Η γλώσσα και η σκέψη του παιδιού
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Η γλώσσα και η σκέψη του παιδιού

Μελέτες για τη λογική του παιδιού

Jean Piaget

Το βιβλίο αυτό, του οποίου η πρώτη έκδοση κυκλοφόρησε το 1923, είναι το πρώτο μιας μεγάλης σειράς έργων που δημοσίευσε ο Ζαν Πιαζέ. Αμέσως προκάλεσε το ενδιαφέρον -και μερικές φορές την κριτική- των ψυχολόγων όλου του κόσμου. Σήμερα, τρία τέταρτα του αιώνα από τη στιγμή που πρωτοκυκλοφόρησε, είναι πάντα επίκαιρο και αποτελεί ένα πολύτιμο κείμενο για τους ψυχολόγους και τους παιδαγωγούς που ενδιαφέρονται να ανακαλύψουν τις σχέσεις ανάμεσα στην κατάκτηση της γλώσσας και την ανάπτυξη της λογικής. Ύστερα από παρατηρήσεις πάνω στην αυθόρμητη γλώσσα παιδιών ηλικίας 4 έως 8 ετών, ο συγγραφέας συνέλαβε το λειτουργικό πυρήνα της γνώσης στον οποίο στηρίζεται η γλώσσα των μικρών παιδιών, τον εγωκεντρισμό της σκέψης τους. Ο εγωκεντρισμός αυτός εξηγεί τη δυσκολία του μικρού παιδιού να διαφοροποιήσει τη δική του άποψη από εκείνη του συνομιλητή του. Ο συγγραφέας επίσης δείχνει με ποιον τρόπο το παιδί, κατά τη διάρκεια της ανάπτυξής του, κατορθώνει προοδευτικά να τοποθετείται σε σχέση με την άποψη του άλλου και να οργανώνει το λόγο του σύμφωνα με το συνομιλητή του.
Σταυρούλα Σαμαρτζή

Σταυρούλα Σαμαρτζή (Επιμέλεια)

Η Σταυρούλα Σαμαρτζή γεννήθηκε στην Αθήνα το 1960. Σπούδασε ψυχολογία στο Παρίσι και το 1987 πήρε το πτυχίο της στη Γενετική και Παιδαγωγική Ψυχολογία από το Πανεπιστήμιο Paris VIII. Το 1988 έλαβε το μεταπτυχιακό της δίπλωμα (D.E.A.) στις Γνωστικές Λειτουργίες από τα Πανεπιστήμια Paris VIII και Paris V, ενώ το 1992 απέκτησε διδακτορικό δίπλωμα από το Πανεπιστήμιο Paris VIII. Αρθρογραφεί σε επιστημονικά περιοδικά, είναι συγγραφέας του βιβλίου Εισαγωγή στις Γνωστικές Λειτουργίες (Εκδόσεις Παπαζήση, 1995) και υπεύθυνη της επιστημονικής επιμέλειας των βιβλίων του Ζαν Πιαζέ Περί Παιδαγωγικής (Εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα, 2000) και η Γλώσσα και η Σκέψη του Παιδιού (Εκδόσεις Καστανιώτη, 2001). Από το 1993 διδάσκει στο τμήμα Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου μαθήματα που άπτονται των αντικειμένων της Γνωστικής Ψυχολογίας και της Γνωστικής Ανάπτυξης.

Μαρία Αβαριτσιώτη (Μεταφραστής)


Jean Piaget

Jean Piaget (Συγγραφέας)

Ο Ζαν Πιαζέ (1896-1980) γεννήθηκε στο Neuchatel της Ελβετίας το 1896. Η συμβολή του στη φιλοσοφία, τη βιολογία, την επιστημολογία και ιδιαίτερα την παιδοψυχολογία του 20ού αιώνα είναι κατά γενική παραδοχή τεράστια. Ο Πιαζέ αντιμετώπισε το παιδί σαν κάτι διαφορετικό και τόνισε τη διαφορά ανάμεσα στον κόσμο του παιδιού και τον κόσμο του ενηλίκου. Έργα του: "Γλώσσα και σκέψη στο παιδί", "Η γέννηση της νόησης στο παιδί", "Η οικοδόμηση του πραγματικού στο παιδί", "Η ψυχολογία της νόησης", κ.ά.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Τόμος:
1
Δέσιμο:
Μαλακό εξώφυλλο
Σελίδες:
357
Διαστάσεις:
21χ14
Βάρος:
0.471 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση