Η κοινωνική διάσταση του έργου του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Η κοινωνική διάσταση του έργου του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη

Πρακτικά διεθνούς συνεδρίου, Βόλος, Μάιος 1998

Συλλογικό έργο

Στρατής Α. Μολίνος

Κώστας Ακρίβος

18.02€ -25% 13.52€

Στα πλαίσια των παπαδιαμαντικών σπουδών υπήρχε και εξακολουθεί να υφίσταται διάσταση μεταξύ των μελετητών/τριών του έργου του μεγάλου συγγραφέα όσον αφορά το περιεχόμενό του. Μεγάλη μερίδα τους αμφισβητεί την κοινωνική του διάσταση, θεωρώντας πως ο Παπαδιαμάντης πρέπει να προσεγγίζεται αποκλειστικά `θεολογικά` αφού, πριν και πάνω απ` όλα, υπήρξε ένας θεολόγος, για τον οποίο μπορούμε να μιλάμε μόνο με τη γλώσσα της `ψυχής`, της `αμαρτίας`, κ.λπ. Από την άλλη, αρκετοί/ές θεωρούν τον Παπαδιαμάντη κατεξοχήν κοινωνικό συγγραφέα και μιλούν γι` αυτόν με τη γλώσσα της `φτώχιας`, του `εμβαρκαρίσματος`, των `κορασιών`, της `προίκας` κ.λπ., αλλά οι σχετικές αναφορές τους -στον ένα ή στον άλλο βαθμό- αφορούσαν επιμέρους ζητήματα, κάνοντας αισθητή την έλλειψη μιας συστηματικής και επιστημονικά τεκμηριωμένης προσπάθειας ανάδειξής του κοινωνικού περιεχομένου της παπαδιαμαντικής δημιουργίας. Η έλλειψη δε αυτή συμβάλλει στο να παραμένει ο Παπαδιαμάντης ένας `παρεξηγημένος` συγγραφέας, που τις περισσότερες φορές αντιμετωπίζεται ανεξάρτητα από το κοινωνικό του περιβάλλον και από τα σημαντικά γεγονότα που έλαβαν χώρα στην Ελλάδα και την Ευρώπη τις τελευταίες δεκαετίες του 19ου αιώνα και την πρώτη δεκαετία του 20ού. Με τον τρόπο αυτό επιβεβαιώνονται -έστω και ακούσια- οι κατηγορίες περί `αναχωρητισμού`, `αδράνειας` κ.λπ. που έχουν κατά καιρούς αποδοθεί στον Παπαδιαμάντη. Είναι δε γεγονός, πως εκείνοι και εκείνες που επιμένουν στον Παπαδιαμάντη-κοινωνικό συγγραφέα λειτούργησαν -σ` ένα βαθμό- μη συγκροτημένα, `περιθωριακά`, ενώ κατηγορήθηκαν ότι αλλοιώνουν με αυτό τον τρόπο προσέγγισής τους την ουσία της σκέψης και του λόγου του δημιουργού. (...)


[Απόσπασμα από το κείμενο του προλόγου]

Συλλογικό έργο (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Στρατής Α. Μολίνος

Στρατής Α. Μολίνος (Συγγραφέας)

Γεννήθηκε στη Μυτιλήνη το 1940. Σπούδασε χημεία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και διοίκηση επιχειρήσεων στην Ελβετία. Την τελευταία εξάσκησε για μεγάλο χρονικό διάστημα ως διευθυντικό στέλεχος ανώτατης βαθμίδας. Είναι παντρεμένος και έχει τρία παιδιά. Εδώ και αρκετά χρόνια ασχολείται με την έρευνα των γραμμάτων και της λαογραφίας μας. Με ιδιαίτερη έμφαση αναδιφεί επίσης την ιστορική γεωγραφία και την πνευματική κληρονομιά της νήσου Λέσβου. Τα τελευταία χρόνια συνθέτει και μυθιστορήματα.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Κώστας Ακρίβος

Κώστας Ακρίβος (Συγγραφέας)

Ο Κώστας Ακρίβος (Γλαφυρές Βόλου, 1958) έχει εκδώσει δεκαπέντε αφηγηµατικά βιβλία και πήρε µέρος σε συλλογικές εκδόσεις, ανθολογίες, καθώς και στη συγγραφή δύο σχολικών εγχειριδίων. Μυθιστορήµατά του έχουν µεταφραστεί στη Γερµανία, την Ελβετία, την Ιταλία και την Πολωνία, ενώ διηγήµατά του σε αρκετές άλλες ευρωπαϊκές γλώσσες. Από το 1983 δίδαξε φιλολογικά µαθήµατα στο Γυµνάσιο και το Λύκειο. Συνεργάστηκε µε το ΕΚΕΒΙ στα προγράµµατα Λέσχες Ανάγνωσης και Συγγραφείς στα Σχολεία. Το 2013 παρουσιάστηκε στο Ιµαρέτ Καβάλας το θεατρικό έργο του Ο γηραιός πατήρ µου από το φεστιβάλ Φιλίππων-Θάσου, σε σκηνοθεσία του Θοδωρή Γκόνη. Διηύθυνε τη σειρά ΜΙΑ ΠΟΛΗ ΣΤΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ και ήταν ο συντονιστής της διαδικτυακής λέσχης ανάγνωσης ΜΕ ΑΝΟΙΧΤΑ ΒΙΒΛΙΑ. Είναι µέλος της Εταιρείας Συγγραφέων. Για το πιο πρόσφατο μυθιστόρημά του Γάλα μαγνησίας (ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ, 2018) τιμήθηκε με το Athens Prize for Literature του περιοδικού Δέκατα.


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Φώτης Α. Δημητρακόπουλος (Συγγραφέας)

Ο Φώτης Δημητρακόπουλος γεννήθηκε στην Πάτρα το 1949, από πατέρα Καλαβρυτινό και μητέρα Κεφαλωνίτισσα. Μεγάλωσε στην Αθήνα, όπου και τελείωσε το σχολείο, και το 1971 πήρε το πτυχίο του φιλολόγου, από το Τμήμα Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής. Υπηρέτησε στις τάξεις του Ελληνικού Στρατού (1972-74) ως έφεδρος ανθυπίατρος Ιππικού-Τεθωρακισμένων. Διορίστηκε το 1974 βοηθός της έδρας Βυζαντινής Φιλολογίας. Το 1984 ορκίστηκε διδάκτωρ της ίδιας σχολής και το ίδιο έτος λέκτωρ της Νεοελληνικής Φιλολογίας. Το 1989 εξελέγη επίκουρος καθηγητής της Μεταβυζαντινής και Νεώτερης Ελληνικής Φιλολογίας. Το 1989 εξελέγη επίκουρος καθηγητής της Μεταβυζαντινής και Νεώτερης Ελληνικής Φιλολογίας. Το 1994 εξελέγη παμψηφεί καθηγητής Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Μονάχου και το 2000 αναπληρωτής καθηγητής της Βυζαντινής Φιλολογίας και Παλαιογραφίας στο Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το έργο του αναφέρεται σε θέματα Βυζαντινής, Μεταβυζαντινής και Νεοελληνικής Φιλολογίας, παλαιογραφίας, αγιολογίας-υμνογραφίας και εκδοτικής, από τα βυζαντινά χρόνια ως τον Παπαδιαμάντη, τον Σεφέρη και τη νεοελληνική λογοτεχνία της Κύπρου. Είναι πρόεδρος της Εταιρείας Παπαδιαμαντικών Σπουδών.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Γιώργος Αριστηνός

Γιώργος Αριστηνός (Συγγραφέας)

Ο Γιώργος Αριστηνός γεννήθηκε στην Κοζάνη. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας και στο Παρίσι (Paris IV). Είναι μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων. Έχει ασχοληθεί επί σειρά ετών με τη θεωρία και την κριτική της λογοτεχνίας. Έχει συνεργαστεί με εφημερίδες και περιοδικά (Τα ΝέαΕλευθεροτυπίαΑντί) για λογοτεχνικά και πολιτιστικά θέματα.

Έχει εκδώσει τα εξής αφηγήματα: Υπόθεση γλωσσαλγίας (Κέδρος, 1981), Περιπέτεια (Καστανιώτης, 1984), Κρίση (Άγρα, 1987), Το οδοιπορικό (Καστανιώτης, 1988), Κατάβαση (Καστανιώτης, 1992), Θανατόφιλα ερωτοπαθή (Σμίλη, 1992), Αισθηματικές εμμονές (Λιβάνης, 1996), Η εκδίκηση του συγγραφέα (Οδυσσέας, 1998), Ο δολοφόνος (μυθιστόρημα, Ελληνικά Γράμματα, 2000· Κίχλη, 2018), Ένοχα χρόνια (Ελληνικά Γράμματα, 2000), Ματαιοδοξία (Ελληνικά Γράμματα, 2002), Η ζωή είναι ωραία (Ελληνικά Γράμματα, 2003), Φλας στη νύχτα (μυθιστόρημα, Τόπος, 2011· Εστία 2017). Επίσης τα δοκίμια: Εισαγωγή στην πεζογραφία του Γ. Χειμωνά (Κέδρος, 1981), Δοκίμια για το μυθιστόρημα και τα λογοτεχνικά είδη (Σμίλη, 1991), Η ακάθιστη σκέψη (Δελφίνι, 1996), Τοξικά απόβλητα (Κέδρος, 2010), Αφερέγγυοι και πλάνητες (Κέδρος, 2015, Βραβείο Ακαδημίας Αθηνών 2015), Τρία δοκίμια για τον Θανάση Βαλτινό (Εστία, 2015) και την ανθολογία Νάρκισσος και Ιανός. Η νεωτερική πεζογραφία στην Ελλάδα (Μεσόγειος, 2007).


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Βασίλειος Δ. Αναγνωστόπουλος

Βασίλειος Δ. Αναγνωστόπουλος (Συγγραφέας)

Ο Βασίλης Δ. Αναγνωστόπουλος γεννήθηκε το 1941 στον Άγιο Γεώργιο Δομοκού. Σπούδασε με υποτροφία κλασική φιλολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και συμπλήρωσε τις σπουδές του στη Γερμανία. Υπηρέτησε ως φιλόλογος στη δημόσια και ιδιωτική εκπαίδευση. Είναι καθηγητής της νεοελληνικής λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, όπου και διδάσκει από το 1989. Έχει κατευθύνει τη δράση του σε εκπαιδευτικά, κοινωνικά και πολιτιστικά ζητήματα. Ασχολείται με την κριτική του βιβλίου, ιδιαίτερα με την έρευνα και τη μελέτη της παιδικής λογοτεχνίας, καθώς και με τη λαϊκή παράδοση και γλώσσα. Είναι διευθυντής του περιοδικού Διαδρομές. Έχει βραβευτεί από τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά, τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου και το Πανεπιστήμιο τη Padova. Έχει γράψει βιβλία της ειδικότητάς του για τη γλώσσα, την ποίηση, την παιδική-νεανική λογοτεχνία, τη λαϊκή λογοτεχνία, η λαϊκή παράδοση, βιβλία για παιδιά, ανθολόγια κ.ά.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Μαρία Γκασούκα (Συγγραφέας)

Η Μαρία Γκασούκα είναι διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών και ερευνήτρια θεμάτων Κοινωνικού Φύλου. Διδάσκει Λαογραφία και Λαϊκό Πολιτισμό καθώς και Γυναικείες Σπουδές στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Τζίνα Καλογήρου

Τζίνα Καλογήρου (Συγγραφέας)

Η Τζίνα Καλογήρου σπούδασε Παιδαγωγικά και Λογοτεχνία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, όπου και εκπόνησε διδακτορική διατριβή με θέμα: Ζητήματα Ερμηνείας και Διδακτικής στο Έργο του Γιάννη Ρίτσου (Η περίπτωση του Εικονοστασίου Ανωνύμων Αγίων) (1994). Είναι μέλος ΔΕΠ του ΠΤΔΕ/ΕΚΠΑ από το 1996, και από το 2013 Καθηγήτρια, στο γνωστικό αντικείμενο "Νεοελληνική Λογοτεχνία και η Διδακτική της". Διευθύνει το Διαπανεπιστημιακό - Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών "Ρητορική: Θεωρία και Πράξη". ?ς temporary Senior Research Visiting Fellow συνεργάστηκε με το King΄s College London (2008-2010). Δίδαξε σειρά μαθημάτων στη Φιλοσοφική Σχολή του Ελεύθερου Πανεπιστημίου των Βρυξελλών στο Βέλγιο. Έχει διδάξει στα μεταπτυχιακά προγράμματα άλλων πανεπιστημίων, στην Ελλάδα και το εξωτερικό (Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, Bergen University College, κ.α.) και έχει δώσει σεμιναριακές διαλέξεις στα Πανεπιστήμια της Οξφόρδης και του Cambridge. Έχει, επίσης, διδάξει, επί σειράν πολλών ετών, στο Μαράσλειο Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης, στα ΠΕΚ, σε διεθνή Summer Schools, σε πολυάριθμα επιμορφωτικά σεμινάρια για εκπαιδευτικούς, στα σεμινάρια δημιουργικής γραφής του ΕΚΕΒΙ, κ.α. Έχει σχεδιάσει και εκπονήσει εκπαιδευτικά προγράμματα για το Ίδρυμα Αικ. Λασκαρίδη, κ.ά. Είναι departmental coordinator 10 προγραμμάτων Erasmus σε συνεργασία με διάφορα πανεπιστήμια της Ευρώπης. Έχει συμμετάσχει με εισήγηση (και ως προσκεκλημένη key-note speaker) σε πολυάριθμα επιστημονικά συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Μελέτες της στην ελληνική, αγγλική και γαλλική γλώσσα έχουν δημοσιευτεί σε συλλογικούς τόμους, επιστημονικά περιοδικά και πρακτικά συνεδρίων, στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έχει εκδώσει αυτοτελείς τόμους/μονογραφίες και έχει επιμεληθεί την έκδοση ακαδημαϊκών βιβλίων και συλλογικών τόμων. Σε συνεργασία με τη Δ. Μπεχλικούδη, έχει μεταφράσει και επιμεληθεί την ελληνική έκδοση του βιβλίου των M. Benton & G. Fox, Διδακτική της Λογοτεχνίας. Από Εννέα έως Δεκατεσσάρων Ετών (υπό έκδοση) και έχει επιμεληθεί την ελληνική έκδοση του κλασικού βιβλίου της L.M. Rosenblatt O Αναγνώστης, το Κείμενο, το Ποίημα (Gutenberg, υπό έκδοση). Eίναι μέλος: - της διεθνούς επιτροπής του ετήσιου Διεθνούς Συνεδρίου THE CHILD AND THE BOOK, το οποίο και διοργάνωσε στην Αθήνα (ΠΤΔΕ/ΕΚΠΑ) το 2014, και επίσημο μέλος της Διεθνούς Οργάνωσης TALIS ASSOCIATION (για τη διδασκαλία της λογοτεχνίας και της γλώσσας και την καλλιέργεια της διαπολιτισμικής οπτικής και αλληλεγγύης), σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο της Βαλένθια, το Queen Mary London και άλλα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια· - της συντακτικής ομάδας του Ανθολογίου Λογοτεχνικών Κειμένων για τις Ε΄ και ΣΤ΄ τάξεις του Δημοτικού Σχολείου, Με λογισμό και μ΄ όνειρο (ΟΕΔΒ)· - από το 2013 μέχρι σήμερα, της Επιτροπής Λογοτεχνικών Βραβείων (Παιδικά βιβλία) του ηλεκτρονικού περιοδικού Ο Αναγνώστης (πρώην Διαβάζω).
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Νίκος Ορφανίδης

Νίκος Ορφανίδης (Συγγραφέας)

Ο Νίκος Ορφανίδης γεννήθηκε στην Κυθρέα της Κύπρου το 1949. Ποιητής, πεζογράφος και δοκιμιογράφος. Είναι πτυχιούχος της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Διδάκτωρ Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Κρήτης με το έργο του Ελληνισμός και Ελληνικότητα στον Καβάφη. Είναι εκδότης του περιοδικού λογοτεχνίας και κριτικής Ακτή, που κυκλοφορεί στην Κύπρο και στην Ελλάδα από το 1989. Δίδαξε σε σχολεία Μέσης Εκπαίδευσης στην Κύπρο. Για χρόνια δίδαξε στην Παιδαγωγική Ακαδημία της Κύπρου φιλοσοφία και υπήρξε αποσπασμένος στην Υπηρεσία Ανάπτυξης Προγραμμάτων του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού. Τώρα είναι επιθεωρητής φιλολογικών μαθημάτων στο Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου. Τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Δοκιμίου και με το Κρατικό Βραβείο Ποίησης από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Πάνος Ν. Παναγιωτούνης

Πάνος Ν. Παναγιωτούνης (Συγγραφέας)

Εκτός από την ποίηση και τη μελέτη-κριτική, ο Πάνος Ν. Παναγιωτούνης, έχει ασχοληθεί ποικιλότροπα και με το θέατρο. Θεατρικά του έργα: "Τρία μονόπρακτα", 1973, "Ένας φόνος μέσα στο όνειρο", 1978 , "Διόνυσος πάσχων" (σατιρικό δράμα σε τρεις πράξεις), έπαινος καλοκαιρίνιου θεατρικού διαγωνισμού Παρνασσού 1986, το κωμικό μονόπρακτο: "Η ελπίδα ή το κουτί της Πανδώρας", που παίχτηκε με επιτυχία στις 4-9-1999, από τη θεατρική ομάδα "Δίοδος", στο ανοικτό θέατρο του Δήμου Αχαρνών και από το θεατρικό εργαστήρι Ηλιούπολης στις 12-3-2000, επίσης από τη "Δίοδο". Ο "Διόνυσος πάσχων" παίχτηκε, το καλοκαίρι του 2001, από το θίασο "Περιπλάνηση" στην περιφέρεια Θεσσαλονίκης. Θεωρητικά έργα για το θέατρο: "Επίτομη ιστορία του παγκόσμιου θεάτρου", 1985, "Επίτομη ιστορία του νεοελληνικού θεάτρου, από τον 18ο στον 20ό αιώνα", 1993, από τις εκδόσεις "Αιγόκερως", "Στοιχεία ρωμαϊκού και μεσαιωνικού θεάτρου και του θεάτρου της Αναγέννησης ως τον Σαίξπηρ", "Η κομέντια ντε άρτε, ένα σύγχρονο θέατρο". Θεατρικά του έργα έχουν παιχθεί από το "Μικρό Θέατρο" και από ερασιτεχνικούς θιάσους στην Ελλάδα και τη Βουλγαρία. Το μονόπρακτό του "Ο βασιλιάς και το μπαλόνι", έχει πάρει διάκριση από τη "Δωδέκατη αυλαία". Ετοιμάζει μια σειρά μονόπρακτα από διηγήματα του Παπαδιαμάντη. Είναι καθηγητής της ιστορίας του Θεάτρου, της λογοτεχνίας και της δραματολογίας, σε ανώτερες καλλιτεχνικές Σχολές. Είναι αντιπρόεδρος της "Ένωσης Κριτικών Θεάτρου και Μουσικής". Έχει βραβευτεί με τα διεθνή βραβεία: Ιπεκτσί, (1989) και το Διεθνές Βραβείο Λυρικής Ποίησης, Πόσναν Πολωνίας, (2001).
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Θανάσης Νάκας

Θανάσης Νάκας (Συγγραφέας)

Ο Θανάσης Νάκας είναι καθηγητής γλωσσολογίας στο ΠΤΔΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών. Διετέλεσε Διευθυντής Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών. Επισκέπτης Ερευνητής (1995-1996) στον Τομέα Γλωσσολογίας του Πανεπιστημίου του Salzburg. Μαθήματα της ειδικότητάς του δίδαξε και στο ΠΤΔΕ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στο Μαράσλειο Διδασκαλείο, στη ΣΕΛΜΕ, στο Πρόγραμμα "Ακαδημαϊκής και Επαγγελματικής Αναβάθμισης Λειτουργών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης", κ.α. Εκτός από τη γλωσσολογία και τη γλωσσική διδασκαλία, τον απασχολούν θέματα φιλολογίας, θεωρίας της λογοτεχνίας και ρητορικής. Έχει τιμηθεί με ειδικό μετάλλιο, που του απένειμε ο πρόεδρος της Γαλλικής Βουλής, για τη μετάφραση και διάδοση του έργου του Montaigne στην Ελλάδα. Δημοσιεύματα: δέκα βιβλία ή, συνολικά, 129 δημοσιεύσεις (μαζί με τις συνεργασίες σε περιοδικά, πρακτικά συνεδρίων, κτλ.).
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Κωνσταντίνος Ν. Καλλιανός (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Χριστίνα Αντωνοπούλου

Χριστίνα Αντωνοπούλου (Συγγραφέας)

Η Χριστίνα Αντωνοπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε στις ΗΠΑ, στο New York University και στο New School for Social Research. Μεταξύ των δασκάλων της ήταν οι Η. Marcuse και Μ. Μead. Είναι κάτοχος δύο μεταπτυχιακών και δύο διδακτορικών διπλωμάτων στην ψυχολογία και στην κοινωνιολογία. Δίδαξε σε αμερικανικά πανεπιστήμια, στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στη Μαράσλειο Παιδαγωγική Ακαδημία.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ηλίας Γιαννίρης (Συγγραφέας)

Ο Ηλίας Γιαννίρης γεννήθηκε το 1952 στην Αθήνα. Έχει σπουδάσει αρχιτεκτονική και πολεοδομία-χωροταξία. Έχει εκδώσει την ποιητική συλλογή "Απαλού". Γράφει και παίζει θεατρικά έργα του για το Ελληνικό Θέατρο Σκιών.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Παντελής Απέργης (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ευθαλία Δάκα (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ιγνάτιος Ι. Παπασπηλιόπουλος (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Καίη Τσιτσέλη

Καίη Τσιτσέλη (Συγγραφέας)

Καίη Τσιτσέλη (1926-2001). Η Καίη Τσιτσέλη γεννήθηκε στη Μασσαλία, με καταγωγή από τη μεριά της μητέρας της από τη Χίο και από του πατέρα της από την Κεφαλονιά. Στην Ελλάδα ήρθε για πρώτη φορά σε ηλικία δέκα χρόνων. Τότε πρωτόμαθε και ελληνικά. Αποφοίτησε από το Αμερικανικό Κολλέγιο του Ελληνικού. Κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής έζησε στην Κεφαλονιά, τόπο καταγωγής του πατέρα της. Ταξίδεψε στην Αγγλία, την Ιταλία, το Πακιστάν, το Ιράκ, το Λίβανο και τη Νιγηρία, ενώ το 1964 εγκαταστάθηκε στην Αθήνα. Παντρεύτηκε το 1957. Εργάστηκε στην ελληνική ραδιοφωνία και ασχολήθηκε με τη λογοτεχνική μετάφραση από τα αγγλικά και τα ελληνικά. Συνεργάστηκε με πολλά λογοτεχνικά περιοδικά και κατά τη διάρκεια της απριλιανής δικτατορίας συνεργάστηκε στον τόμο "18 Κείμενα". Προτάθηκε για το Ευρωπαϊκό Αριστείο Λογοτεχνίας 2000. Πέθανε στην Αθήνα τον Ιούνιο του 2001. (Πηγή: Αρχείο Ελλήνων Λογοτεχνών, Ε.ΚΕ.ΒΙ.).
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
383
Διαστάσεις:
21x14
Βάρος:
0.448 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση