Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Ιστορία του ελληνικού έθνους
(Από αρχαιοτάτων χρόνων μέχρι σήμερα)

No Cover
Στον δεύτερο αυτό τόμο συγκεντρώνεται το σύνολο των κειμένων μου θεατρικής κριτικής πού δημοσιεύτηκαν στο λογοτεχνικό περιοδικό "Η Λέξη" των Θ. Νιάρχου και Α. Φωστιέρη από τον Οκτώβριο του 1984 μέχρι και τον Σεπτέμβριο του 1989.
Η επιλογή των παραστάσεων πού σχολιάστηκαν έγινε περίπου με τη λογική του πρώτου τόμου (΄Η κρίση του θεάτρου, 1976-1984", εκδόσεις "Καστανιώτη" προτιμήθηκαν τα θεατρικά εκείνα ερεθίσματα που κατά τρόπο θετικό ή αρνητικό. αποτέλεσαν προτάσεις ή προκλήσεις στα θεατρικά μας πράγματα. δόθηκε ιδιαίτερη βαρύτητα στο αρχαίο δράμα και την αττική κωμωδία καθώς και σε περιφερειακές πειραματικές προσπάθειες ενώ αντιμετωπίστηκαν σε φειδωλή δειγματοληψία το ξένο βουλεβάρτο, η ελληνική κωμωδία η επιθεώρηση και γενικότερα το καθαρά εμπορικό θέατρο. Τέλος. υπό τον τίτλο "Νησίδες" φιλοξενήθηκαν. δίχως αξιολογική διάκριση έναντι άλλων ορισμένοι συνοπτικότεροι σχολιασμοί.
Με βάση τη γραμμή αύτή, γίνεται εύκολα κατανοητό ότι, όπως το υπαινίσσεται και ο αμφίσημος τίτλος δεν είχα ως στόχο την εξαντλητική καταγραφή της θεατρικής μας πραγματικότητας, εγχείρημα έτσι κι αλλιώς ακατόρθωτο αν όχι και άσκοπο. Η κριτική αυτή μάλλον φιλοδόξησε να παρακολουθήσει τις σημαντικότερες εκφάνσεις πού διαμόρφωσαν τη θεατρική ταυτότητα του τόπου μας κατά την τελευταία πενταετία, ομολογώντας έργα, πρόσωπα, πράγματα, προθέσεις και αποτελέσματαμε τις δυνάμεις πού διέθετε.
Άλλωστε, ή ύποκειμενικότητα και ή ευθύνη επιλογών και αποτιμήσεων με βαρύνουν απόλυτα -όσο και τα λάθη. Ευκαιρία, ο κρίνων να κριθεί.
Γ.Β. Απρίλιος 1991


Σημείωση: Μεταγλώττιση στη δημοτική: Τσιούνης, Αλέξανδρος - Τσαμπούκου, Παναγιώτα - Μαρκόπουλος, Κωνσταντίνος - Παπαδοπούλου, Σοφία - Χονδρονικόλα, Βηθλεέμ κ.ά. Η τιμή αφορά συνολικά και τους 15 τόμους.

25χ17 εκ., 319 σελίδες
Δέσιμο: Σκληρό εξώφυλλο
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Αριθμός τόμου: 8 από 15
ISBN13 Set: 978-960-7750-10-5
Ταξινόμιση DDC: 938 (Ελλάς - Ιστορία )
ISBN: 978-960-7750-18-1
ISBN (10ψήφιο): 960-7750-18-7
Βάρος: 0.765 κιλά
Εκδότης: Αλέξανδρος
Έτος Κυκλοφορίας: 2001
Γράψε τη δική σου κριτική
421.71
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

375.32
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Αναστασιάδης, Γεώργιος Ολ.
Ο Γιώργος Ολ. Αναστασιάδης γεννήθηκε το 1944 και ζει στη Θεσσαλονίκη. Είναι ομότιμος καθηγητής στο Τμήμα Νομικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Διδάσκει Πολιτική και Συνταγματική Ιστορία της Ελλάδας. Στο ερευνητικό και συγγραφικό του έργο, στα άρθρα του σε περιοδικά και εφημερίδες και στις ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές του ξεχωριστή θέση κατέχουν τα θέματα και οι πηγές της νεότερης ιστορίας και της "μικροϊστορίας" της πόλης και η διαρκής ανίχνευση και αξιοποίηση του ιστορικού υλικού που περιέχουν οι παλιές εφημερίδες και η λογοτεχνία της Θεσσαλονίκης.

Παπαρρηγόπουλος, Κωνσταντίνος Δ.
Ο Κωνσταντίνος Παπαρρηγόπουλος γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1815 και πέθανε στην Αθήνα το 1891. Το 1821, μετά τον απαγχονισμό του πατέρα του μαζί με άλλους Έλληνες προκρίτους, κατέφυγε με τη μητέρα του στην Οδησσό, όπου σπούδασε στο λύκειο Ρισελιέ ως υπότροφος του αυτοκράτορα της Ρωσίας Αλέξανδρου Α΄. Το 1830 ήρθε στην Ελλάδα και συνέχισε τις σπουδές του στην Αίγινα και αργότερα σε γαλλικά και γερμανικά πανεπιστήμια. Δίδαξε ιστορία στο γυμνάσιο και στο πανεπιστήμιο των Αθηνών. Το απαράμιλλο συνθετικό του έργο, η πεντάτομη "Ιστορία του ελληνικού έθνους", εκδόθηκε από το 1860 έως και το 1872, και ολοκληρώθηκε με τον "Επίλογο της ιστορίας του ελληνικού έθνους" το 1877. Αποτελεί το πρώτο έργο στο οποίο εκτίθεται ολόκληρη η ιστορία του ελληνικού έθνους συνεχόμενη και αδιαίρετη, ως μια αδιάσπαστη αλυσίδα συγγενών περιόδων και γεγονότων. Πρώτος ο Παπαρρηγόπουλος κατέδειξε τη μεγάλη σημασία του μεσαιωνικού ελληνισμού και άνοιξε το δρόμο για την αποκατάσταση της φήμης του Βυζαντίου.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.