Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος
(Ημερολόγιο, αναμνήσεις, μαρτυρίες, αλληλογραφία)
Συγγραφέας:   Πηνελόπη Σ. Δέλτα


Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος
[...] Εδώ περιλαμβάνονται:
α. Η καταγραφή μιας συζήτησης της Πην. Δέλτα με το βασιλιά Κωνσταντίνο στις 13/26 Μαρτίου 1914.
β. Τρεις μαρτυρίες, χαρακτηριστικές για τον τρόπο με τον οποίο η Δέλτα περιέσωζε ό,τι αφορούσε το Βενιζέλο.
γ. "Ενθυμήσεις" του Περικλή Μαζαράκη που αναφέρονται σε μια συζήτησή τους με το στρατηγό Β. Δούσμανη.
δ. Ανέκδοτα στοιχεία και γράμματα σχετικά με την ηχογράφηση δύο τραγουδιών από το Βενιζέλο στη σειρά του Συλλόγου Δημοτικών Τραγουδιών.
ε. Οι εκκλήσεις που έγραψε η Πηνελόπη Δέλτα για την Επιτροπή εράνου του μνημείου Βενιζέλου, το 1936.
Τα δύο τελευταία κείμενα έχουν συναρμολογηθεί με βάση χειρόγραφα, αποκόμματα και γράμματα που βρέθηκαν στο αρχείο.
Τα κείμενα (εκτός από τις σελίδες του προσωπικού ημερολογίου) δημοσιεύονται ολόκληρα. Γι΄ αυτό και υπάρχουν ορισμένες επαναλήψεις -κυρίως όταν τα ίδια γεγονότα καταγράφονται δύο ή και περισσότερες φορές στο ένα ή στο άλλο ημερολόγιο και στις αναμνήσεις. [...]

(από τον πρόλογο, Π. Α. Ζάννας)

24χ17 εκ., 391 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Ονομασία σειράς: Αρχείο της Π. Σ. Δέλτα
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 928 (Συγγραφείς, Έλληνες - Προσωπικές αφηγήσεις), 324.209 2 (Πολιτικοί), 324.209 249 5 (Βενιζέλος, Ελευθέριος Κ. (1864-1936))
Άλλα πρόσωπα: Παύλος Α. Ζάννας (Επιμελητής)
ISBN: 978-960-320-034-5
ISBN (10ψήφιο): 960-320-034-4
Βάρος: 0.827 κιλά
Εκδότης: Ερμής
Έτος Κυκλοφορίας: 2002
Γράψε τη δική σου κριτική
21.30
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

18.96
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Δέλτα, Πηνελόπη Σ.
Η Πηνελόπη Δέλτα γεννήθηκε το 1874 στην Αλεξάνδρεια. Εκεί έζησε τα παιδικά και νεανικά της χρόνια σ΄ ένα αρχοντικό οικογενειακό περιβάλλον, αυστηρά πατριαρχικό, με έντονες τις πατροπαράδοτες ελληνικές αρχές και συνήθειες. Με δασκάλους στο σπίτι, απέκτησε γενικές σχολικές γνώσεις και έμαθε ξένες γλώσσες και "ελληνικά" που τα αντιπάθησε, επειδή τα βιβλία ήταν γραμμένα στην καθαρεύουσα. Το 1895 παντρεύτηκε το Στέφανο Δέλτα, με το οποίον απέκτησε τρεις κόρες. Το 1916 η οικογένεια Δέλτα εγκαταστάθηκε στην Αθήνα. Ο κοινωνικός και ο φιλικός τους κύκλος ήταν οι πιο καλλιεργημένοι λογοτέχνες, εκπαιδευτικοί και σκεπτόμενοι άνθρωποι του καιρού τους, αλλά και σπουδαίες πολιτικές προσωπικότητες, όπως ο Ελ. Βενιζέλος και ο Νικ. Πλαστήρας. Τόσο στους Βαλκανικούς πολέμους, όσο και στον Ελληνο-ιταλικό πόλεμο, η Πηνελόπη Δέλτα προσέφερε μεγάλες υπηρεσίες, περιθάλποντας πρόσφυγες και τραυματίες. Η ίδια υπέφερε από παράλυση, που είχε αρχίσει από το 1925, και είχε γίνει ολική προς το τέλος της ζωής της. Ίσως η πάθησή της αυτή, σε συνδυασμό με το πλήγμα που της προκάλεσε η είσοδος των γερμανών στην Αθήνα, να την οδήγησαν στην απελπισία : Αυτοκτόνησε στις 2 Μαΐου του 1941. Η Πηνελόπη Δέλτα υπήρξε σπουδαία συγγραφέας. Έχουν περάσει 60 και περισσότερα χρόνια από τότε που έγραψε τα βιβλία της για παιδιά. Κι όμως, αυτά τα βιβλία εξακολουθούν να ενθουσιάζουν τους μικρούς αναγνώστες, με τη ζωντάνια τους, τις συναρπαστικές τους περιπέτειες, και τις γλαφυρές περιγραφές ιστορικών γεγονότων.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.