Ενθυμήματα
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Ενθυμήματα

Όσα έζησα, όσα είδα, όσα άκουσα

Κ. Πορφύρης

... Ο πατέρας κρατούσε από παπαδόσογο: ένας αδρεφός του νονού μου, ο Σπύρος, καλογέρεψε στο Άγιο Όρος. Ο παπά-Στάθης, άλλος αδρεφός, ιερομόναχος και αυτός, λειτουργούσε στην εκκλησία της Παναγιάς του Σκουλικάδου κι έκανε και το δάσκαλο. Ακόμα, στα χρόνια τα δικά μου, το χωριό είχε να κάμει με την Χριστιανοσύνη και με τις αρετές της. Μα όπως φαίνεται αυτή η Χριστιανοσύνη και αυτές οι αρετές δεν κρύβανε κάποια ειρωνική, περιπαιχτική διάθεση. Το σπίτι της μητέρας ήταν πολιτικό... Μεγαλώνοντας ήθελα να γίνω Δεσπότης, κι αυτή την ιδέα μου την καλλιεργούσε η μητέρα, ήταν θρήσκα και προτιμούσε να συνεχίσω την παπαδίστικη παράδοση του Πορφυραίικου παρά την πολιτική του Κολυβαίικου. Και λοιπόν μου έφτιαξε ένα πετραχήλι και εγώ σε μια γωνιά της καθημερινής μας τραπεζαρίας είχα εγκαταστήσει πάνω σε ένα μπαούλο την εκκλησία μου: ελειτουργούσα βοηθώντας και η αδρεφή μου και πότε πότε και ο αδρεφός μου, έκανα λιτανείες, επιτάφιο και Ανάσταση. Είχα κόψει με χαρτόνι μικρούς εσταυρωμένους και νεκρούς Χριστούς. .. Ο Κ. Πορφύρης (φιλολογικό ψευδώνυμο του Πορφύρη Κονίδη) γεννήθηκε το 1910 στη Ζάκυνθο. Αποφασιστική ήταν η συμμετοχή του στο περιοδικό «Επιθεώρηση της Τέχνης», του οποίου υπήρξε αρχισυντάκτης, από το 1959, και μέσα από το οποίο στήριξε ουσιαστικά τις ανανεωτικές κατευθύνσεις της Αριστεράς της εποχής εκείνης. Με δική του πρωτοβουλία, το 1965, οργανώνεται στη Ζάκυνθο η «Α’ Συνάντηση Μεσαιωνικού Λαϊκού Θεάτρου». Πέθανε στις 14 Μαΐου του 1967 στην Αθήνα. Το Μάϊο του 1975 μεταφέρθηκαν τα οστά του στη Ζάκυνθο.


[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]

Διονύσης Σέρρας (Επιμέλεια)

Ο Διονύσης Σέρρας γεννήθηκε (1947) και ζει μόνιμα στη Ζάκυνθο. Σπούδασε ελληνική φιλολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και υπηρέτησε στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση (1974-2003). Από το 1978 έχει εκδώσει ποιητικές συλλογές, μελετήματα, βιβλιογραφικές εργασίες και ανθολογίες ποιημάτων, ενώ από το 1995 συνεχίζει την έκδοση του ζακυνθινού περιοδικού "Επτανησιακά Φύλλα", πού είχε ιδρύσει (το 1945) και εξέδιδε ως τον θάνατο του ο ιστορικός και λογοτέχνης Ντίνος Κονόμος (1918-1990).

Κ. Πορφύρης

Κ. Πορφύρης (Συγγραφέας)

Ο Κ. Πορφύρης (ψευδώνυμo του Πορφύρη Κονίδη) γεννήθηκε τον Νοέμβριο του 1910 στη Ζάκυνθο, όπου και πέρασε τα πρώτα του χρόνια. Κατά τη δεκαετία του 1930 σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Αθήνας, ερχόμενος παράλληλα σε επαφή με τις ιδέες της κομμουνιστικής Αριστεράς. Ένεκα της ιδεολογίας και της πολιτικής του δράσης συμμερίστηκε για χρόνια τη μοίρα των αριστερών: παρανομία, διώξεις και εξορίες. Με την τακτική αρθρογραφία του στην "Αυγή" (από το 1953), τη δραστήρια συμμετοχή του στο περιοδικό "Επιθεώρηση Τέχvης" (αρχισυντάκτης από το 1959) και τη γενικότερη συγγραφική παρουσία του ανέδειξε σπουδαία ζητήματα της νεοελληνικής ιστορίας και της τοπικής ιστορίας των Επτανήσων, αλλά και αγωνίστηκε με συνέπεια για την ιδεολογική και πολιτική ανανέωση του αριστερού κινήματος. Η πνευματική του καλλιέργεια, συνδυασμένη με τις κοινωνικές ευαισθησίες και τα εργαλεία της ιδεολογίας τού εξασφάλισαν μια σύγχρονη ματιά, η οποία αποτυπώθηκε στη μεθοδολογία και τα συμπεράσματα των ερευνών του. Καρπός αυτών των προβληματισμών υπήρξε όχι μόνο ο εκσυγχρονισμός της αντιμετώπισης φιλολογικών ή ιστοριογραφικών ζητημάτων (σημαντικότατη η συνεισφορά του στην προώθηση των καλβικών σπουδών), αλλά και πρωτοβουλίες όπως η οργάνωση των "Διεθνών Συναντήσεων Μεσαιωνικού και Λαϊκού Θεάτρου" στη Ζάκυνθο, κατά τη δεκαετία του 1960. Πέθανε στην Αθήνα, το Μάιο του 1967. Σημαντικότερα έργα του: Ελισάβετ Μουτζάν-Μαρτινέγκου "Αυτοβιογραφία" (εισαγωγή- σχόλια Κ. Πορφύρη), εκδ. Διγενής, Αθήνα 1956, "Διονύσιος Σολωμός: ένας ποιητής, ένας άνθρωπος, μια εποχή", εκδ. Μίνωας, Αθήνα 1958, "Καλβικά διάφορα" (ανάτυπο από την "Επιθεώρηση Τέχνης"), 1960, "Ανδρέας Κάλβος, ο αγέλαστος: μυθιστορηματική βιογραφία", εκδ. 20ός αιώνας, Αθήνα 1962, "Λασκαράτος, ο αντιφατικός, ο ποιητής, ο πεζογράφος", εκδ. Δίφρος, Αθήνα 1962, Άγγελος Σουμάκης, "Το ρεμπελιό των ποπολάρων" (εισαγωγή Κ. Πορφύρη), εκδ. Επικαιρότητα, Αθήνα 1973, "Ο Ανδρέας Κάλβος καρμπονάρος: η μυστική δίκη των καρμπονάρων της Τοσκάνης", εκδ. Θεμέλιο, Αθήνα 1975, "Ενθυμήματα: όσα έζησα, όσα είδα, όσα άκουσα", εκδ. Περίπλους, Αθήνα 2000.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
141
Διαστάσεις:
21x14
Βάρος:
0.222 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση