Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Το καλοφτιαγμένο κεφάλι
(Ξανασκεφτόμαστε τη μεταρρύθμιση, μεταρρυθμίζουμε τη σκέψη)
Συγγραφέας:   Edgar Morin


Offer

Σ΄ αυτό το βιβλίο προτείνεται να μεταρρυθμίσουμε τη σκέψη για να μεταρρυθμίσουμε την εκπαίδευση, και να μεταρρυθμίσουμε την εκπαίδευση για να μεταρρυθμίσουμε τη σκέψη. Για τη μεταρρύθμιση της σκέψης, ο Εντγκάρ Μορέν προτείνει τις αρχές που θα επέτρεπαν να ακολουθήσουμε την επισήμανση του Πασκάλ: Μου είναι αδύνατον να γνωρίσω τα τμήματα δίχως να γνωρίσω το όλον, όπως επίσης και να γνωρίσω το όλον δίχως να γνωρίσω ιδιαιτέρως τα τμήματα.... Αυτές οι αρχές οδηγούν πέραν μιας κατακερματισμένης γνώσης η οποία, καθιστώντας αόρατες τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ του όλου και των τμημάτων του, διαλύει το πολύπλοκο και κρύβει τα ουσιώδη προβλήματα. Οδηγούν επίσης πέραν μιας γνώσης η οποία, μη βλέποντας παρά ολότητες, χάνει την επαφή με το ειδικό, το ατομικό και το συγκεκριμένο. Οδηγούν στην εξάλειψη του καταστροφικού διαχωρισμού μεταξύ της επιστημονικής σκέψης, που χωρίζει τις γνώσεις και δεν σκέφτεται το ανθρώπινο πεπρωμένο, και της ουμανιστικής σκέψης, που αγνοεί τις επιστημονικές κατακτήσεις οι οποίες μπορούν να θρέψουν τις αναζητήσεις της σχετικά με τον κόσμο και τη ζωή. Εξ ου και η ανάγκη μιας μεταρρύθμισης της σκέψης, που αφορά την ικανότητά μας να οργανώνουμε τη γνώση και που θα μας επέτρεπε να συνδέσουμε τις δύο διαχωρισμένες κουλτούρες. Θα μπορούσαν λοιπόν να ξανάρθουν στο προσκήνιο οι μεγάλοι στόχοι της εκπαίδευσης, οι οποίοι και θα έπρεπε να είναι αδιαχώριστοι: να κινηθούμε προς τη δημιουργία ενός καλοφτιαγμένου, και όχι ενός καλογεμισμένου κεφαλιού, να διδάξουμε την ανθρώπινη συνθήκη, να μυήσουμε στη ζωή, να αντιμετωπίσουμε τη αβεβαιότητα, να μάθουμε να είμαστε πολίτες.


21χ14 εκ., 155 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 370 (Εκπαίδευση), 370.01 (Εκπαίδευση - Φιλοσοφία και θεωρία )
Άλλα πρόσωπα: Δημήτρης Δημουλάς (Μεταφραστής)
ISBN: 978-960-7058-90-4
ISBN (10ψήφιο): 960-7058-90-9
Βάρος: 0.243 κιλά
Έτος Κυκλοφορίας: 2000
Γράψε τη δική σου κριτική
12.78
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

8.82
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Morin, Edgar
Ο Εντγκάρ Μορέν (Edgar Morin), Διευθυντής Ερευνών στο Εθνικό Κέντρο Επιστημονικής Έρευνας (CNRS) της Γαλλίας, γεννήθηκε το 1921 στο Παρίσι από γονείς που ανήκαν στην εβραϊκή μεσογειακή διασπορά και είχαν ζήσει πολλά χρόνια στη Θεσσαλονίκη. Λίγο πριν τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο εντάχθηκε στο Κομμουνιστικό Κόμμα και έλαβε ενεργό μέρος στην Αντίσταση. Αργότερα (1951) διαγράφηκε από το Γαλλικό Κ.Κ. και έγινε ένας διεισδυτικός και οξύς κριτικός του σταλινικού ολοκληρωτισμού. Αφιερώθηκε έκτοτε στην επιστημονική και τη συγγραφική εργασία του, παραμένοντας πολιτικά αυτόνομος στο χώρο της ριζοσπαστικής αριστεράς, δίνοντας πάντα το παρόν με την κριτική του στάση απέναντι στα "μεγάλα γεγονότα" του δεύτερου μισού του 20ού αιώνα. Το 1957 ήταν συνιδρυτής, με τον Κ. Αξελό και άλλους του περιοδικού "Arguments". Έχουν κυκλοφορήσει στην ελληνική γλώσσα τα ακόλουθα έργα του Εντγκάρ Μορέν: "Οι σταρ" (Παϊρίδης, χ.χ.), "Αφήνοντας τον εικοστό αιώνα" (Ροές, 1987), "Να σκεφτούμε την Ευρώπη" (Εξάντας, 1991), "Γη-πατρίδα" (Οδυσσέας, 1993), "Έρωτας-ποίηση-σοφία" (Εκδόσεις του Εικοστού Πρώτου, 1997), "Μια πολιτική πολιτισμού" (Νέα Σύνορα, 1998), "Κοινωνιολογία" (Εκδόσεις του Εικοστού Πρώτου, 1998), "Τα δαιμόνιά μου" (Εκδόσεις του Εικοστού Πρώτου, 1999), "Το καλοφτιαγμένο κεφάλι" (Εκδόσεις του Εικοστού Πρώτου, 2000), "Η ανθρώπινη φύση: το χαμένο παράδειγμα" (Εναλλακτικές εκδόσεις, 2000), "Η Μέθοδος: 3. Η γνώση της γνώσης" (Εκδόσεις του Εικοστού Πρώτου, 2001). Άλλα έργα του: "L΄ homme et la mort" (1951), "Autocritique" (1959), "L΄ esprit du temps" (1962-1976), "Le vif du sujet" (1969), "La methode 5 τόμοι" (1977-1991) κ.λπ.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.