Το ελληνικό πανεπιστήμιο στην προοπτική του εικοστού πρώτου αιώνα
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Το ελληνικό πανεπιστήμιο στην προοπτική του εικοστού πρώτου αιώνα

Ανδρέας Α. Κιντής

2.99€

Ποιος είναι ο ρόλος του πανεπιστημίου στη νέα κοινωνία της γνώσης που ζούμε; Ποιες επιπτώσεις έχει στη δομή και στη λειτουργία του πανεπιστημίου η ανάδειξη της γνώσης και της διανοητογενούς τεχνολογίας ως κυρίαρχων συντελεστών δημιουργίας πλούτου και διακίνησης της πληροφορίας χωρίς όρια χρόνου και απόστασης; Ποιο είναι το κατάλληλο πλαίσιο για την ανάπτυξη του ελληνικού πανεπιστημίου; Ποιο είναι το όραμα που θα προσδιορίζει την πορεία του πανεπιστημίου προς το μέλλον; Ποιοι είναι οι σκοποί του πανεπιστημίου του μέλλοντος; Ποιες στρατηγικές πρέπει να υιοθετηθούν και ποια μέσα πρέπει να χρησιμοποιηθούν για την επίτευξη των ποσοτικών και ποιοτικών στόχων; Ποιοι νέοι θεσμοί είναι απαραίτητο να εισαχθούν για την αναβάθμιση και αξιολόγηση του έργου των Α.Ε.Ι.; Ποιο ρόλο θα διαδραματίσουν οι μεταπτυχιακές σπουδές και η έρευνα στο πλαίσιο του νέου πανεπιστημίου; Πώς θα επιτευχθεί και σε ποιες κατευθύνσεις θα επιδιωχθεί ο εκσυγχρονισμός και η αναβάθμιση του σημερινού πανεπιστημιακού μας συστήματος; Πόσοι πόροι χρειάζονται για την αναβάθμιση του συστήματος, πώς θα κατανέμονται μεταξύ των μονάδων του συστήματος και πώς θα ελέγχεται η αποτελεσματικότητα στη χρήση τους; Τι θα γίνει με τη λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων; Σε ποιο βαθμό είναι αναγκαία και πώς θα επιτευχθεί η συνεργασία των πανεπιστήμιων με τον κόσμο της οικονομίας;
Σ` αυτά τα κρίσιμα ερωτήματα προσπαθεί να απαντήσει το παρόν βιβλίο, με τελικό σκοπό να συμβάλλει στη δημιουργία του ελληνικού πανεπιστημίου του μέλλοντος. Ενός πανεπιστημίου που θα εγγυάται ένα καλύτερο μέλλον για την Ελλάδα και θα κάνει τους Έλληνες υπερήφανους.


[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]

Ανδρέας Α. Κιντής

Ανδρέας Α. Κιντής (Συγγραφέας)

Ο Ανδρέας Κιντής είναι ομ. Καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, στο οποίο υπήρξε Πρύτανης επί μία δεκαετία και Αντιπρύτανης επί μία τριετία. Υπήρξε επίσης Πρόεδρος του ΔΣ του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ). Στη διάρκεια της πρώτης πρυτανικής του θητείας (1989-92) ήταν εκπρόσωπος των Ελλήνων Πρυτάνεων στο Σύνδεσμο (Liaison) των Πρυτάνεων των χωρών-μελών της ΕΕ και εκλεγμένος εκπρόσωπος του Συνδέσμου στην Επιτροπή Jean Monnet της ΕΕ. Υπήρξε ακόμη Πρόεδρος της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής της Ελλάδος (ΟΚΕ), μέλος του ΔΣ της Διεθνούς Ένωσης Οικονομικών και Κοινωνικών Συμβουλίων και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων 2004. Τέλος, υπήρξε και είναι μέλος πολλών Διοικητικών Συμβουλίων του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Σπούδασε Οικονομικές Επιστήμες στην ΑΣΟΕΕ. Συνέχισε μεταπτυχιακές σπουδές σε πανεπιστήμια πρώτης γραμμής της Βόρειας Αμερικής και της Αγγλίας. Είναι κάτοχος των μεταπτυχιακών διπλωμάτων Μάστερ των Επιστημών (M.Sc.) και Διδακτορικού (Ph.D.). υπήρξε υπότροφος του Κέντρου Οικονομικών Ερευνών, των πανεπιστημίων Wisconsin και Berkeley των ΗΠα, του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών Ελλάδος και του Ινστιτούτου Διεθνών Σπουδών του πανεπιστημίου του Harvard. Είναι μέλος σε πολλές επιστημονικές εταιρείες και κριτής εργασιών για δημοσίευση σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά. Έχει πλούσιο δημοσιευμένο επιστημονικό έργο στην ελληνική και στην αγγλική γλώσσα και διαθέτει μεγάλη εμπειρία σε θέματα Οικονομικής Πολιτικής και Βιομηχανικής Ανάπτυξης. Ακόμη, με μονογραφίες και άρθρα γενικότερου ενδιαφέροντος, έχει συμβάλει στην ανάπτυξη προβληματισμού πάνω σε κρίσιμα θέματα που απασχολούν την ελληνική κοινωνία.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
252
Διαστάσεις:
21x14
Βάρος:
0.385 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση