Εγχειρίδιο γαστρογνωμίας
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Εγχειρίδιο γαστρογνωμίας

μετ΄ανακατειργασμένων εικόνων

Απίκιος

15.90€ -26% 11.77€

Ο Απίκιος, ελληνικό πρόσωπο με ρωμαϊκό προσωπείο, τρώει ανελλιπώς εδώ και 54 χρόνια, ενώ γράφει συστηματικά για τη γαστρονομία τα τελευταία 15.
Το «Εγχειρίδιο γαστρονομίας», άλλοτε με εσπεριδοειδή οξύτητα -σαν φλούδα μανταρινιού στα μάτια-, κάποτε πικρό στον ουρανίσκο -όπως τα άγρια χόρτα του βουνού- και συχνά γλυκό -σαν λιγωτική σαντιγί του ευτράπελου-, προσπαθεί να συνδυάσει τη γεύση της γλώσσας με τη γεύση της γραφής. Μαγειρεμένο με φρέσκα υλικά μνήμης, σύμφωνα με παλιές συνταγές αναδρομής, και παρουσιασμένο με εύφορη διακόσμηση, σαν «ζωγραφισμένο πιάτο» της nouvelle usire (typographique), το βιβλίο αυτό διαβάζεται με το στομάχι και τρώγεται με τα μάτια.


[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]

Δημήτρης Καλοκύρης

Δημήτρης Καλοκύρης (Εικονογράφος)

Γεννήθηκε το 1948 στο αχανές Ρέθυμνο. Σπούδασε νεοελληνική φιλολογία στη Θεσσαλονίκη, όπου ίδρυσε το περιοδικό "Τραμ", καθώς και τις ομώνυμες εκδόσεις λογοτεχνίας και τέχνης (1971-87). Στην Αθήνα εξέδωσε το λογοτεχνικό και καλλιτεχνικό περιοδικό "Χάρτης" (1982-87). Διετέλεσε διευθυντής συντάξεως και καλλιτεχνικός διευθυντής του πολιτιστικού περιοδικού "Το Τέταρτο" (1985-87). Έχει κάνει τρεις εκθέσεις κολάζ και εικονογράφησε βιβλία για παιδιά. Το 1996 τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Διηγήματος για το φαντασμαγορικό του σύγγραμμα "Η ανακάλυψη της Ομηρικής" και το 2014 με το βραβείο του Ιδρύματος Κώστα και Ελένης Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών, για το σύνολο του έργου του. Από τις αρχές της δεκαετίας του ΄70 ασχολείται συστηματικά με το έργο του Μπόρχες με μεταφράσεις, ομιλίες, άρθρα, συμμετοχές σε διεθνή συνέδρια και ραδιοφωνικές εκπομπές. Συναντήθηκαν δύο φορές και συζήτησαν διεξοδικά. Το "Μπεθ" είναι το πρώτο βιβλίο που έχει γραφτεί για τον Μπόρχες στα ελληνικά.

Απίκιος

Απίκιος (Συγγραφέας)

Ο Απίκιος, ελληνικό πρόσωπο (Γιάννης Ευσταθιάδης) με ρωμαϊκό προσωπείο, γράφει για τη γαστρονομία από το 1985 μ.Χ. και συστηματικά σε μόνιμες στήλες από τις αρχές της δεκαετίας του ΄90. Κείμενά του έχουν δημοσιευτεί σε περιοδικά και εφημερίδες και μεγάλο μέρος της παραγωγής του έχει συγκεντρωθεί στον τόμο "Εγχειρίδιο γαστρονομίας" (Αθήνα, 2000 μ.Χ.). Το "Πένες σε μελάνι" συγκεντρώνει άπαντα τα σωζώμενα κείμενά του. Μολονότι ο ίδιος δεν γνωρίζει αν στο μέλλον θα συγγράψει εκ νέου περί την γεύσιν, ελπίζει ότι θα συνεχίσει να τρώει ανελλιπώς.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Γιάννης Ευσταθιάδης

Γιάννης Ευσταθιάδης (Επιμέλεια)

Ο Γιάννης Ευσταθιάδης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1946. Έχει εκδώσει ποίηση, πεζά, μικρά δοκίμια για τη μουσική και, με το ψευδώνυμο ΄Απίκιος΄, γαστρονομικά κείμενα. Το 2012 τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Διηγήματος, καθώς και με το βραβείο Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών, για το σύνολο του δοκιμιακού του έργου (μουσικά και λογοτεχνικά δοκίμια). Παράλληλα, διετέλεσε μουσικός παραγωγός του Γ΄ Προγράμματος της ΕΡΤ.


Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Σκληρόδετο
Σελίδες:
160
Διαστάσεις:
23x23
Βάρος:
0.578 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση