Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Οι νομάδες των Βαλκανίων
(Περιγραφή της ζωής και των εθίμων των Βλάχων της βόρειας Πίνδου)
Συγγραφείς:   Alan - John Β. Wace, Maurice Scott Thompson,


Οι νομάδες των Βαλκανίων
Στην περιοχή Τρικάλων, ως γνωστόν, κατοικούν πολλοί βλαχόφωνοι Έλληνες (Βλάχοι), οι οποίοι μάλιστα πρωτοστατούν στην κοινωνική, πολιτική, εμπορική και πολιτιστική ζωή του τόπου, έπαιξαν δε πρωταγωνιστικό ρόλο σε όλους τους απελευθερωτικούς αγώνες του Ελληνικού Έθνους (από την περίοδο της Τουρκοκρατίας ως την απελευθέρωση της Θεσσαλίας, Ηπείρου και Μακεδονίας). Επομένως είναι φυσικό και στις τάξεις του Φιλολογικού, Ιστορικού, Λογοτεχνικού Συνδέσμου (Φ.Ι.ΛΟ.Σ.) Τρικάλων να συγκαταλέγονται και πολλοί Βλάχοι.

Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την επιχειρούμενη τελευταία ποικιλότροπη προπαγανδιστική εκστρατεία, η οποία εκπορεύεται από πηγές άγνωστες και σκοτεινές και που έχει ως στόχο τους βλαχόφωνους Έλληνες, μας οδήγησε στην ανάληψη πρωτοβουλίας για την σωστή και επιστημονική ενημέρωση επί του Κουτσοβλαχικού Ζητήματος, τόσο των απλών πολιτών, όσο και εκείνων που χειρίζονται τα εθνικά μας θέματα. [...]

Με την έκδοση, μεταφρασμένου στα ελληνικά και σχολιασμένου, του βιβλίου αυτού -μολονότι αποτελεί πολύ πρώιμο έργο των συγγραφέων, οι οποίοι μάλιστα είχαν επηρεαστεί από οπαδούς της ακμάζουσας τότε ρουμανικής προπαγάνδας- πιστεύουμε ότι βοηθάμε στη γνώση της ζωής, των οικονομικών δραστηριοτήτων, του παραδοσιακού πολιτισμού, της γλώσσας, της λαϊκής μουσικής και ποίησης των βλαχοφώνων Ελλήνων, πράγμα που αφενός θα διαφωτίσει και θα ευρύνει τις γνώσεις του ευρύτερου ελληνικού κοινού και αφ΄ ετέρου θα ενισχύσει τους βλαχόφωνους Έλληνες στις προσπάθειές τους να διατηρήσουν την πρωτοπορία σε πολλούς τομείς της ελληνικής κοινωνίας. Το βιβλίο των Wace- Thompson αναφέρεται ειδικότερα στη Σαμαρίνα και γενικότερα στους Βλάχους του Ελληνικού χώρου.

Ελπίζουμε ότι η παρούσα έκδοση θα σταθεί αφορμή για την ευρύτερη έρευνα του Κουτσοβλαχικού στοιχείου και της πολιτιστικής του παράδοσης και ακόμη για την ορθή εκτίμηση της προσφοράς του στην ιστορία του Ελληνισμού. [...]

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Φ.Ι.Λ.Ο.Σ.


Σημείωση: Πρόλογος: Δρ. Θεόδωρος Α. Νημάς & επιστολές των Elizabeth Wace-French & Kenneth R. Thompson. Εισαγωγή, σχόλια: Νίκος Κατσάνης.

24χ17 εκ., 346 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Ονομασία σειράς: Φ.Ι.ΛΟ.Σ. Τρικάλων· Κείμενα και Μελέτες
Τόπος έκδοσης: Θεσσαλονίκη
Ταξινόμιση DDC: 390 (Λαογραφία), 305.8 (Μειονότητες)
Άλλα πρόσωπα: Πάνος Καραγιώργος (Μεταφραστής) , Θεόδωρος Α. Νημάς (Επιμελητής) , Θεόδωρος Α. Νημάς (Υπεύθυνος Σειράς) ,
ISBN: 978-960-467-096-3
ISBN (10ψήφιο): 960-467-096-4
Βάρος: 0.804 κιλά
Έτος Κυκλοφορίας: 2009
Γράψε τη δική σου κριτική
30.59
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

27.53
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Thompson, Maurice Scott
Άγγλος αρχαιολόγος, μέλος της Βρετανικής Αρχαιολογικής Σχολής Αθηνών μεταξύ 1907-1912. Πήρε μέλος σε διάφορες ανασκαφικές και αρχαιολογικές αποστολές στην Ελλάδα και συνεργάστηκε στενά με τον Alan - John B. Wace, με τον οποίο συνέγραψε δύο έργα για τον ελλαδικό χώρο, μεταξύ 1912-1914. Συνόδευσε τον Sir Arthur Evans στην Κρήτη. Υπηρέτησε στον βρετανικό στρατό κατά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο (1914-1918), και από το 1916 μάλιστα στη Θεσσαλονίκη, στο 16ο Σώμα Στρατού, αργότερα δε υπό τον στρατηγό Milne στην Υπηρεσία Πληροφοριών. Μετά τον πόλεμο τιμήθηκε με το Πράσημο της Βρετανικής Αυτοκρατορίας (Order of the British Empire), εγκατέλειψε την αρχαιολογία και ασχολήθηκε με το εμπόριο. Διετέλεσε επίτιμος πρόεδρος της Βρετανικής Αρχαιολογικής Σχολής Αθηνών και ταμίας της Ελληνικής Εταιρείας του Λονδίνου, μεταξύ 1939-1954, στην οποία κληρονόμησε τη βιβλιοθήκη του.

Wace, Alan - John Β.
Διαπρεπής άγγλος αρχαιολόγος (1879-1957), απόφοιτος και αργότερα καθηγητής αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου του Καίμπριτζ και του Πανεπιστημίου της Αλεξάνδρειας. Αφιέρωσε την επιστημονική του δραστηριότητα στον ελληνικό χώρο και ιδίως στην ανασκαφή των Μυκηνών. Διετέλεσε διευθυντής της Βρετανικής Αρχαιολογικής Σχολής της Αθήνας και αποχώρησε απ΄ αυτήν εξαιτίας της διαφωνίας του με τον A.J. Evans, σχετικά με το κατά πόσον στις Μυκήνες μιλούσαν ή όχι ελληνικά, όπως πίστευε ο ίδιος (γεγονός που επιβεβαιώθηκε, αργότερα, με την αποκρυπτογράφηση της γραμμικής γραφής Β΄). Δημοσίευσε πολλές αρχαιολογικές μελέτες και άρθρα, μεταξύ των οποίων σημαντικότερες θεωρούνται οι: "Μυκήνες, αρχαιολογική ιστορία και οδηγός", Πρίνστον, 1949, και "Προϊστορική Θεσσαλία" (μαζί με τον Maurice S. Thompson), Καίμπριτζ, 1912. Σημαντικό και λιγότερο γνωστό παραμένει το έργο του για τον νεοελληνικό πολιτισμό, τη λαϊκή τέχνη και τη λαογραφία. Σ΄ αυτό εντάσσεται και η μελέτη του "Οι νομάδες των Βαλκανίων", 1914, που έγραψε μαζί με τον Maurice S. Thompson.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.