Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Η αρχιτεκτονική ως τέχνη
Συγγραφέας:   Παναγιώτης Α. Μιχελής


Η αρχιτεκτονική ως τέχνη

Ο Π. Α. Μιχελής λέει στον πρόλογο της α΄ έκδοσης του βιβλίου του "Αρχιτεκτονική ως Τέχνη" : " Η μελέτη αυτή είναι θεωρητική, δεν έχει την αξίωση να παράσχη γνώσεις πρακτικές, αλλά θέτει το πρόβλημα της αρχιτεκτονικής ευρύτερα στο πλαίσιο της κοινωνίας, της τέχνης και του ωραίου για να το εξετάση αισθητικά. Και τούτο όχι για να εκθέση ένα σύστημα αισθητικής, αλλά τη θεωρία της αρχιτεκτονικής". Και συνεχίζει : "ενώ ο πρακτικός σκοπός της αρχιτεκτονικής είναι να κτίζη έργα κοινωνικής ανάγκης, παίρνει και το χάρισμα να φανερώνει το πνεύμα της εποχής και μάλιστα απ΄ όλες τις άλλες τέχνες αυτή κυρίως, διότι είναι η μητέρα - τέχνη, το ανοικτό βιβλίο της αρχαιολογίας για κάθε πολιτισμό..." .

Ο Γάλλος αισθητικός Etienne Souriau γράφει στον πρόλογο της γαλλικής έκδοσης του βιβλίου: "...για τον Μιχελή το οικοδόμημα, παρόμοιο μ΄ ένα δημιούργημα της φύσεως, πρέπει να ανθίση σαν μια δέσμη δυνάμεων, που το καλά ενοποιημένο σύνολο τους εκδηλώνεται με μιαν αρμονία, σαν μια αρμονία. Ως προς αυτό, το αρχιτεκτονικό έργο συγγενεύει πραγματικά με το άγαλμα ή τη μουσική συμφωνία... ο συγγραφέας υποδηλώνει αυτήν την ανταπόκριση των τεχνών, που μπορεί να χρησιμεύη σαν παιδεία για τον αρχιτέκτονα, θυμίζοντάς του ότι η αισθητική κρίση πρέπει αδιάκοπα να παρεμβαίνη κριτικά στη δημιουργική του δραστηριότητα. Η αρχιτεκτονική είναι τέχνη: η διατύπωση αυτή, τόσο απλή αλλά και με τόσες απαιτήσεις, είναι αυτή καθ΄ εαυτή, αν τη δεχτούμε, το κλειδί μιας μεθόδου..." .


25χ17 εκ., 525 σελίδες
Δέσιμο: Σκληρό εξώφυλλο
Ονομασία σειράς: Βιβλιοθήκη Αισθητικής
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 720 (Αρχιτεκτονική), 720 (Αρχιτεκτονική - Λόγοι, δοκίμια, διαλέξεις)
ISBN: 978-960-7588-16-6
ISBN (10ψήφιο): 960-7588-16-9
Βάρος: 0.768 κιλά
Έτος Κυκλοφορίας: 2002
Γράψε τη δική σου κριτική
26.60
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

23.67
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Μιχελής, Παναγιώτης Α.
Παναγιώτης Μιχελής (1903-1969). Ο Παναγιώτης Μιχελής γεννήθηκε στην Πάτρα. Αποφοίτησε από το τμήμα Αρχιτεκτονικής του Πολυτεχνείου της Δρέσδης και εργάστηκε ως αρχιτέκτονας στη γενέτειρά του. Στη συνέχεια εγκαταστάθηκε στην Αθήνα, όπου από το 1941 ως το 1969 δίδαξε Αρχιτεκτονική Ρυθμολογία και Μορφολογία στο αρχιτεκτονικό τμήμα του Εθνικού Μετσοβείου Πολυτεχνείου. Πήρε μέρος σε διεθνή συμβούλια, έδωσε διαλέξεις σε πανεπιστήμια της Ευρώπης και των Η.Π.Α. και δίδαξε στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ ως research scholar. Το 1960 ίδρυσε την Ελληνική Εταιρεία Αισθητικής (στην οποία χρημάτισε πρόεδρος ως το τέλος της ζωής του) και οργάνωσε το τέταρτο Διεθνές Συνέδριο Αισθητικής στην Ελλάδα, ενώ τον ίδιο χρόνο ξεκίνησε την ετήσια περιοδική έκδοση Χρονικά Αισθητικής. Σημαντική στάθηκε η συμβολή του Μιχελή στην πανεπιστημιακή διδασκαλία και στην προώθηση της έρευνας στον τομέα της αρχιτεκτονικής, ενώ από το αρχιτεκτονικό του έργο αξίζει να σημειωθεί η διαμόρφωση της αίθουσας τελετών του Εθνικού Μετσοβείου Πολυτεχνείου. Στο χώρο των γραμμάτων πρωτοεμφανίστηκε επίσημα το 1937 με την έκδοση του βιβλίου του Αισθητική τριλογία. Ακολούθησαν και άλλα θεωρητικά συγγράμματα, με σημαντικότερο τον τόμο Αισθητική θεώρηση της Βυζαντινής Τέχνης, που κυκλοφόρησε το 1946 και τον καθιέρωσε στους διεθνείς επιστημονικούς κύκλους. Έργα του μεταφράστηκαν σε πολλές ξένες γλώσσες. Στη λογοτεχνία πρωτοεμφανίστηκε το 1949 με την ποιητική συλλογή Ανθέμια και ως το θάνατό του ακολούθησαν τρεις ακόμη. Πέθανε στην Αθήνα. Για περισσότερα βιογραφικά στοιχεία του Παναγιώτη Μιχελή βλ. Ζήβας Διονύσης Α., «Μιχελής Παναγιώτης», Παγκόσμιο Βιογραφικό Λεξικό 6. Αθήνα, Εκδοτική Αθηνών, 1987 και Σταμέλος Δημήτρης, «Μιχελής Παναγιώτης», Μεγάλη Εγκυκλοπαίδεια της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας 10. Αθήνα, Χάρη Πάτση, χ.χ. (Πηγή: Αρχείο Ελλήνων Λογοτεχνών, Ε.ΚΕ.ΒΙ.).

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.