντας πραγματοποιήσει επιτόπια έρευνα σε πολλές περιοχές, κυρίως όμως στη Δ. Αφρική, θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της βρετανικής σχολής στη μεταπολεμική περίοδο. Από τα πολλά έργα του (που αποτελούν, όπως δηλώνει ο ίδιος, "μελέτες πάνω στη γραφογνωσία, την οικογένεια, την κουλτούρα και το κράτος") αναφέρουμε τα: "Death, property and the ancestors" (1962), "The domestication of the savage mind" (1977), "Cooking, cuisine and class" (1982). "The development of family and marriage in Europe"(1983), "The culture of flowers" (1993). "The east in the west" (1996).

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.