Το καθαρό και το βρόμικο
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Το καθαρό και το βρόμικο

Η σωματική υγιεινή από τον Μεσαίωνα ως σήμερα

Georges Vigarello

Η καθαριότητα είναι μια θεμελιώδης όψη της διαδικασίας του πολιτισμού στη Δύση. Απο τον Μεσαίωνα μέχρι τον 20ό αιώνα, οι κανόνες και οι πρακτικές της καθαριότητας έρχονται να ακονίσουν τις αισθήσεις, να εκλεπτύνουν τις συμπεριφορές, να διευθετήσουν σώματα και χώρους - τάσεις που συμβαδίζουν με την ενίσχυση του αυτοκαταναγκασμού και τη διεύρυνση του ιδιωτικού χώρου. Η εξέλιξη αυτή επιδρά αναπόφευκτα στις κυρίαρχες εικόνες του σώματος και των περιβλημάτων του. Μια ιστορία της καθαριότητας οφείλει έτσι να δείξει πώς οι ποικίλες επιταγές της φροντίδας του εαυτού συσσωρεύονται βαθμιαία, σε συνάρτηση με ευρύτερες κοινωνικές παραστάσεις και γνώσεις. Για να συνθέσει μια τέτοια ιστορία, ο Ζώρζ Βιγκαρελλό παρακάμπτει τα δικά μας «αυτονόητα» κριτήρια και ανιχνεύει εκδοχές της καθαριότητας σε ξεχασμένες πλέον συμπεριφορές. Διακρίνει έτσι το ρόλο που αποδίδεται κάθε φορά στο κατεξοχήν μέσο καθαρισμού, το νερό: εορταστικό, απειλητικό, δυναμωτικό, προστατευτικό, ηθικό. Και διαπιστώνει ότι η «αριστοκρατική» έμφαση στην εξωτερική εμφάνιση -που εκδηλώνεται με το πλύσιμο των ασπρόρουχων και την ενδυματολογική επίδειξη- μετατοπίζεται προς μια πιο σύνθετη «αστική» προσοχή στις φυσικές ικανότητες και το εσωτερικό σφρίγος - που εκφράζεται με το τακτικό πλύσιμο του σώματος. Γεμάτη γλαφυρά παραδείγματα και παράδοξες «σκηνές εποχής», τούτη η ιστορία της σωματικής καθαριότητας και υγιεινής είναι ταυτόχρονα μια ευρύτερη κοινωνική και πολιτισμική ιστορία του ευρωπαϊκού κόσμου.


[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]

Κώστας Π. Κωστής (Υπεύθυνος Σειράς)

Ο Κώστας Π. Κωστής γεννήθηκε στην Αθήνα το 1957. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στην Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales στο Παρίσι. Σήμερα είναι καθηγητής του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου διδάσκει Νεότερη Ιστορία.

Σωκράτης Δ. Πετμεζάς (Υπεύθυνος Σειράς)

Ο Σωκράτης Πετμεζάς γεννήθηκε στην Αθήνα το 1957 και είναι Επίκουρος Καθηγητής Ιστορίας στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, όπου διδάσκει από το 1990. Σπούδασε οικονομικά στη Θεσσαλονίκη και ιστορία στο Παρίσι. Υποστήριξε τη διδακτορική του διατριβή με τίτλο: "Recherches sur l΄economie et le finances des villages du Pelion, region d΄industries rurales, ca. 1750-1850" στην Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales, στο Παρίσι, τον Οκτώβρη του 1989. Έχει εκδώσει πολλά άρθρα οικονομικής και κοινωνικής ιστορίας, καθώς και τη μονογραφία με τίτλο: "Η ελληνική αγροτική οικονομία κατά τον 19ο αιώνα: Η περιφερειακή διάσταση", Ηράκλειο 2003 (Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης)

Σπύρος Μαρκέτος (Μεταφραστής)

Ο Σπύρος Μαρκέτος είναι ιστορικός, διδάσκων στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο.

Georges Vigarello

Georges Vigarello (Συγγραφέας)

O George Vigarello γεννήθηκε το 1941 στο Μονακό. Είναι καθηγητής στη Σορβόννη (Universite de Paris V) και διευθυντής σπουδών στην Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales. Έργα του είναι: Le corps redresse. Histoire d΄ un pouvoir pedagogique (Delarge, 1978), Le Propre et le sale. L΄ hygiene du corps depuis le Moyen Age (Seuil, 1985), Une histoire culturelle du sport. Techniques d΄ hier et d΄ aujourd΄ hui (Robert Laffont/ EPS, 1988), Le Sain et la malsain. Sante et mieux etre depuis le Moyen Age (Seuil, 1993), Histoire du viol, XVIe-XXe siecles (Seuil, 1998), Passion sport, Histoire d΄ une culture (Textuel, 2000), καθώς και η επιμέλεια κριτικής έκδοσης του De la sobriete, conseils pour vivre longtemps - Luigi Cornaro, 1558 (Jerome Millon, 1991).
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
317
Διαστάσεις:
21x14
Βάρος:
0.481 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση