Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Τα μνημίδια
(20ός αιώνας: Η αστική ιδεολογία στην τέχνη και στην επιστήμη)
Συγγραφέας:   Λουκάς Τ. Πιστόλης


Τα μνημίδια
"Στα μνημίδια προσπάθησα να δεματιάσω σημαντικές στιγμές της επιστήμης και της τέχνης, στιγμές που σφράγισαν τον εικοστό αιώνα και υπό αυτή την έννοια ενθάρρυναν συγκεκριμένα αντανακλαστικά και συμπεριφορές. Η συνολική θεώρηση του εικοστού αιώνα, με τις εκπληκτικές κατακτήσεις του, φανερώνει ταυτόχρονα κι ένα ισχυρό μέτωπο εναντίον ενός συστήματος αξιών που δημιούργησαν πολλές εκατονταετίες και επιδότησε η επιστημονική δραστηριότητα". Η μνήμη, το αίτιο και το αιτιατό κ.ά. είναι θεμελιώδη στοιχεία αυτού του συστήματος αξιών το οποίο συνέδραμε τόσο ο Αϊνστάιν όσο και ο Θουκυδίδης και το οποίο ευνοεί τον προσανατολισμένο άνθρωπο".

(απόσπασμα από το βιβλίο)

Σκέψεις και προβληματισμοί γύρω από σημαντικές στιγμές της επιστήμης και της τέχνης που σφράγισαν τον εικοστό αιώνα και συνέβαλαν στη διαμόρφωση κοινωνικών συμπεριφορών, περιλαμβάνονται στο δοκίμιο του Λουκά Πιστόλη. Η Ιστορία, η μνήμη, ο χρόνος και η ταχύτητα, η τέχνη, (ζωγραφική, κινηματογράφος, μουσική), η επιστήμη (φυσική) και οι διανοούμενοι, αποτελούν τα επίπεδα όπου κινείται ο νους και η πένα του συγγραφέα. Ιδιαίτερη βαρύτητα αποδίδεται στη μελέτη της επίθεσης που δέχονται ολοένα και περισσότερες κατακτήσεις του ανθρώπου από τη συντηρητική ιδεολογία.

Με αναφορές σε θεμελιώδη ζητήματα που διαμόρφωσαν τη σύγχρονη σκέψη και καθόρισαν την πορεία της επιστήμης, ο συγγραφέας επιχειρεί να αναλύσει κριτικά το πέρασμα της ανθρωπότητας από τον αιώνα που σημαδεύτηκε από τα πλέον αντιφατικά ιστορικά γεγονότα.

Σφριγηλός, φρέσκος, περιεκτικός ο λόγος του συγγραφέα συνιστά πρόσκληση και πρόκληση για τον νέο (κάθε ηλικίας) αναγνώστη.

21χ14 εκ., 53 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 700 (Τέχνη), 500 (Επιστήμη)
ISBN: 978-960-8472-68-6
ISBN (10ψήφιο): 960-8472-68-7
Βάρος: 0.093 κιλά
Εκδότης: Εντός
Έτος Κυκλοφορίας: 2000
Γράψε τη δική σου κριτική
8.00
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

7.12
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Πιστόλης, Λουκάς Τ.
Ο Λουκάς Τ. Πιστόλης γεννήθηκε το Νοέμβρη του 1957. Είναι από το χωριό Δρυμαία της Φθιώτιδας (στα ριζά του Καλλίδρομου) και από το 1992 κατοικεί μόνιμα στη Λάρισα. Το 1983 πήρε το Master of Science από το Γεωπονικό Ινστιτούτο του Βουκουρεστίου (ΙΑΝΒ) και το 1988 απέκτησε, από το ίδιο Ινστιτούτο, τον επιστημονικό τίτλο του διδάκτορα στη γεωπονία. Έχει δημοσιεύσει τα βιβλία: "Οδηγός θρέψης - λίπανσης των καλλιεργειών. Μέρος πρώτο" (1996), "Λίπανση των κυριοτέρων καλλιεργειών των Τρικάλων"(1997), "Καιρός και θρέψη φυτών - Η επίδραση του καιρού σε ζητήματα γονιμότητας εδάφους και θρέψης φυτών" (2004), "Διαφυλλικές λιπάνσεις - Συνδρομή στις υψηλές και ποιοτικές αποδόσεις και στην προστασία του περιβάλλοντος" (2008). Υπήρξε ο εμπνευστής και ο επιστημονικός σύμβουλος των πρώτων ολοκληρωμένων εκδόσεων του ειδικού τύπου - μετά την απελευθέρωση της αγοράς των λιπασμάτων - για τη λίπανση (1994) και την υδρολίπανση (1995) των καλλιεργειών. Έχει επίσης δημοσιεύσει πάνω από εξήντα εργασίες για τη θρέψη - λίπανση των καλλιεργειών στον ειδικό τύπο, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ενώ στα πλαίσια της εκλαΐκευσης αυτών των ζητημάτων έχει πραγματοποιήσει πλήθος ομιλιών σε αγρότες και γεωπόνους στην Ελλάδα και στην Κύπρο, καθώς και μια σειρά εκπομπών σε τηλεοπτικά κανάλια της περιφέρειας και στην ΕΤ 3. Το 1990 εμφανίστηκε στο χώρο της λογοτεχνίας με την ποιητική συλλογή "Μονοσάνδαλος" την οποία ακολούθησαν τα "Ποιήματα και ποιηματάκια" (1991) και τα "Μόρια ιστορίας" (1999). Το 2000 κυκλοφόρησε το δοκίμιό του "Τα μνημίδια - 20ος αιώνας: η αστική ιδεολογία στην τέχνη και στην επιστήμη". Το φως της δημοσιότητας βλέπουν, κατά και καιρούς, κριτικές παρεμβάσεις του σε εικαστικά, λογοτεχνικά, κοινωνικά θέματα, στον ημερήσιο και περιοδικό Τύπο, ενώ επί του πιεστηρίου βρίσκεται η νέα ποιητική του συλλογή. Στο μεγαλύτερο μέρος της, μέχρι τώρα, επαγγελματικής του διαδρομής εργάστηκε ως επιστημονικός υπεύθυνος εταιρειών σε ζητήματα θρέψης - λίπανσης των καλλιεργειών (Λιπάσματα Δραπετσώνας, COMPO Ελλάς κ.ά.). Εδώ και μερικά χρόνια εργάζεται στο τμήμα ΓΕΑΛ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (πρώην ΠΕΓΕΑΛ Κεντρικής Ελλάδας) με αντικείμενο τις αναλύσεις εδάφους, αρδευτικού νερού, φύλλων και λιπασμάτων. Ελπίζει - είναι σχεδόν βέβαιος- ότι μέχρι τα 79 του το μέλλον του στη μάχιμη γεωπονία είναι ακόμη μακρό.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.