Μελέτες για τον Ερωτόκριτο και άλλα νεοελληνικά κείμενα
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Μελέτες για τον Ερωτόκριτο και άλλα νεοελληνικά κείμενα

David Holton

25.00€ -26% 18.50€
  • Διαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας

    Αποστέλλεται την ίδια ή την επόμενη εργάσιμη

  • ISBN:

    9789600329209

  • Κατηγορίες:

    Δοκίμια

  • Έτος κυκλοφορίας

    2001

  • Εκδότης

    Εκδόσεις Καστανιώτη

Σε αυτόν τον τόμο συγκεντρώνονται 17 μελέτες, κατατάσσονται σε 4 θεματικές ενότητες που αφορούν αντίστοιχα: την πρώιμη νεοελληνική λογοτεχνία, τον «Ερωτόκριτο» και άλλα κρητικά κείμενα, την Αναγεννησιακή Κύπρο και τη νεοελληνική λογοτεχνία του 19ου και 20ού αιώνα. Οκτώ από τις μελέτες αναφέρονται εξολοκλήρου ή μερικώς στον «Ερωτόκριτο», που καταλαμβάνει κεντρική θέση στα ερευνητικά ενδιαφέροντα του Ντέιβιντ Χόλτον από τη δεκαετία του 1980. Ανάμεσα στα κείμενα που εξετάζονται από τις άλλες μελέτες είναι το «Μυθιστόρημα του Μεγάλου Αλεξάνδρου», η Ιστορία της Σωσσάνης, τα Απομνημονεύματα του Μακρυγιάννη, τα διηγήματα του Ψυχάρη και η ποίηση του Μαβίλη και του Καβάφη. Εννέα από τις μελέτες έχουν μεταφραστεί από τα αγγλικά ειδικά για τον τόμο αυτό. Στην κριτική εξέταση των λογοτεχνικών κειμένων ο συγγραφέας επιδιώκει να ορίσει και να φωτίσει τις οργανωτικές αρχές που τα διέπουν, αρχές που μπορεί να είναι νοηματικές, συνειρμικές, αφηγηματικές, δομικές, γλωσσικές ή μετρικές. Κατ` αυτόν τον τρόπο, ο μελετητής προσπαθεί όχι απλώς να διεισδύσει στον τρόπο σκέψης του συγγραφέα, αλλά και να διευκολύνει την κριτική κατανόηση των κειμένων από τον σημερινό αναγνώστη.


[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]

David Holton

David Holton (Συγγραφέας)

O Nτέιβιντ Xόλτον γεννήθηκε στο Nορθάμπτον της Aγγλίας το 1946 και σπούδασε κλασική, βυζαντινή και νεοελληνική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο της Oξφόρδης. Aφού ολοκλήρωσε εκεί τη διδακτορική του διατριβή, συνέχισε τις σπουδές του στο Aριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και, στη συνέχεια, εργάστηκε ως ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Mπέρμινχαμ. Aπό το 1981 διδάσκει νεοελληνική γλώσσα και λογοτεχνία στο Πανεπιστήμιο του Kαίμπριτζ. Έχει δημοσιεύσει τα βιβλία "Διήγησις του Aλεξάνδρου" (Θεσσαλονίκη 1974), "Erotokritos" (Mπρίστολ 1991), "Γραμματική της ελληνικής γλώσσας" (Aθήνα 1999― αγγλική έκδοση: Λονδίνο 1997), σε συνεργασία με τον Peter Mackridge και την Eιρήνη Φιλιππάκη-Warburton, και "Tου κύκλου τα γυρίσματα. O Eρωτόκριτος σε ηλεκτρονική ανάλυση" (4 τόμοι, Aθήνα 1996-2000), σε συνεργασία με την Nτία Φιλιππίδου. Eπιμελήθηκε τον συλλογικό τόμο "Λογοτεχνία και κοινωνία στην Kρήτη της Aναγέννησης" (Hράκλειο 1997- αγγλική έκδοση 1991). Έχει δημοσιεύσει πολλά άρθρα για την πρώιμη, αναγεννησιακή και σύγχρονη νεοελληνική λογοτεχνία και εκδίδει το περιοδικό Kάμπος: Cambridge Papers in Modern Greek.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Μαρία Η. Αθανασοπούλου

Μαρία Η. Αθανασοπούλου (Μεταφραστής)

Η Μαρία Αθανασοπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε νεότερη ελληνική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και συγκριτική λογοτεχνία στα Πανεπιστήμια του Λονδίνου και του Καίμπριτζ. Έχει διδάξει στα Πανεπιστήμια Θεσσαλίας, Κρήτης, Κύπρου και Πατρών. Από το 2009 είναι λέκτορας νεοελληνικής λογοτεχνίας και θεωρίας της λογοτεχνίας στο τμήμα Θεάτρου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Άρθρα και βιβλιοκρισίες έχουν δημοσιευτεί στα περιοδικά "Κονδυλοφόρος", "Νέα Εστία", "Νέα Πορεία", "Περίπλους", "Ποίηση", "Σημείο", "Ύλαντρον". Έχει μεταφράσει στα ελληνικά το εγχειρίδιο του Jeremy Hawthorn, "Ξεκλειδώνοντας το κείμενο: μια εισαγωγή στη θεωρία της λογοτεχνίας".

Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
421
Διαστάσεις:
20.5x14
Βάρος:
0.634 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση