Η μητέρα μου
zoom in

Ο Πέτρος διηγείται πώς, μετά από μια ευλαβική παιδική ηλικία, στα δεκαεφτά του χρόνια μυήθηκε στη διαστροφή από τη μητέρα του. Καθώς, χάρη σ΄ αυτήν, βυθίζεται στο όργιο και στην ακολασία, ανακαλύπτει την έκσταση της αιώνιας κατάρας, όπου αναμειγνύονται η αγωνία, η ντροπή, η απόλαυση, η αηδία και ο σεβασμός. Σεβασμός γι΄ αυτή τη γυναίκα, τη μητέρα του, που μπόρεσε να κόψει όλες τις γέφυρες ως την τελευταία και που, αφού άγγιξε το βάθος της αβύσσου, παραδίδει το γιο της στο θάνατο στον οποίο η ίδια παραδίδεται.
Το "Η μητέρα μου" είναι ένα από τα πιο βίαια, τα πιο σκανδαλωδώς ωραία κείμενα του Georges Bataille, που έλεγε για τον εαυτό του : "Δεν είμαι φιλόσοφος, ίσως όμως είμαι άγιος, ίσως και τρελός", γνωρίζοντας ότι ακριβώς μέσα σ΄ αυτή την αμφισημία εδρεύει η μόνη φιλοσοφία.
Το 2004 ο γάλλος σκηνοθέτης Κριστόφ Ονορέ αποτόλμησε το "αδύνατο": τη μεταφορά του κειμένου στην οθόνη, σε μια ταινία με πρωταγωνίστρια την Ιζαμπέλ Υπέρ.

Georges Bataille

Georges Bataille (Συγγραφέας)

Ο Ζωρζ Μπατάιγ γεννήθηκε στο Billom το 1897. Ο πατέρας του ήταν τυφλός. Διορίζεται το 1924 στο τμήμα Μεταλλίων της Εθνικής Βιβλιοθήκης των Παρισίων. Ξεκινά ψυχανάλυση με τον Α. Borel, συγχρόνως δε γνωρίζεται με τους σουρεαλιστές χωρίς ποτέ να γίνει εις εξ αυτών. Τα καλοκαίρια ζει στο σπίτι του παππού του μελετώντας φιλοσοφία και θεολογία. Ο σκέψη του Νίτσε βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός του και θα παραμείνει ως το τέλος της ζωής του. Το 1928 δημοσιεύει με ψευδώνυμο [Lord Auch] την "Ιστορία του ματιού". Την επόμενη χρονιά ιδρύει μαζί με τον G. Riviere το περιοδικό "Documents". Ιδρύει, το 1935, την ομάδα Contre Attaque, η οποία διαλύεται ένα χρόνο μετά. To 1946 ιδρύει το περιοδικό Critique. Το 1962 πεθαίνει στο Παρίσι. Το 1971 οι εκδόσεις Gallimard αρχίζουν την έκδοση των "Απάντων" του, με δημοσιεύσεις πολλών άγνωστων γραφτών του.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Αγγελική Πετρά (Μεταφραστής)


Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
169
Διαστάσεις:
21x14
Βάρος:
0.263 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση