Προϊστορικές φυλετικές λατρείες Αιτωλών και Αγραίων
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Προϊστορικές φυλετικές λατρείες Αιτωλών και Αγραίων

Ιωάννης Γ. Νεραντζής

Με το βιβλίο αυτό ο Ιωάννης Γ. Νεραντζής ανοίγει, πρωτοπόρος αυτός, νέους δρόμους στην έρευνα των Προϊστορικών Φυλετικών Λατρειών των Αιτωλών και των Αγραίων Αιτωλίας.
Η έρευνά του επικεντρώνεται στις προϊστορικές φυλετικές, κατά βάση μητριαρχικές, λατρείες, ιερουργίες και τελετουργίες του `Έθνους των Αιτωλών`, οι οποίες μας παρέχουν τα τεκμήρια:
- Για τα θρησκευτικά στάδια που προηγούνται εκείνου του Ολυμπιακού Δωδεκαθέου: Τοτεμιστικός θρησκευτικός τρόπος σκέψης => Φιδολατρεία => Ηρωολατρεία => Ήρωας / Γενάρχης της φυλής.
- Για το πώς μεταβαίνουμε από τη μητριαρχική λατρεία της Μεγάλης Θεάς της Φύσεως, της Πότνιας, στη λατρεία προσωποποιημένων γυναικείων θεοτήτων στο Ιερό του Θέρμου και της Καλυδώνος.
- Ότι και στην Αιτωλία έχουμε την μητριαρχική τελετουργία του Ιερού Γάμου.
- Ότι και στην Αιτωλία, ειδικότερα στο Αγρίνιον, επιχωριάζουν οι οργιαστικές τελετουργίες, οι αφιερωμένες πρωταρχικά στη μητριαρχική Πότνια και μεθύστερα στον Αγριώνιο Διόνυσο, ή Διόνυσο Κισσό.
- Ότι η ετυμολογία ορισμένων εθνικών ονομάτων `Τοπικών Φυλών` Αιτωλίας, όπως Αιτωλοί, Οφιείς, Ύαντες, Θέρμιοι, Βουκάτιοι, κλπ., ερμηνεύονται μόνον υπό το πρίσμα του τοτεμιστικού τρόπου σκέψης.
- Ότι οι απαρχές της αιτωλικής μελισσοκομίας και αμπελουργίας, καθώς και οι σχετιζόμενες με αυτές αγροτικές ιερουργίες ανάγουν την καταγωγή τους στη Μινωική Κρήτη.
- Ότι, τέλος, το έθιμον της `μονοσανδαλίας` των Αιτωλών έχει καθαρώς τελετουργικό χαρακτήρα.


[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]

Ιωάννης Γ. Νεραντζής

Ιωάννης Γ. Νεραντζής (Συγγραφέας)

Ο Ιωάννης Γ. Νεραντζής γεννήθηκε στον τέως Δήμο Αγίου Κωνσταντίνου Αιτωλοακαρνανίας το 1953. Φοίτησε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (1972-1976), Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές εξειδίκευσης (M.Phil.) στην κλασσική αρχαιολογία και ιστορική τοπογραφία στο Παν/μιο Αθηνών. Έχει συγγράψει και εκδώσει άλλα δύο βιβλία σχετικά με τη μνημειακή τοπογραφία Αιτωλίας και Ακαρνανίας: 1. Επιγραφές και αρχαιολογικά ευρήματα Αρχαίας Ακαρνανίας στο Μουσείο Θυρρείου Ακαρνανίας, Αγρίνιο 1994. 2. Η αρχαία Στρατική Ακαρνανίας: Μνημειακή τοπογραφία, επιγραφές, αρχαιολογικά ευρήματα, Αγρίνιο 1997. - Η αρχαία Ναύπακτος: Μνημειακή τοπογραφία και αρχαιολογικά ευρήματα. Έχει λάβει μέρος σε επιστημονικά συνέδρια με ενδιαφέρουσες ανακοινώσεις, στη Λάρισα, στο Αγρίνιο, στο Μεσολόγγι, στη Σπάρτη, στη Βόνιτσα, στη Θήβα και στη Ναύπακτο. Έχει δημοσιεύσει αρχαιολογικές μελέτες σχετικές με την Αιτωλία και Ακαρνανία στο περιοδικό "Αρχαιολογία". Έχει ιδρύσει και διευθύνει στο Αγρίνιο το "Αρχαιολογικό και Ιστορικό Αρχείο Δυτικής Στερεάς Ελλάδας" με την επωνυμία "Αγριώνιον Αρχείον", με έδρα το Αγρίνιον. Είναι σχολικός σύμβουλος Φιλολόγων Ν. Ευρυτανίας και Πάρεδρος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
352
Διαστάσεις:
21x15
Βάρος:
0.57 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση