Ο λόγος του αρχιμάστορα
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Ο λόγος του αρχιμάστορα

Μια συνομιλια με τον Άρη Κωνσταντινίδη

Άρης Κωνσταντινίδης

Κωνσταντίνος Α. Θεμελής

Αν αφαιρούσε κανείς τις ερωτήσεις και άλλαζε τη σειρά των θεμάτων στα οποία αναφέρεται ο Αρχιμάστορας, θα προέκυπτε ένας συγκλονιστικός δραματικός μονόλογος που θα καθήλωνε, από σκηνής, τον ακροατή/θεατή. Ο καταγραμμένος εδώ προφορικός λόγος -με μόνη επεξεργασία αυτήν που επιβάλλει το πέρασμα από τον προφορικό στον γραπτό- είναι τόσο χυμώδης ώστε θα τον ζήλευε ακόμη κι ένας δραματουργός. Αναδίδει το πορτραίτο του Αρχιμάστορα ως γέρου άνδρα που αναστοχάζεται το έργο του και ετοιμάζεται για την έξοδο. "Ένα έργο για όλους και για κανέναν· και έξοδος-απαίτηση για ύψιστη άφεση και μαρτυρία έπαρσης χωρίς όρια". "Έπαιξα τον Ληρ σ΄ ολόκληρη τη Βόρεια Γερμανία αλλά κανένας δεν κατάλαβε ούτε τον Ληρ ούτε τον Σαίξπηρ· τίποτα», όπως λέει ο γέρος ηθοποιός Μινέττι στο ομώνυμο δράμα του Τόμας Μπέρνχαρτ.

Άρης Κωνσταντινίδης

Άρης Κωνσταντινίδης (Συγγραφέας)

Ο Άρης Κωνσταντινίδης (Αθήνα 1913-1993) σπούδασε αρχιτεκτονική στην Technische Hochschule του Μονάχου, απ΄ όπου αποφοίτησε το 1936. Εργάστηκε στην Πολεοδομική Υπηρεσία της πόλης των Αθηνών (1938-1942) και στο Υπουργείο Δημοσίων Έργων (1942-50). Υπήρξε προϊστάμενος τους τμήματος Μελετών του Οργανισμού Τουρισμού (1957-67), όπου αργότερα διετέλεσε ειδικός σύμβουλος (1975-78). Δίδαξε ως επισκέπτης καθηγητής στο Πολυτεχνείο της Ζυρίχης (1967-70). Επίτιμος διδάκτωρ της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (1978) και έκτακτο μέλος της Βαυαρικής Ακαδημίας Καλών Τεχνών του Μονάχου (1985). Έγραψε πολυάριθμα άρθρα και βιβλία, ενώ το πλούσιο αρχιτεκτονικό του έργο παρουσιάστηκε σε αρκετές εκθέσεις, σε βιβλία και σε περιοδικά στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Κωνσταντίνος Α. Θεμελής (Συγγραφέας)

Ο Κωνσταντίνος Αν. Θεμελής γεννήθηκε στο Φλαμπουράρι - ένα από τα Ζαγοροχώρια των Ιωαννίνων. Αποφοίτησε από τη Ζωσιμαία Σχολή Ιωαννίνων και στη συνέχεια σπούδασε φυσική στη Φυσικομαθηματική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ηθοποιία στην Επιθεώρηση Δραματικής Τέχνης της Ρούλας Πατεράκη, κλασικό μπαλέτο με δάσκαλο τον Γιάννη Μέτση και τεχνική Jazz με τη Λιλή Μπερδέ. Μελέτησε ιδιαίτερα την εκπαίδευση του ηθοποιού όπως αυτή αναπτύχθηκε στο "Θέατρο - Εργαστήριο" του Γιέρζυ Γκροτόφσκι και στο "Θέατρο Όντιν" του Εουτζένιο Μπάρμπα. Συμμετέχει στις συναντήσεις της Διεθνούς Σχολής Θεατρικής Ανθρωπολογίας (ISTA) η οποία έχει ως αντικείμενο έρευνας τις κοινές αρχές τεχνικής του ηθοποιού οι οποίες υπόκεινται στα παραστασιακά είδη των πολιτισμών Ανατολής και Δύσης. Ίδρυσε το "Θέατρο Στάλκερ" όπου, για πολλά χρόνια, ανέπτυξε τη δημιουργική του δραστηριότητα, κυρίως στον χώρο της παιδαγωγικής του ηθοποιού. Εργάζεται παράλληλα ως ηθοποιός/χορευτής και η πιο πρόσφατη συνεργασία του ήταν με το θέατρο "Σφενδόνη", όπου ερμήνευσε τους ρόλους του Βεληγκέκα, του σιόρ-Διονύση και του Εβραίου Ιακώβ στην παράσταση καραγκιόζη με ηθοποιούς Λίγα απ΄ όλα. Στην τρέχουσα περίοδο (2002-2003) επεξεργάζεται τη δραματουργία μιας παράστασης του θεάτρου "Στάλκερ" με σημείο αναχώρησης τη διάλεξη Duende του Φ. Γκ,. Λόρκα, διευθύνει το εργαστήριο Οι Σωματικές Δράσεις του Ηθοποιού: Από τον Στανισλάβσκι μέχρι τον Γκροτόφσκι, και ετοιμάζει ένα βιβλίο για την Όπερα του Πεκίνου και τον μεγάλο της ηθοποιό Μέι Λανφάνγκ.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Μαλακό εξώφυλλο
Σελίδες:
124
Διαστάσεις:
21χ13
Βάρος:
0.183 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση