Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Γυναίκες και ιερό

Γυναίκες και ιερό
Τι γνωρίζετε για την Άρτεμη, την Εκάτη, την Ίσιδα, την Αστάρτη, τη Βασίλισσα του Σαβά, την Πανδώρα, την Κίρκη, την Αριάδνη, τη Διοτίμα, την Υπατία, την Αθηναϊδα και την Πουλχερία, την Ενχεντουάννα, τη Μαντάμ Μπλαβάτσκι, την Αλίκη Μπέιλι, την Ντίον Φόρτσιουν; Και τι είναι εκείνο που συνδέει αυτές τις γυναίκες -θεές, ιέρειες, μοναχές, φιλόσοφοι, ποιήτριες, συγγραφείς- μεταξύ τους;

Όλες τους έζησαν και ζουν, στις συνθήκες της εποχής τους. Όλες τους ψυχανεμίστηκαν, με τον τρόπο της η κάθε μία, τη βαθύτερη, άχρονη διάσταση που διαπερνά τον κόσμο και τους ανθρώπους και προσπάθησαν να βρουν το δρόμο που οδηγεί στην επαφή με τις ανώτερες δυνάμεις, το Ιερό.
Το βιβλίο αυτό είναι μια πρώτη ματιά σ΄ έναν χώρο που ξαφνιάζει με το απρόσμενο βάθος και τις άγνωστες πτυχές του. Οι ενότητες ακολουθούν χρονολογική σειρά. Ξεκινώντας από τα κεφάλαια Μεταξύ Μύθου και Πραγματικότητας και Αριάδνη τα οποία αναφέρονται σε μυθικές γυναικείες μορφές, προχωράμε στη δεύτερη ενότητα που μας φέρνει κοντά στην Αρχαία Ελλάδα και στον Ελληνιστικό κόσμο, συνεχίζουμε στην εποχή του Μεσαίωνα και στην Αναγέννηση, και ακολουθεί η τέταρτη ενότητα που μας αποκαλύπτει την άγνωστη Ανατολή για να καταλήξουμε στο πέμπτο μέρος που παρουσιάζει τη δραστηριότητα μεμονωμένων γυναικών ή ομάδων από το τέλος του 19ου αιώνα μέχρι σήμερα.

Οι εκδόσεις Αρχέτυπο έρχονται, με το συλλογικό αυτό έργο, να ανιχνεύσουν -πέρα από τα όρια της συμβατικής ιστορίας- τη ζωή και το έργο σπουδαίων γυναικείων προσώπων, μαζί με το νήμα που τις συνδέει, και να σταθούν αρωγοί στο δρόμο της δικής μας συνειδητότητας.

23χ15 εκ., 407 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Ονομασία σειράς: Δρόμοι της Γνώσης
Τόπος έκδοσης: Θεσσαλονίκη
Ταξινόμιση DDC: 920 (Βιογραφίες)
ISBN: 978-960-7928-27-6
ISBN (10ψήφιο): 960-7928-27-Χ
Βάρος: 0.719 κιλά
Εκδότης: Αρχέτυπο
Έτος Κυκλοφορίας: 2001
Γράψε τη δική σου κριτική
13.12
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

11.68
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Μαραβέλια, Αμάντα - Αλίκη
Αν και ξεκίνησε την επιστημονική σταδιοδρομία της από τις Θετικές Επιστήμες, κατέληξε στην Αιγυπτιολογία -ικανοποιώντας ένα παιδικό διακαή πόθο της- και στην Αρχαιοαστρονομία. Έλαβε πτυχίο Φυσικής και εκπόνησε την πρώτη διδακτορική διατριβή της στην Αστροφυσική στην Ελλάδα. Η ειδίκευσή της ήταν σχετική με την Εξωγαλαξιακή Αστρονομία. Παράλληλα, ασχολήθηκε με την ιστορία των επιστημών και τις αστρονομικές γνώσεις αρχαίων πολιτισμών. Ολοκλήρωσε τη δεύτερη διδακτορική διατριβή της (Doctorat NR) στην Αιγυπτιολογία στη Γαλλία. Η ειδίκευσή της είναι θρησκευτικά και κοσμογονικά κείμενα των αρχαίων Αιγυπτίων (ιδίως τα Κείμενα των πυραμίδων, τα Κείμενα των Σαρκοφάγων, η Βίβλος των νεκρών), και η στατιστική/συγκριτική μελέτη των αστρονομικών στοιχείων τους, καθώς και η σύγκρισή τους με τους Ορφικούς ύμνους. Η ευχέρειά της στην ανάγνωση και στη μελέτη της ιερογλυφικής γραφής είναι αξιοσημείωτες. Έχει δημοσιεύσει πολλές επιστημονικές εργασίες σε διεθνή περιοδικά και τόμους πρακτικών συνεδρίων, έχει διοργανώσει αιγυπτιολογικές συνεδρίες σε διεθνή συνέδρια και ήταν η διευθύντρια έκδοσης (editor) σε τρία βιβλία της σειράς BAR. Έχει συμμετάσχει με πρωτότυπες εργασίες σε αρκετά επιστημονικά συνέδρια και έδωσε διαλέξεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Είναι -μεταξύ άλλων- μέλος της Διεθνούς Ένωσης Αιγυπτιολόγων και της Εταιρείας Ευρωπαίων Αρχαιολόγων. Συνεργάζεται με διάφορα Μουσεία για τη δημοσίευση αιγυπτιακών αρχαιοτήτων, αλλά και με καθηγητές και ερευνητές στον τομές της Αιγυπτιολογίας και της Αρχαιοαστρονομίας. Έχει διδάξει ως καθηγήτρια σε ΙΕΚ. Επίσης, έχει δημοσιεύσει αρκετά εκπαιδευτικά άρθρα (στα περιοδικά Άβατον, Ανεξήγητο, Φηγός, κ.ά.). Είναι βραβευμένη συγγραφέας και μεταφράστρια.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.