Το δέντρο της θλίψης
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Το δέντρο της θλίψης

Hubert Selby

Ο Μπόμπι είναι ένας μαύρος πιτσιρικάς που μένει σ` ένα διαμέρισμα γεμάτο ποντίκια, στο Μπρονξ. Το καλύτερο πράγμα στη ζωή του είναι η Μαρία, η ισπανίδα φίλη του, κι ο Μπόμπι περιμένει πώς και πώς να περάσει το καλοκαίρι μαζί της. Μια μέρα, καθώς πηγαίνουν σχολείο, πέφτουν θύματα ρατσιστικής επίθεσης από μια συμμορία και οι ζωές τους σχεδόν καταστρέφονται. Η Μαρία καταλήγει στο νοσοκομείο με σοβαρά εγκαύματα στο πρόσωπο, ενώ ο Μπόμπι δέχεται αμέτρητα άγρια χτυπήματα που τον αφήνουν αναίσθητο. Ο Μόις, επιζών από στρατόπεδο συγκέντρωσης, βρίσκει το ματωμένο σώμα του Μπόμπι και μια αναπάντεχη φιλία αναπτύσσεται μεταξύ τους. Καθώς ο Μόις ξετυλίγει αργά και βασανιστικά την επώδυνη ιστορία του, ο Μπόμπι παλεύει οργισμένος με την απελπισμένμη ανάγκη του για εκδίκηση. Από την ωμή αγριότητα του Μπόμπι μέχρι τη σιωπηλή θλίψη του Μόις, η γραφή του Hubert Selby Jr. χαρακτηρίζεται από μια υποβόσκουσα πίστη στην ανθρώπινη αρετή. Ενώ αναγνωρίζει τις σκληρές κοινωνικές αλήθειες, επιμένει να διατηρεί ζωντανή τη φλόγα της ελπίδας, πράγμα που κάνει την ανάγνωση του Δέντρου της Θλίψης μια καθαρτική εμπειρία.


[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]

Μιχάλης Μακρόπουλος

Μιχάλης Μακρόπουλος (Μεταφραστής)

Ο Μιχάλης Μακρόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1965 και σπούδασε βιολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έζησε εννέα χρόνια στη Θεσσαλονίκη. Πλέον κατοικεί στη Λευκάδα με τη σύζυγό του και με τα δυο τους παιδιά, και περνά μεγάλα διαστήματα στο Δελβινάκι Πωγωνίου στην Ήπειρο. Εργάζεται ως μεταφραστής λογοτεχνίας από τα αγγλικά και τα γαλλικά (έχοντας μεταφράσει αρκετά έργα των Ernest Hemingway, Truman Capote, F.S. Fitzgerald, John Steinbeck, Ray Bradbury, Stephen King, Saul Bellow, Richard Powers, Michel Faber, Antoine de Saint-Exupery, Martin Amis, κ.ά.). Έχει εκδώσει τα βιβλία για ενήλικες: "Η θλίψη στα μάτια του ποντικού", Οδυσσέας 1996, "Η Ιουλία είχε ένα πόδι", Οδυσσέας 1998, "Ιστορίες για μικροσκοπικά και γιγαντιαία πλάσματα", Οξύ 2000, "Το τέρας και ο έρωτας", Εστία 2002, "Η μαγική εκδρομή", Εστία 2005, "Το τέλος του ταξιδιού", Εστία 2006, "Η άδεια καρέκλα", Καστανιώτης 2007, "Σπουργίτω και Γράχαμ", Γιάννης Πικραμένος, 2012, "Οδοιπορικό στο Πωγώνι" (κείμενα, φωτογραφίες), Fagotto, 2013, "Το δέντρο του Ιούδα", Κίχλη, 2014, καθώς και πέντε βιβλία για παιδιά. Κείμενα και κριτικές του δημοσιεύονται σε διάφορα περιοδικά (diastixo.gr, "Φρέαρ", κ.ά.). Εργάζεται ως μεταφραστής λογοτεχνίας.

Hubert Selby

Hubert Selby (Συγγραφέας)

Αμερικανός συγγραφέας (Νέα Υόρκη 1928 - Λος Άντζελες 2004). Έγραψε τα μυθιστορήματα: "Last Exit to Brooklyn", 1964 (ελλ. εκδ. "Τελευταία έξοδος για το Μπρούκλιν", Γράμματα, 1980), μια ιστορία βίας και έρωτα ανάμεσα σε εργάτες, άνεργους, πόρνες και τραβεστί στους δρόμους του Μπρούκλιν του ΄50, για το οποίο ο Άλεν Γκίνσμπεργκ είπε ότι "θα εκραγεί σαν κολασμένο κέλυφος βόμβας πάνω απ΄ την Αμερική και πάλι θα διαβάζεται μετά από εκατό χρόνια"· "The Room", 1971 (για πολλούς το καλύτερό του)· "The Demon", 1976· "Requiem for a Dream", 1978 (ελλ. εκδ. "Ρέκβιεμ για ένα όνειρο", Οξύ, 2001, το οποίο μετέφερε στην οθόνη ο σκηνοθέτης Ντάρεν Αρονόφσκι, το 2000)· "The Willow Tree", 1998 (ελλ. εκδ. "Το δέντρο της θλίψης", Οξύ, 2001)· "Waiting Period", 2002· τη συλλογή διηγημάτων "Song of the Silent Snow", 1986· καθώς και τη συλλογή δοκιμίων, κειμένων, ποιημάτων και φωτογραφιών "Song to Myself... and Other Texts", 2004. Το 1989 το "Last Exit to Brooklyn" μεταφέρθηκε στην οθόνη από τον γερμανό σκηνοθέτη Uli Edel. Ο Hubert Selby κυκλοφόρησε, επίσης, δύο ακουστικά CD, στη σειρά "Spoken Word": τις συνομιλίες με τον φίλο του Nick Tosches, με τίτλο "Blue Eyes and Exit Wounds" και το "Live in Europe 1989".
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
350
Διαστάσεις:
21x14
Βάρος:
0.529 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση