Αρχαία ελληνική θρησκεία και μαθηματικά
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Αρχαία ελληνική θρησκεία και μαθηματικά

6ος αι. - 1ος αι. π.Χ.: Η επανάσταση των αρρήτων αριθμών στην ελληνική σκέψη

Διαμαντής Κ. Κούτουλας

10.65€ -27% 7.77€

«Ο ανθρωπομορφισμός του Ομήρου αποκάλυψε τον ουδέτερο χαρακτήρα της ηθικής των ολύμπιων θεών, που προσωποποιούσαν φυσικά στοιχεία, και η ανακάλυψη των άρρητων αριθμών από τους Πυθαγόρειους επιβεβαίωσε την παρουσία του παραλόγου και του χάους εντός του λόγου και του κόσμου. Η Πλατωνική Ακαδημία, με την τοποθέτηση στο θρόνο των θεών του ορθού λόγου και τη θεώρηση των αριθμών ως ευθύγραμμων τμημάτων (γεωμετρία) `έσωσε` την ηθική των θεών και τα μαθηματικά. Η αστρονομία με το γεωκεντρικό μοντέλο προσπαθεί να ικανοποιήσει το πλατωνικό αίτημα για εξήγηση της τροχιάς των πλανητών με ομαλές κυκλικές κινήσεις, ενώ η θεωρία της κίνησης του Αριστοτέλη, χώριζε το σύμπαν σε δύο περιοχές: την υποσελήνια, της φθοράς και της μεταβολής, και την πέρα από τη Σελήνη, της αιώνιας κίνησης, της αφθαρσίας και του αιθέρα.
Ο θεός (πρώτο Κινούν Ακίνητο) και οι Νόες (που κινούν τα ουράνια σώματα) «κατοικούν» στον υπερσελήνιο χώρο, ενώ οι δαίμονες στην υποσελήνια περιοχή είναι οι εξουσιαστές του αέρος».


[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]

Διαμαντής Κ. Κούτουλας

Διαμαντής Κ. Κούτουλας (Συγγραφέας)

Ο Διαμαντής (Αδαμάντιος) Κούτουλας γεννήθηκε στον Πειραιά στις 4/3/1962. Σπούδασε Κλασσική Φιλολογία στην Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και από το 1989 διδάσκει στην Δημόσια Μέση Εκπαίδευση. Υπήρξε συνεργάτης πολλών περιοδικών και παρουσίασε έρευνές του σε ειδικές διαλέξεις και ραδιοφωνικές εκπομπές. Το 1994 έλαβε μέρος σε επιστημονικό συνέδριο στο Ohlstadt του Μονάχου, που διοργάνωσε η Λέσχη Επιστημόνων της Βαυαρίας, με θέμα "Hellenische Mythologie / Vorgeschichte - Ελληνική μυθολογία/προϊστορία", παρουσιάζοντας εισήγηση με θέμα: "Η Αρχαιοελληνική Παράδοση περί Προκατακλυσμιαίου Πολιτισμού". Μεταξύ άλλων έχει συγγράψει τα εξής έργα: - "Αρχαία Σπάρτη" (Δίον, 1997) - "Αρχαία ελληνική θρησκεία και μαθηματικά" (Δίον, 2001) - "Απόκρυφες επιστήμες στην ελληνική αρχαιότητα" (Έσοπτρον, 2002) - "Οι αρχαίοι Έλληνες μύστες" (Έσοπτρον, 2003) - "Οι γνωστικοί και αρχέγονος χριστιανισμός" (Δίον, 2006) - "Ο αόρατος ήλιος" (Δίον, 2008) - "Ο ενδιάμεσος κόσμος των ψυχών" (Δίον, 2010) diamantiskoutoulas.blogspot.com
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Θεσσαλονίκη
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
187
Διαστάσεις:
21x14
Βάρος:
0.296 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση