Η δικτατορία στον κυβερνοχώρο
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Η δικτατορία στον κυβερνοχώρο

Το τέλος της δημοκρατίας στην εποχή της πληροφορικής

David Brown

26.50€ -26% 19.61€

Ο Ντέιβιντ Μπράουν, από τους διεθνώς γνωστότερους δημοσιολόγους σε ζητήματα οικονομίας και νέων τεχνολογιών, δείχνει στο βιβλίο του ότι τα πράγματα δεν θα είναι ρόδινα στον 21ο αιώνα. Ότι κάθε άλλο παρά θα είναι όλοι κερδισμένοι από την εφαρμογή των νέων τεχνολογιών, ιδιαίτερα εξαιτίας των κυρίαρχων σχέσεων ιδιοκτησίας, διεύθυνσης και ελέγχου τους. Κατά τη γνώμη του, οι κερδισμένοι από την ανάπτυξη του κυβερνοχώρου θα είναι οι λίγοι εις βάρος των συντριπτικά περισσότερων. Η δημοκρατία, λέει ο Ντ. Μπράουν, στηρίζεται στην εξισορρόπηση συμφερόντων. Γι` αυτό κινδυνεύει από τους δικτάτορες της πληροφορικής, οι οποίοι το μόνο που επιδιώκουν είναι η ενδυνάμωση της οικονομικής ισχύος τους. Τους νέους αυτούς δικτάτορες δεν θα μπορέσει στο μέλλον να ελέγξει οποιαδήποτε εθνική αρχή, αφού δρουν διεθνώς, εκτός και αν υπάρξει εγκαίρως επίγνωση του προβλήματος. Γι` αυτό, πιστεύει ο συγγραφέας, στο τέλος της νέας τεχνολογικής επανάστασης, αν δεν αλλάξουν τα πράγματα, οι χαμένοι θα είναι ο πολίτης και η δημοκρατία. Ο Ντ. Μπράουν πιστεύει ότι οι πολίτες πρέπει να ενημερωθούν για τη σημασία, την έκταση και τις συνέπειες της πληροφορικής επανάστασης, ώστε να παρέμβουν δημιουργικά και δημοκρατικά, όσο είναι καιρός. Η έκδοση του βιβλίου του υπηρετεί αυτόν ακριβώς το στόχο.


[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]

Πάσχος Μανδραβέλης

Πάσχος Μανδραβέλης (Μεταφραστής)

O Πάσχος Mανδραβέλης γεννήθηκε το 1963 στην Kοζάνη. Σπούδασε οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Aθηνών και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο πανεπιστήμιο της Nέας Yόρκης "New School for Social Research". Από 1982 εργάζεται σε αθηναϊκές εφημερίδες και περιοδικά. Σήμερα αρθρογραφεί στην εφημερίδα "Καθημερινή". Eίναι μέλος της "΄Eνωσης Συντακτών Hμερησίων Eφημερίδων Aθηνών" (EΣHEA), του Oικονομικού Eπιμελητήρίου Eλλάδος, της Eλληνικής Eταιρείας Oικονομολόγων, του Electronic Frontier Foundation (EFF), και της "American Association for the Advancement of Science".


Νίκος Κοτζιάς

Νίκος Κοτζιάς (Υπεύθυνος Σειράς)

Ο Νίκος Κοτζιάς έχει διδάξει και εργαστεί ως ερευνητής στα Πανεπιστήμια της Μακεδονίας (Θεσσαλονίκη), του Μαρβούργου (Γερμανία), της Οξφόρδης (ΗΒ) και του Χάρβαρντ (ΗΠΑ). Υπήρξε στέλεχος της Αριστεράς. Συμμετείχε στην έκδοση των περιοδικών "Επιστημονική Σκέψη" και "Διαλεκτική". Διευθύνει τη σειρά "Αναστοχασμός" στις Εκδόσεις Καστανιώτη, όπως παλαιότερα στη σειρά "Λόγος" στις Εκδόσεις Λιβάνη. Σήμερα αρθρογραφεί στην εφημερίδα Ημερησία. Εργάζεται ως εμπειρογνώμων στο υπουργείο Εξωτερικών. Σπούδασε οικονομικές επιστήμες (πτυχίο), πολιτική και φιλοσοφία (μεταπτυχιακά), δίκαιο (διδακτορικό) και Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση (post doc) στην Ελλάδα και τη Γερμανία. Τα κυριότερα έργα που έγραψε ή συμμετείχε στην έκδοσή τους είναι τα εξής: Der autonome Intellekt (1976), Η διανόηση στην Ελλάδα (1978), Τέχνη και Ιδεολογία (1984), Ο τρίτος δρόμος του ΠΑΣΟΚ (1985), Πανεπιστήμιο και Κοινωνία (1986), Η Ελλάδα στο 2000 (1987), Συνειδητό και Αυθόρμητο (1987), Ο Συνασπισμός της Αριστεράς (1988), Μια συζήτηση που δεν έγινε (1989), Auf dem Weg zur Hegemonialmacht? Deutsche Aussenpolitik nach der Vereinigung (1993), ΕΕ: Κράτος δευτέρου βαθμού ή ένα σύστημα εν τω γίγνεσθαι - Το εθνικό κράτος και η διαδικασία πολιτικής ενοποίησης στην κοινοτική Ευρώπη (1995), Labor, Market and Employment (1996), EU und Demokratie (1997), Flexible Integration in Europe (1998), Griechenland in Europa (1998), Στόχοι και τακτικές στη Διακυβερνητική Διάσκεψη της ΕΕ του 1996-1997 (1999), Culture and the dialectic of the national and global (2002).

David Brown (Συγγραφέας)

Ο Ντέιβιντ Μπράουν είναι αμερικανός ινδιάνικης, σικελικής και αγγλοσαξονικής καταγωγής, που τώρα ζει στη Δυτική Ευρώπη. Ταξίδεψε πολύ στην Ασία, στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη, στην Καραϊβική και στην Αμερική. Αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης, εργάστηκε για ένα μικρό χρονικό διάστημα ως συντάκτης πολιτικών λόγων και ως βοηθός γερουσιαστή στην πολιτική σκηνή της Ουάσινγκτον, πριν στραφεί ολοκληρωτικά στη δημοσιογραφία, το 1980. Ως ανταποκριτής των "Financial Times" και της "International Herald Tribune" και ως συνεργάτης του ευρωπαϊκού περιοδικού "Business" έχει δημοσιεύσει δημοσιογραφική του δουλειά σε πολλά έντυπα του κόσμου.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
369
Διαστάσεις:
25x15
Βάρος:
0.711 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση