Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Οι απαρχές της δυτικής επιστήμης
(Η ευρωπαϊκή επιστημονική παράδοση σε φιλοσοφικό, θρησκευτικό και θεσμικό πλαίσιο, 600 π.Χ. - 1450 μ.Χ.)
Συγγραφέας:   David C. Lindberg


Οι απαρχές της δυτικής επιστήμης
Το επίτευγμα του Lindberg είναι μοναδικό: με φόντο τις εξελίξεις στα πεδία της φιλοσοφίας, της θρησκείας, της τεχνικής και των θεσμών μάς μεταδίδει μια τεράστια ποσότητα πληροφοριών σχετικά με το ξεκίνημα της επιστήμης.
Το βιβλίο είναι ένα ορόσημο εφόσον αποτελεί την πρώτη εδώ και δύο δεκαετίες απόπειρα επισκόπησης της επιστήμης του αρχαίου κόσμου, την πρώτη εδώ και σαράντα χρόνια απόπειρα συγγραφής μιας γενικής ιστορίας της μεσαιωνικής επιστήμης και την πρώτη παγκόσμια απόπειρα συγγραφής μιας πλήρους -και ενοποιημένης σε έναν τόμο- καταγραφής της πορείας της αρχαίας και της μεσαιωνικής επιστήμης μαζί. Στις "Απαρχές της Δυτικής Επιστήμης", λοιπόν, ο Lindberg μάς δίνει πλούσια ιστορικά στοιχεία για την εξέλιξη των επιστημονικών ιδεών, των πρακτικών και των θεσμών σε μια περίοδο που εκτείνεται από την προ-σωκρατική ελληνική φιλοσοφία μέχρι τον ύστερο μεσαιωνικό σχολαστικισμό. Ο Lindberg εστιάζει την προσοχή του σ΄ όλα σχεδόν τα σημαντικά θέματα της ιστορίας της αρχαίας και μεσαιωνικής επιστήμης. Περιλαμβάνει τις εξελίξεις στα μαθηματικά, στην αστρονομία, στη μηχανική, στην οπτική, στην αλχημεία, στη φυσική ιστορία και στην ιατρική. Επιπλέον μας δίδει κι ένα διαφωτιστικό απολογισμό της μεταβίβασης της επιστημονικής γνώσης από την αρχαία Ελλάδα στο μεσαιωνικό Ισλάμ και εν συνεχεία στη μεσαιωνική Ευρώπη.
Ο Lindberg γράφει με σαφήνεια, οργανώνει με έξοχο τρόπο την ύλη σε κάθε κεφάλαιο που είναι το ίδιο κατανοητή σε επιστήμονες και μη ειδικούς, συνεισφέροντας ούτως ή άλλως έναν πλούτο γνώσεων. Σ΄ όλο το βιβλίο δίδει ο συγγραφέας ιδιαίτερη προσοχή στο πολιτισμικό και θεσμικό πλαίσιο στο οποίο δημιουργήθηκε και διαδόθηκε η επιστημονική γνώση. Επίσης παρουσιάζει και τον τρόπο με τον οποίο η φιλοσοφία και η θρησκεία επηρέασαν το περιεχόμενο και την πρακτική της επιστήμης.
Εξάλλου ο Lindberg δεν διστάζει να μας δώσει καινούργιες ερμηνείες και να διακινδυνεύσει ΄διατυπώνοντας φρέσκιες κρίσεις και απόψεις που έχουν ως στόχο να άρουν εκκρεμείς ιστορικές διαμάχες.
Το κείμενο διανθίζεται από μια ενδιαφέρουσα συλλογή σπάνιων και ασυνήθιστων φωτογραφιών, χαρτών και σχημάτων.

23χ15 εκ., 568 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 509 (Επιστήμη - Ιστορία)
Άλλα πρόσωπα: Ηλίας Μαρκολέφας (Μεταφραστής) , Κατερίνα Ιεροδιακόνου (Επιμελητής) ,
ISBN: 978-960-254-520-1
ISBN (10ψήφιο): 960-254-520-8
Βάρος: 0.99 κιλά
Έτος Κυκλοφορίας: 2003
Γράψε τη δική σου κριτική
26.63
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

23.70
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Ο David Lindberg είναι καθηγητής της ιστορίας των επιστημών στο Πανεπιστήμιο Hilldale, και πρώην διευθυντής του Ινστιτούτου Διερεύνησης Ανθρωπιστικών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Ουισκόνσιν, στο Μάντισον.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.