Η ώρα του Λύγκα
zoom in
6.76€ -10% 6.08€
  • Διαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας

    Αποστέλλεται την ίδια ή την επόμενη εργάσιμη

  • ISBN:

    9789602706299

  • Κατηγορίες:

    Θέατρο , Πεζογραφία

  • Εκδότης

    Γκοβόστης

Ο Περ Όλοβ Ένκβιστ γεννήθηκε στα 1934, σ` ένα χωριουδάκι του Βέστερμπότεν, χίλια χιλιόμετρα βορειοδυτικά από τη Στοκχόλμη. Ο πατέρας του ήταν ξυλοκόπος και πέθανε όταν ο Περ ήταν μόλις έξι μηνών. Η μητέρα του ήταν δασκάλα στο χωριό.
Ο Ένκβιστ σπούδασε ιστορία της λογοτεχνίας στο πανεπιστήμιο της Ουψάλα, την πόλη που έγινε σπίτι του για 23 χρόνια, από το 1955 μέχρι το 1978. Έχει διδάξει σκανδιναβική λογοτεχνία σε πολλά πανεπιστήμια της Ευρώπης και της Αμερικής. Στα νιάτα του ήταν πρωταθλητής στίβου. Από το 1978 ζει στην Κοπεγχάγη. Ο Περ Όλοβ Ένκβιστ έκανε την πρώτη του εμφάνιση στα σουηδικά γράμματα με το μυθιστόρημα `Το κρυστάλλινο μάτι`, που δημοσιεύτηκε στα 1961. Καθιερώθηκε όμως ως λογοτέχνης με το δεύτερο μυθιστόρημά του, `Ο πέμπτος χειμώνας του υπνωτιστή`, που κυκλοφόρησε στα 1964. Στα 1968 δημοσιεύτηκε το τρίτο του βιβλίο, `Οι Λεγεωνάριοι`. Την ίδια χρονιά ο Ένκβιστ βραβεύεται με το μεγάλο βραβείο λογοτεχνίας του Συμβουλίου των Βορείων Χωρών και καταξιώνεται πλέον ως ένας από τους σημαντικότερους λογοτέχνες της γενιάς του. Ακολουθεί μία περίοδος πανεπιστημιακής δραστηριότητας με διαλέξεις για τον Στρίντμπεργκ, κυρίως στην Αμερική. Εκεί γράφει και το πρώτο θεατρικό του έργο, εμπνευσμένο από τον μεγάλο συμπατριώτη του. Είναι `Η Νύχτα των Τριβάδων`, που γράφτηκε στα 1973 και είχε πρεμιέρα στο Βασιλικό δραματικό θέατρο της Στοκχόλμης, στις 27 Σεπτεμβρίου 1975. Ακολούθησαν δύο ακόμα θεατρικά, που μαζί με τις `Τριβάδες` αποτελούν μια τριλογία: `Για τη Φαίδρα` (1979), που βασίζεται στον Ρακίνα, και `Από τη ζωή των σκουληκιών` (1980), που αναφέρεται στον Δανό παραμυθά Χανς Κρίστιαν Άντερσεν και πρωτοπαρουσιάστηκε στην Κοπεγχάγη. Την άνοιξη του 1988, το Βασιλικό δραματικό θέατρο της Στοκχόλμης παρουσίασε το πιο πρόσφατο έργο του Ένκβιστ `Η ώρα του λύγκα`. Το έργο έχει ήδη μεταφραστεί σε 15 γλώσσες. Ο δραματουργός όμως Ένκβιστ δεν σταμάτησε την πένα του συγγραφέα. Έτσι, δύο ακόμη μυθιστορήματα, `Η έξοδος των μουσικών` (1978) και `Ο πεσμένος άγγελος` (1985) ήρθαν να πάρουν ξεχωριστή θέση στη νεότερη σουηδική πεζογραφία. [...]

Ζαννής Ψάλτης (Μεταφραστής)


Per Olov Enquist

Per Olov Enquist (Συγγραφέας)

Ο Περ Όλοβ Ένκβιστ (Per Olov Enquist), γεννημένος το 1934 στη Σουηδία, θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους συγγραφείς της χώρας του. Σπούδασε Ιστορία της Λογοτεχνίας στην Ουψάλα και εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε εφημερίδες και στην τηλεόραση μέχρι το 1976. Δίδαξε ως επισκέπτης καθηγητής στο UCLA, και από το 2005 είναι επίτιμος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Όσλο. Τα μυθιστορήματα και τα θεατρικά του έργα έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες. Τα έργα του χαρακτηρίζονται από έναν προσωπικό τρόπο γραφής, που συγγενεύει πολύ με τη δημοσιογραφική έρευνα.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
75
Διαστάσεις:
17x12
Βάρος:
0.087 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση