Δράμα και μουσική στην αρχαιότητα
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Δράμα και μουσική στην αρχαιότητα

Egert Pohlmann

12.00€ -26% 8.88€

Οι μελέτες που είναι συγκεντρωμένες στον παρόντα τόμο διαλευκαίνουν την αρχαία δραματική ποίηση του 5ου και 4ου αι. π Χ. από διαφορετικές οπτικές γωνίες.
Στη μελέτη «Ο ρόλος του χορού στην εξέλιξη του δράματος» παρακολουθούμε πώς παραχωρούν ο χορός και ταυτόχρονα η μουσική σταδιακά τη θέση τους στους υποκριτές από τον Αισχύλο μέχρι τον Μένανδρο.
Η «Αρχαία ελληνική μουσική σημειογραφία» δείχνει ότι από το τέλος του 5ου αι. υπήρχε μια μουσική γραφική, την οποία όμως χρησιμοποιούσαν μόνο επαγγελματίες μουσικοί προς παράδοση του ρεπερτορίου τους.
Τα «Αποσπάσματα αρχαίας ελληνικής μουσικής» δίνουν εποπτεία των μουσικών υπολειμμάτων της κλασικής, ελληνιστικής και ρωμαϊκής εποχής, που μέχρι σήμερα έχουν ανέλθει στον αριθμό των 61 αποσπασμάτων.
Στη μελέτη «Η σκηνή των περιοδευόντων τεχνιτών» διερευνώνται οι δυνατότητες του παιξίματος πάνω στην περιοδεύουσα σκηνή του 4ου αι., της οποίας κάνει μνεία ο Πλάτων και μας είναι γνωστή από τα επονομαζόμενα «Αγγεία των Φλυάκων».
Η «Εισαγωγή στον `Δύσκολο` του Μένανδρου», τέλος, παρέχει μια εικόνα για την κωμωδία του 4ου αι., τη ζωή και το έργο του Μένανδρου, το διονυσιακό θέατρο του Λυκούργου στην Αθήνα, και βοηθάει στην πρακτική αποκατάσταση του ανεβάσματος του «Δύσκολου» στη σκηνή της εποχής του. Εδώ φαίνεται ότι ο Μένανδρος εφευρίσκει στον «Δύσκολο» έναν τόπο διαδραματισμού στην εξοχή, που προκύπτει από συμφυρμό ρεαλιστικών στοιχείων: το αρχαίο χωριό Φυλή και το σε απόσταση 2 χιλιομέτρων ευρισκόμενο σπήλαιο του Πανός στο φαράγγι της Γκούρας.


[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]

Άγγελος Δεληβορριάς

Άγγελος Δεληβορριάς (Επιμέλεια)

Ο Άγγελος Δεληβοριάς γεννήθηκε το 1937 στην Αθήνα. Σπούδασε αρχαιολογία και ιστορία (1956) στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης και αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο των Αθηνών. Ξεκίνησε τις μεταπτυχιακές του σπουδές το 1964 στο Πανεπιστήμιο του Φράιμπουργκ/Μπραϊσγκάου και το 1965, έπειτα από επιτυχή διαγωνισμό, διορίστηκε στην Ελληνική Αρχαιολογική Υπηρεσία. Υπηρέτησε αρχικά στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας υπό την καθοδήγηση του Χρήστου και της Σέμνης Καρούζου και αργότερα ως επιμελητής στις Εφορείες Αρχαιοτήτων Αχαΐας και Αρκαδίας-Λακωνίας. Το 1969, με υποτροφία της Alexander von Humboldt Stiftung, άρχισε τη μελέτη της διδακτορικής του διατριβής στο Πανεπιστήμιο του Τύμπινγκεν, την οποία και ολοκλήρωσε το 1972. Κατά το διάστημα 1972-1973 συνέχισε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης και στην Ecole Pratique des Hautes Etudes. Από το 1973 έως και το 2014, για 41 χρόνια, διηύθηνε το Μουσείο Μπενάκη, τη ριζική ανάπλαση του οποίου ανέλαβε και ολοκλήρωσε τον Ιούνιο του 2000. Για την οργάνωση των νέων εκθεσιακών χώρων έτυχε διεθνούς αναγνωρίσεως και τιμήθηκε με το χρυσό μετάλλιο της Ακαδημίας Αθηνών. Το 1992 εξελέγη καθηγητής της Ιστορίας της Τέχνης στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και από το 1998 έως το 2003 διετέλεσε διευθυντής προγράμματος μεταπτυχιακών σπουδών στο ίδιο Τμήμα. Το 2005 αποχώρησε από το Πανεπιστήμιο ως ομότιμος. Άρθρα και εργασίες του έχουν δημοσιευθεί σε πολλές ελληνικές και διεθνείς εκδόσεις. Έφυγε από τη ζωή στις 24 Απριλίου 2018, σε ηλικία 81 ετών.

Egert Pohlmann

Egert Pohlmann (Συγγραφέας)

O Έγκερτ Πέλμαν είναι τακτικός καθηγητής αρχαιοελληνικής φιλολογίας στα Πανεπιστήμια του Γκίσσεν (1976-1980) και του Eρλάγκεν (1980 και εξής). Eίναι ειδικός στο αρχαίο δράμα (σκηνικές δεσμεύσεις, αρχιτεκτονική του αρχαίου θεάτρου και θεατρική πράξη), στη μουσική της αρχαιότητας, στην παράδοση και κριτική της αρχαίας γραμματείας. Έχει συμβάλει στην εδραίωση της διδασκαλίας των νέων ελληνικών στη Mέση και Aνώτατη Eκπαίδευση της Bαυαρίας.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ιωάννα Σπηλιωπούλου (Μεταφραστής)


Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
183
Διαστάσεις:
20.5x14
Βάρος:
0.284 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση