Το θηλυκό πρόσωπο της εξουσίας
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Το θηλυκό πρόσωπο της εξουσίας

Μαρία Δαμανάκη

9.54€ -26% 7.06€

Γυναίκες στην κορυφή. Υπάρχουν, είναι μια πραγματικότητα πια. Όμως γιατί αυτή η πραγματικότητα είναι τόσο εύθραυστη; Το βιβλίο καταγράφει την πορεία της γυναίκας στη δημόσια ζωή στην Ελλάδα της μεταπολίτευσης. Τη συνάντηση με τα κόμματα και την πολιτική, την εχθρότητα των ανδρικών μηχανισμών, τη σχιζοφρένεια της ταλάντευσης ανάμεσα στο δημόσιο και ιδιωτικό χώρο. Αλλά και την πορεία από την υποτίμηση και την αμφισβήτηση μέχρι την αυτοσυνείδηση, την αυτοπεποίθηση και τη συμφιλίωση με την εξουσία. Η παραδοσιακή πολιτική ισοπέδωσε τον άνθρωπο στο όνομα του παραγωγού, της οικονομίας και της πάλης των τάξεων. Στο σημερινό κατακερματισμένο κόσμο οι πολλές όψεις του ανθρώπινου πλούτου αναζητούν δρόμους έκφρασης. Η γυναίκα στην κορυφή σηματοδοτεί μια μεγάλη πρόκληση. Πρόκληση για την ίδια, αλλά και για το σύνολο του θεσμικού πολιτισμού που οφείλει να αντιπροσωπεύσει και τη γυναικεία διαφορετικότητα. Πως αναδεικνύονται οι γυναίκες στη δημόσια ζωή; Μπορούν να εκφραστούν μέσα στα κόμματα; Έχουν να πουν κάτι διαφορετικό όταν βρεθούν στην κορυφή; Υπάρχει γυναικείος πολιτικός λόγος; Για τις γυναίκες η μεγάλη περιπέτεια της σχέσης με την εξουσία βρίσκεται μόνο στην αρχή!


[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]

Στάθης Δ. Σταυρόπουλος (Εικονογράφος)

Ο Στάθης (Στάθης Διονυσίου Σταυρόπουλος) γεννήθηκε το 1955 στον Πύργο της Ηλείας. Σπούδασε πολιτικές επιστήμες και σκηνοθεσία κινηματογράφου. Εργάστηκε ως γελοιογράφος στις εφημερίδες Ριζοσπάστης, Τα Νέα και Ελευθεροτυπία, όπου θα τον συναντήσετε και σήμερα στην καθημερινή του στήλη "Ναυτίλος", και σε γελοιογραφίες. Συνεργάζεται με τα περιοδικά Μετρό, 4 Τροχοί, Μέτοχος, Νέμεσις, Άλφα κ.ά. Εικονογραφεί βιβλία, φτιάχνει αφίσες, κόμικς, κινούμενα σχέδια και διαφημίσεις. Έχει εκδώσει ως τώρα δεκαεφτά συλλογές με σκίτσα και γελοιογραφίες.


Κώστας Ορδόλης (Φωτογράφος)

Ο Κώστας Ορδόλης φωτογραφίζει περίπου εικοσιπέντε χρόνια, κυρίως σε ασπρόμαυρο αρνητικό φιλμ. Την περίοδο 1990-1996 εργάστηκε επαγγελματικά για περιοδικά και άλλα έντυπα της εποχής επανεισάγοντας την ασπρόμαυρη φωτογραφία στο ρεπορτάζ και στην καταγραφή της νυχτερινής ζωής της Αθήνας. Φωτογραφίζει θέατρο περίπου είκοσι χρόνια, καλύπτοντας κάποιες από τις πιο σημαντικές σκηνές της Αθήνας. Μια περίοδο ασχολήθηκε με επιμέλεια φωτογραφικών εκδόσεων και εκθέσεων, με πιο σημαντική την έκθεση 11 Ελλήνων φωτογράφων για το Αιγαίο που φιλοξενήθηκε σε πολλές πρωτεύουσες στην Ευρώπη και στην Αμερική. Έχει εκδώσει πέντε φωτογραφικά λευκώματα και έχει εκθέσει δουλειά του στην Ελλάδα και κυρίως στην Ευρώπη. Έχει σπουδάσει Οικονομικά στην Αθήνα και Μάρκετινγκ στον Καναδά, και εργάζεται ως βοηθός Διευθυντής Πωλήσεων στη ΔΕΗ.

Μαρία Δαμανάκη

Μαρία Δαμανάκη (Συγγραφέας)

Η Μαρία Δαμανάκη γεννήθηκε στην Κρήτη το 1952. Είναι μητέρα τριών παιδιών. Σπούδασε χημικός μηχανικός στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Κοινοβουλευτικές δραστηριότητες: 1977-1993: Εκλέγεται βουλευτής σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις στην Β΄ περιφέρεια Αθηνών, πρώτα με το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας και μετά με τον Συνασπισμό της Αριστεράς και της Προόδου. 1996-2003: Βουλευτής του Συνασπισμού της Αριστεράς και της Προόδου στη Β΄ περιφέρεια Αθηνών. Σήμερα είναι βουλευτής Επικρατείας ΠΑ.ΣΟ.Κ. και έχει ορισθεί συντονίστρια για τα θέματα Παιδείας και Πολιτισμού. Πολιτικές - κοινωνικές δραστηριότητες: 1991-1993: Πρόεδρος του Συνασπισμού της Αριστεράς και της Προόδου. Θέση από την οποία παραιτήθηκε μετά την αποτυχία του κόμματος στις εκλογές του 1993. 1994: Υποψήφια Δήμαρχος Αθηναίων. Εξελέγη Δημοτική Σύμβουλος. 1996: Μετά από τρίχρονη απουσία, εκλέγεται εκ νέου βουλευτής του Συνασπισμού της Αριστεράς και της Προόδου στη Β΄ περιφέρεια Αθηνών. Στις 10 Οκτωβρίου 2003 παραιτείται από το βουλευτικό αξίωμα και αποχωρεί από το Συνασπισμό της Αριστεράς και της Προόδου διαφωνώντας με την πολιτική του κόμματος στο σύνολό της. Επιτροπές της Βουλής: -Διαρκής Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων Θέση: Μέλος -Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Αποτίμησης Τεχνολογίας Θέση: Μέλος
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
164
Διαστάσεις:
20.5x14
Βάρος:
0.307 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση