Η οδύσσεια του μαρξισμού
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Η οδύσσεια του μαρξισμού

Στο δρόμο προς το σοσιαλισμό

Norbert Leser

21.20€ -21% 16.75€

Ένας επιστήμονας -πολιτολόγος, κοινωνιολόγος- με βαθειά γνώση του θέματος και αυστηρό σύστημα, αναλαβαίνει την μεγαλεπίβολη προσπάθεια ν` αποδείξει σε ποιο βαθμό ο μαρξισμός, σα θεωρητικό οικοδόμημα, αλλά και σαν κινητήρια δύναμη ισχυρών ιστορικών κινημάτων, επέδρασε προωθητικά ή ανασταλτικά στις σοσιαλιστικές προσπάθειες για την αλλαγή της κοινωνίας. Οι αντιφάσεις στη θεωρία και την πράξη του σοσιαλισμού που τον συνοδεύουν στην πορεία του μέσα στην ιστορία αποδίδονται απ` τον συγγραφέα στις θεωρίες του Μαρξ. Ο Λέζερ προσπαθεί ν` αποδείξει με την εργασία του την αντιθετική θέση μαρξισμού και σοσιαλισμού (στην υπηρεσία του οποίου τάχθηκε και εξακολουθεί να βρίσκεται ακόμη ο πρώτος) και ευνοεί και τους δυο όχι σαν έτοιμο σύστημα, αλλά σα μια ενότητα αντιθέσεων που κάθε φορά χρειάζεται μια νέα επεξεργασία.

Αυτή η αντιπαράθεση μαρξισμού και σοσιαλισμού οδηγεί τελικά στο ερώτημα, αν η μερική αποτυχία και η μη επαλήθευση των μαρξιστικών προβλέψεων και προσδοκιών ήταν αναπόφευκτη κι αν η μαρξιστική παραλλαγή του σοσιαλισμού έφτασε στο τέλος της και έχει κανταντήσει δίχως περιεχόμενο. Η απάντηση στο ερώτημα αυτό είναι ένα αποφασιστικό όχι. Γιατί μόνο το γεγονός ότι δεν εκπληρώθηκαν σύμφωνα με το πρόγραμμα οι προσδοκίες του Μαρξ δε σημαίνει καθόλου την αναίρεση του σοσιαλισμού σαν τέτοιου. Αν ξεκινά κανείς από μια αυστηρά ντετερμινιστική άποψη, το πρόβλημα της πραγματοποίησης του σοσιαλισμού δεν έχει λυθεί από την ιστορική εμπειρία ούτε θεωρητικά, ούτε πρακτικά, αλλά προβάλλεται για πρώτη φορά και παραδίνεται για λύση.

Κατά τον Λέζερ, από την ιστορία έχει άναιρεθή μόνο το ντετερμινιστικό στοιχείο του μαρξισμού, αλλά όχι και η σοσιαλιστική προσδοκία που περιέχεται σ` αυτόν. Με τον τρόπο αυτό οι συλλογισμοί του Λέζερ ξεπερνούν την απλή ανάλυση του παρελθόντος και προχωρούν σε μια επιδοκιμασία του μέλλοντος, γιατί αυτό που δεν έχει εξελίχθη κατά τρόπο αναπόφευκτο δεν μπορεί και να μη διευθετηθεί και να παραμείνει ανεπανόρθωτο. [...]

Σταύρος Καμπουρίδης (Μεταφραστής)


Norbert Leser

Norbert Leser (Συγγραφέας)

Ο Νόρμπερτ Λέζερ γεννήθηκε το 1933 στο Όμπερβαρτ της Αυστρίας. Σπούδασε νομικά και κοινωνιολογικά στο πανεπιστήμιο της Βιέννης, από το οποίο αναγορεύτηκε το 1958 δόκτωρ της νομικής. Το 1958/1959 φοίτησε στη London School of Economics. Το 1960-1963 ως νομικός σε κρατική υπηρεσία. Το 1963-1966 επιμελητής πολιτικών επιστημών στο Ινστιτούτον Φορντ της Βιέννης. Το 1971 καθηγητής πολιτικών επιστημών στο πανεπιστήμιο του Ζάλτσμπρουκ. Μεταξύ των πολυάριθμων ιδεολογοκριτικών και νομικοφιλοσοφικών δημοσιευμάτων του ιδιαίτερη θέση κατέχει το βιβλίο του "Μεταξύ ρεφορμισμού και μπολσεβικισμού - αυστρομαρξισμός στη θεωρία και πράξη" Βιέννη 1968.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Δερματόδετο
Σελίδες:
387
Διαστάσεις:
21x14
Βάρος:
0.552 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση