Η ψυχανάλυση της φωτιάς
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Η ψυχανάλυση της φωτιάς

Gaston Bachelard

Αυτό στο οποίο μπορεί να ελπίζει η φιλοσοφία, είναι να καταστήσει την ποίηση και την επιστήμη συμπληρωματικές, να τις ενώσει σαν δύο αντίθετα. Πριν μελετήσει άλλα στοιχεία όπως τον αέρα, τη γη και το νερό ο Γκαστόν Μπασλάρ χρησιμοποίησε για πρώτη φορά στην Ψυχανάλυση της Φωτιάς αυτή τη μοναδική μέθοδο που βρίσκεται στο σταυροδρόμι ανάμεσα στην ποίηση και την επιστήμη.


[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]

Gaston Bachelard

Gaston Bachelard (Συγγραφέας)

Ο Gaston Bachelard γεννήθηκε στις 27 Ιουνίου του 1884 στην Barsur-Aube. Υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία στην Pont-a-Mousson, στο 12ο τάγμα των δραγώνων, από το 1905 μέχρι το 1907. Εργάστηκε στο Παρίσι ως διοικητικό στέλεχος στο Ταχυδρομείο και συγχρόνως σπούδασε μαθηματικά. Αποφοίτησε το 1912 και τον ίδιο χρόνο παντρεύτηκε. Από αυτόν τον γάμο γεννήθηκε μία κόρη, η Suzanne. Οκτώ χρόνια μετά έμεινε χήρος. Σπούδασε φιλοσοφία επηρεασμένος από τη θεωρία της σχετικότητος. Πήρε το δίπλωμά του το 1920, το 1922 έγινε υφηγητής και το 1927 καθηγητής. Εδίδαξε στο Πανεπιστήμιο της Ντιζόν και υπηρέτησε στη Σορβόννη, μέχρι το 1954, στην έδρα της Ιστορίας και της Φιλοσοφίας των Επιστημών. Το 1961 του απενεμήθη το Μέγα Βραβείο των Γραμμάτων. Πέθανε στις 16 Οκτωβρίου του 1962 στο Παρίσι.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Γιάννης Η. Εμίρης

Γιάννης Η. Εμίρης (Μεταφραστής)

Ο Γιάννης Ηλ. Εμίρης, Κασιώτης στην καταγωγή, γεννήθηκε το 1959 στο Παλαιό Φάληρο. Σπούδασε στην Γκρενόμπλ γενική, γαλλική και συγκριτική λογοτεχνία, όπου και δίδαξε (1982-1984) νεοελληνική γλώσσα, μετάφραση και λογοτεχνία. Εξέδωσε το λογοτεχνικό περιοδικό Πολιορκία (1978-1990) και το περιοδικό ποικίλης ύλης Club (1989-1991). Από το 1991 έως και το 2002 διετέλεσε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Πολιτισμικού Οργανισμού του Δήμου Αθηναίων. Με την ιδιότητά του αυτή δημιούργησε εκθέσεις ιστορικού χαρακτήρα για τον ελληνισμό και ήταν διευθυντής των εκδόσεων του Πολιτισμικού Οργανισμού (Αθηναϊκή Βιβλιοθήκη κ.ά.). Έργα του: Χάρτινες Σχέσεις (φιλολογικά δοκίμια), Γράψε το Φως (πεζά κείμενα), Κάψε την Άλλη! (μυθιστόρημα). Έχει μεταφράσει βιβλία των Gaston Bachelard, Roland Barthes, Alina Reyes, Jean Baudrillard. Διευθύνει την εταιρεία "Δημιουργική Πρόταση, Θέματα Επικοινωνίας".

Χαράλαμπος Μαγουλάς (Επιμέλεια)

Ο Χαράλαμπος Μαγουλάς γεννήθηκε το 1978 στην Αθήνα. Σπούδασε Φιλοσοφία και Κοινωνιολογία στην Αθήνα και Επιστήμες της Γλώσσας στη Γαλλία. Έχει εκδώσει τη συλλογή χαϊκού με τίτλο "Ψυχιατρικές σημειώσεις: περίπτωση δ. δ." (Εκδ. Εξάρχεια, 2013) και το μυθιστόρημα "Ο πίνακας και ο καθρέφτης" (Εστία, 2014). Έχει συμμετάσχει σε συλλογικά βιβλία φιλοσοφίας και κοινωνιολογίας. Επίσης, έχει μεταφράσει επιστημονικά και φιλοσοφικά έργα και δοκίμια από τα γαλλικά και τα αγγλικά.


Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Σκληρόδετο
Σελίδες:
312
Διαστάσεις:
17x12
Βάρος:
0.453 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση