Το υπόμνημα
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Το υπόμνημα

Παγκόσμιο Θέατρο · 47

Vaclav Havel

5.30€ -10% 4.77€
  • Διαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας

    Αποστέλλεται την ίδια ή την επόμενη εργάσιμη

  • ISBN:

    9789602482384

  • Κατηγορίες:

    Θέατρο , Πεζογραφία

  • Εκδότης

    Δωδώνη

Το Υπόμνημα διεισδύει στον ελικοειδή κόσμο της γραφειοκρατίας. Παρουσιάζει έναν οργανισμό, χωρίς συγκεκριμένο σκοπό, αφάνταστα περίπλοκο ωστόσο, να αντιμετωπίζει άξαφνα το γεγονός της επιβολής μιας καινούριας υπηρεσιακής γλώσσας, στην οποία πρέπει στο εξής να διεκπεραιώνεται κάθε υπόθεση. Η γλώσσα αυτή, η Πτυδειπική, είναι φτιαγμένη έτσι ώστε να αποκλείει κάθε παρεξήγηση, και γι’ αυτό οι περιπλοκές που παρουσιάζει είναι αφάνταστες. Ο διευθυντής του οργανισμού, ο Γκρος, αδυνατεί να μεταφράσει το πρώτο υπόμνημα που λαμβάνει. Ο Μπάλλας, ο βοηθός του, που είναι ανακατεμένος στην υπόθεση αυτή της καινούριας γλώσσας, επωφελείται, εκτοπίζει τον Γκρος και τον υποβιβάζει σε μια ταπεινή θέση. Ο Γκρος επιστρέφει στη θέση, αφού πρώτα ανακαλύπτει και αποκαλύπτει την επικινδυνότητα της νέας γλώσσας. Τρία επίπεδα επομένως: η γελοιοποίηση της γραφειοκρατικής διαδικασίας, το βιτγκενσταϊνικό γλωσσικό παιχνίδι και ο άνθρωπος, ο παγιδευμένος στον ατέρμονο αγώνα για δύναμη και αναγνώριση. 

Φώντας Κονδύλης (Μεταφραστής)


Μαρία Πορτολομαίου - Λάζου (Υπεύθυνος Σειράς)

Η Μαρία Πορτολομαίου γεννήθηκε στις 15 Αυγούστου 1946 στην Τιθορέα Λοκρίδας. Συγγραφέας, μεταφράστρια, ηθοποιός και σκηνοθέτης, σύζυγος του Βαγγέλη Λάζου των εκδόσεων "Δωδώνη" (Αθήνα - Γιάννενα). Έργα της: "Μια ζωή Μαρία", ποίηση, "Η διάρρηξη", διηγήματα, "Μακρυγιάννη, οράματα;", σύνθεση κειμένων για το θέατρο, "Ρωμαίος, Ιουλιέτα και μετά τι;", θεατρικό, "Τα δυο αδέρφια μου... κι εγώ", λογοτεχνία για παιδιά, "Επειδή... κουράστηκαν", λογοτεχνία για παιδιά. Έχει μεταφράσει στα ελληνικά θεατρικά των Ζενέ, Καμύ, Ιονέσκο, Ζιρωντίν, Σαλακρού, κ.ά., και έχει την ευθύνη της θεατρικής σειράς των εκδόσεων "Δωδώνη".

Vaclav Havel

Vaclav Havel (Συγγραφέας)

Ο Βάτσλαβ Χάβελ γεννήθηκε το 1936 στην Πράγα από εύπορη μεγαλοαστική οικογένεια. Στα δώδεκα χρόνια του σταμάτησε το σχολείο και δούλεψε χειρωνακτικά. Αργότερα συνέχισε σ΄ ένα ιδιωτικό σχολείο. Μέχρι το 1967 είχε συλληφθεί τρεις φορές για τη συμμετοχή του σε αντικαθεστωτική δράση και πέρασε σχεδόν πέντε χρόνια στις φυλακές. Συμμετείχε ενεργά στη "Βελούδινη Επανάσταση" στην Τσεχοσλοβακία. Το 1989 εκλέχθηκε Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης και το 1993 Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Από αυτό το αξίωμα παραιτήθηκε το 2003. Για τα θεατρικά του έργα, που χαρακτηρίστηκαν "πολιτικά", ο ίδιος διευκρινίζει: "Το θέατρο δείχνει την αλήθεια για την πολιτική: η πολιτική η ίδια είναι ο στόχος.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
132
Διαστάσεις:
21x14
Βάρος:
0.209 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση