Πέρα από το Αιγαίο
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Πέρα από το Αιγαίο

Ιστορικό μυθιστόρημα

Elia Kazan

Βρισκόμαστε σε μια αποφαστιστική στιγμή της Ιστορίας. Ο πρώτος παγκόσμιος πόλεμος έχει μόλις τελειώσει. Ελληνικά στρατεύματα διεκδικούν την Ανατολία από τους Τούρκους. Και ο Σταύρος Τοπούζογλου -που είκοσι χρόνια πριν, για να γλιτώσει από την τουρκική καταπίεση, είχε διαφύγει στην Αμερική, όπου όμως είδε να διαψεύδεται το όνειρό του για τον αμερικάνικο τρόπο ζωής- αποβιβάζεται στην Μικρά Ασία με σκοπό να διεκδικήσει τα δικαιώματά του στη γενέτειρά του. Εδώ θα φτιάξει από την αρχή τη ζωή του και θα απαλλαγεί από το πάθος του για μια κομψή Αμερικανίδα, που είχε γίνει γι αυτόν το υπέρτατο σύμβολο της επιτυχίας. Η ενεργητικότητα κι η αλαζονική αυτοπεποίθησή του τον οδηγούν σε εκπληκτικές επιτυχίες στη ρημαγμένη από τον πόλεμο πατρίδα του. Κάπου στα βάθη της Ανατολής ανακαλύπτει τη γυναίκα που πιστεύει πως θα ολοκληρώσει αυτό το νέο του όνειρο για τον εαυτό του, μια νεαρή γυναίκα με ατίθασο και ανεξάρτητο πνεύμα, τη Δόμνα. Δεν ξέρει όμως πως το δικό της πάθος είναι εξίσου δυνατό με το δικό του πριν από είκοσι χρόνια: να μεταναστεύσει στην Αμερική με κάθε θυσία. [...]

Μανώλης Κορνήλιος (Μεταφραστής)

Γεννήθηκε στη Μικρά Ασία και μεγάλωσε στη Σάμο, όπου φοίτησε στην Εμπορική Σχολή της Σάμου και συνέχεια στην Πάντειο. Στα χρόνια της Κατοχής, φοιτητής, πήρε μέρος στην Εθνική Αντίσταση. Μαθήτευσε στη λογοτεχνία με δασκάλους τους: Μάρκο Αυγέρη, Γιάννη Ρίτσο, Νικηφόρο Βρεττάκο, Ρίτα Μπούμη-Παπά κ.ά. στην Ομάδα Νέων Λογοτεχνών της ΕΠΟΝ. Στα χρόνια της εξορίας του στη Μακρόνησο (1947-1951) είχε την ευκαιρία να εφαρμόσει τα διδάγματά τους, που συνοψίζονταν σε τρεις λέξεις: δουλειά, δουλειά, δουλειά. Από το 1951 και για δεκαετίες εργάστηκε ως μεταφραστής κυρίως λογοτεχνικών βιβλίων από τα αγγλικά και τα γαλλικά, καθώς και ως συντάκτης και επιμελητής κειμένων σε περιοδικά, εφημερίδες και εγκυκλοπαίδειες, όπως η Πάπυρος Λαρούς Μπριτάνικα. Έχει γράψει πολλά έργα ποιητικά και πεζά.

Elia Kazan

Elia Kazan (Συγγραφέας)

O ελληνικής καταγωγής Elia Kazan (Καζαντζόγλου) γεννήθηκε στην Kωνσταντινούπολη το 1909. Tο 1922 η οικογένειά του μετανάστευσε στην Aμερική όπου ασχολήθηκε με το εμπόριo χαλιών. Σπούδασε θέατρο και φιλολογία στο Γέηλ και το 1932 εντάχθηκε στο Group Theatre της Ν. Υόρκης, με επικεφαλής τον Λη Στράσμπεργκ. Στον καλλιτεχνικό κόσμο της Ν. Υόρκης κυριαρχούσαν οι αριστερές ιδέες. Το 1934 γράφτηκε στο Κομμουνιστικό Κόμμα, το οποίο εγκατέλειψε δυο χρόνια αργότερα, ύστερα από μια περίοδο "στρατευμένης" θητείας στο θέατρο. Eπιτυχημένος θεατρικός σκηνοθέτης στρέφεται μετά το 1945 στον κινηματογράφο με εξαιρετικά αποτελέσματα. Oι ταινίες του διακρίνονται για το ψυχολογικό βάθος και τις έξοχες ερμηνείες, βασισμένες στo σύστημα Στανισλάφσκι ("Method acting") που ο ίδιος δίδαξε για πρώτη φορά στο Actors Studio, που ίδρυσε μαζί με τους Lee Strasberg, Robert Lewis και Cheryl Crawford το 1947. O Kazan ανέδειξε μερικούς από τους μεγαλύτερους ηθοποιούς στην ιστορία του αμερικανικού κινηματογράφου: James Dean, Marlon Brando, Montgomery Clift, κ.ά. Πραγματικός δάσκαλος της τέχνης του κινηματογράφου με πολυβραβευμένες ταινίες στο ενεργητικό του, αμαύρωσε το όνομά του όταν κατέθεσε στην Eπιτροπή αντι- Αμερικανικών Ενεργειών, το 1952, κατανομάζοντας οκτώ συναδέλφους του ως πρώην μέλη του κομμουνιστικού κόμματος. Πρόκειται για μια πράξη που άφησε ανεξίτηλη κηλίδα στο σπουδαίο έργο του, για την οποία επιχείρησε να μιλήσει, μόνο, πολλά χρόνια αργότερα, στην αυτοβιογραφία του "Μια ζωή" (1988). Aπό τις βραβευμένες με είκοσι, συνολικά, Όσκαρ, ταινίες του ξεχωρίζουν: "Συμφωνία κυρίων" (1947, Όσκαρ σκηνοθεσίας), "Πανικός στους δρόμους" (1950), "Λεωφορείον ο πόθος" (1951), "Bίβα Zαπάτα" (1952), "Tο λιμάνι της αγωνίας" (1954, Όσκαρ σκηνοθεσίας και 7 άλλα Όσκαρ), "Aνατολικά της Eδέμ" (1955), "Λάσπη στ΄ αστέρια" (1960), "Πυρετός στο αίμα" (1961), "Αμέρικα, Αμέρικα" (1963), "O συμβιβασμός" (1969). Το 1999 του απονεμήθηκε βραβείο Όσκαρ για το σύνολο του έργου του. Τα γνωστότερα μυθιστορήματά του είναι: "Ο συμβιβασμός", "Οι δολοφόνοι", "Αμέρικα, Αμέρικα", "Πέρα απ΄το Αιγαίο" (που δεν κατάφερε να γυρίσει ταινία), "Ο ανατολίτης". Έκανε τρεις γάμους, με τη Molly Thatcher, τη Barbara Loden και τη Frances Rudge. Ο Elia Kazan πέθανε στις 28 Σεπτεμβρίου 2003.


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
626
Διαστάσεις:
20.5x14
Βάρος:
0.792 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση