Εισαγωγή στο αρχικείμενο
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Εισαγωγή στο αρχικείμενο

Gerard Genette

12.17€ -18% 9.98€

Το αντικείμενο της ποιητικής δεν είναι το κείμενο, αλλά το αρχικείμενο, το σύνολο δηλαδή των γενικών ή υπερβατικών κατηγοριών -τύποι λόγου, τρόποι εκφοράς, λογοτεχνικά γένη κ.τ.λ.- στις οποίες ανάγεται κάθε επιμέρους κείμενο. Από τον Αριστοτέλη και εξής, η Δυτική ποιητική κατέβαλε ποικίλες προσπάθειες ώστε να συνθέσει τις κατηγορίες αυτές σε ενιαίο σύστημα και να καλύψει, με τον τρόπο αυτό, το σύνολο του λογοτεχνικού πεδίου. Οι προσπάθειες αυτές είχαν ως επακόλουθο ορισμένες συγχύσεις· η πλέον αξιόπιστη είναι η τριχοτόμηση του λογοτεχνικού πεδίου βάσει τριών «θεμελιωδών τύπων» -του λυρικού, του επικού και του δραματικού- στους οποίους θα έπρεπε να υπάγονται δυνάμει όλα τα λογοτεχνικά γένη και είδη. Η εν λόγω τριχοτόμηση έτυχε ευρείας αποδοχής από το τέλος του 18ου αιώνα και αποδόθηκε λανθασμένα στον ίδιο τον Αριστοτέλη.
Ο Ζεράρ Ζενέτ επιχειρεί να καταλύσει τη φορτική αυτή τριάδα ανιχνεύοντας την προοδευτική της συγκρότηση και εντοπίζοντας, όσο το δυνατόν σαφέστερα, τις αρχικειμενικές κατηγορίες στο εσωτερικό της. Με το κλασικό αυτό βιβλίο ανοίγει έτσι, έστω και κατά τρόπο οξύμωρο, το δρόμο σε μια ενδεχόμενη γενική θεωρία των λογοτεχνικών μορφών.


[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]

Μήνα Πατεράκη - Γαρέφη (Μεταφραστής)


Gerard Genette

Gerard Genette (Συγγραφέας)

Ο Gerard Genette γεννήθηκε στο Παρίσι το 1930. Από το 1967 κατείχε τη θέση καθηγητή γαλλικής λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης. Θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους συγχρόνους θεωρητικούς και κριτικούς της Λογοτεχνίας. Χρησιμοποιώντας μεθόδους και έννοιες του δομισμού ανάπτυξε μια τυπολογία για τη μεθοδική ανάλυση του αφηγηματικού κειμένου, ενώ ενδιαφέρθηκε επίσης για την κατάταξη των λογοτεχνικών γενών και τη διακειμενικότητα. Τα έργα του ενέπνευσαν μια σειρά από αντίστοιχες μελέτες, με αποτέλεσμα η αφηγηματολογία να θεωρείται από τους πιο αναπτυγμένους κλάδους της σύγχρονης θεωρίας της λογοτεχνίας. Έφυγε από τη ζωή στις 11 Μαΐου 2018.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
114
Διαστάσεις:
21x14
Βάρος:
0.182 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση