Η αναχώρηση του καθηγητή Μαρτένς
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Η αναχώρηση του καθηγητή Μαρτένς

Jaan Kros

19.17€ -21% 15.14€
Ο καθηγητής Μαρτένς, σεβαστός πανεπιστημιακός δάσκαλος, επιτυχημένος διπλωμάτης και σύμβουλος του τσάρου, μετά από σύντομη παραμονή στο χωριό που γεννήθηκε, παίρνει το τρένο για να γυρίσει στην Αγία Πετρούπολη και στη διάρκεια του μικρού και αργόσυρτου ταξιδιού του κάνει έναν απολογισμό της ως τότε ζωής του. Η περιπλάνησή του αυτή στο παρελθόν φέρνει ένα-ένα στην επιφάνεια όλα τα γεγονότα που σηματοδότησαν τη θριαμβευτική κυριολεκτικά πορεία του προς την κορυφή, όπου βρίσκεται πια, αλλά και όλα όσα δεν τόλμησε, το μοναδικό έρωτα της ζωής του που έμεινε ανολοκλήρωτος, καθώς και τους κάθε λογής συμβιβασμούς και υποχωρήσεις που υποχρεώθηκε να κάνει προκειμένου να κατακτήσει την επιτυχία. Παρόλ΄ αυτά, εγωιστής και αυτάρεσκος καθώς είναι, αρνιέται επίμονα να αποδεχτεί πως στην πραγματικότητα έχει ξεπουλήσει τον εαυτό του και τις ικανότητες του στους ισχυρούς με αντάλλαγμα τ΄ αξιώματα και τα χρήματα, ως τη στιγμή που κάποια νεαρή συνταξιδιώτισσά του θα τον κάνει με τη στάση της και μόνο να συνειδητοποιήσει το ψεύδος πάνω στο οποίο έχει στηρίξει τη ζωή του. Έτσι το ταξίδι του καθηγητή προς την Αγία Πετρούπολη μετατρέπεται σε οδυνηρή πορεία προς την αυτογνωσία.
Μαριάννα Τυρέα - Χριστοδουλίδη

Μαριάννα Τυρέα - Χριστοδουλίδη (Μεταφραστής)

Η Μαριάννα Τυρέα - Χριστοδουλίδη γεννήθηκε στον Πύργο Ηλείας και ζει στην Αθήνα. Σπούδασε γαλλική φιλολογία στην Αθήνα και στο Παρίσι και ασχολήθηκε ιδιαιτέρως με την ψυχολογία του παιδιού και του εφήβου. Δίδαξε στην ιδιωτική εκπαίδευση (Λεόντειο Λύκειο, American Community Schools) καθώς και στη δημόσια. Από το 1992 ασχολείται με τη λογοτεχνική μετάφραση, συνεργαζόμενη με τον εκδοτικό οίκο του Σ. Ι. Ζαχαρόπουλου. Έργα που έχει μεταφράσει και κυκλοφορούν είναι: "Κόμπρα" του Σεβέρο Σαρδουί, "Οι περιθωριακοί" του Γιούρι Μαμλέγιερ, "Η αναχώρηση του καθηγητή Μαρτένς" του Γιάαν Κρος, "Κάστρο" του Αντουάν ντε Σαιντ Εξυπερί, "Ο μεγάλος αυτοκράτορας και οι μαριονέττες του" του Ζαν Λεβί. Το μυθιστόρημα "Σε τόπο αδέσμευτο" είναι το πρώτο της.

Jaan Kros

Jaan Kros (Συγγραφέας)

Ο Γιάαν Κρος γεννήθηκε στα 1920 στο Ταλίν και σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο του Τάρτου, όπου κι έγινε στη συνέχεια καθηγητής. Συνελήφθη και εξορίστηκε στη Σιβηρία και επέστρεψε στο Ταλίν στα 1954. Η πρώτη ποιητική του συλλογή κυκλοφόρησε στα 1958. Πολύ γρήγορα θεωρήθηκε ως ηγετική φυσιογνωμία της γενιάς του. Στη δεκαετία του ΄60 μετέφρασε στα εσθονικά έργα του Σαίξπηρ, του Μπαλζάκ, του Ρομαίν Ρολάν και του Στέφαν Τσβάιχ. Στράφηκε προς το ιστορικό μυθιστόρημα, μέσα απ΄ το οποίο κατάφερε να μιλήσει για τα σύγχρονα προβλήματα της χώρας του. Μέχρι σήμερα έχει δημοσιεύσει μια δωδεκάδα περίπου μυθιστορήματα, πολλές συλλογές διηγημάτων και δοκιμίων, έχει γράψει τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά έργα και λιμπρέτα για όπερα. Τα έργα του έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες. Το μυθιστόρημά του "Ο τρελός του τσάρου", που κυκλοφορεί επίσης στις εκδόσεις μας, βραβεύτηκε στη Γαλλία στα 1989 ως το καλύτερο ξένο μυθιστόρημα της χρονιάς.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Τόμος:
1
Δέσιμο:
Μαλακό εξώφυλλο
Σελίδες:
459
Διαστάσεις:
21χ14
Βάρος:
0.568 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση