Η ιστορική ερμηνεία της λογοτεχνίας
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Η ιστορική ερμηνεία της λογοτεχνίας

Edmund Wilson

13.44€ -10% 12.10€

Τα κείμενα του Έντμουντ Γουίλσον που συνθέτουν αυτή την έκδοση είναι πέντε από τα πιο αντιπροσωπευτικά του κριτικού του έργου -κείμενα για την καταγωγή, την εξέλιξη και το μέλλον της ποίησης, για την προσέγγιση της λογοτεχνίας από `ιστορική` άποψη, για τη σχέση ανάμεσα στο μαρξισμό και τη λογοτεχνία, για τη σημασία των συχνά προοδευτικών πολιτικών θέσεων του `αντιδραστικού` Φλωμπέρ, για την αμφιλογία στο έργο του Χένρυ Τζαίημς. Όπως σημειώνει ο Ντέιβιντ Λοτζ, η κριτική προσέγγιση του Γουίλσον μπορεί να χαρακτηρισθεί `σαν ένα είδος εμπειρικής περιγραφικής ιστορίας της λογοτεχνίας`. Ακριβώς αυτή η ιδιότητα κάνει τον Γουίλσον ιδιαίτερα προσιτό στο ευρύ αναγνωστικό κοινό, η θαυμαστή ικανότητα που έχει να `μετατρέπει οτιδήποτε εξετάζει, όσο αφηρημένο κι αν είναι, σε αφήγημα`. Χωρίς αυτό να αποβαίνει εις βάρος της ουσίας του έργου του, ο Γουίλσον έχει ένα γλαφυρό και ήπιο διδακτικό ύφος που κερδίζει ακόμη και τον `ειδικό` αναγνώστη, τον `παρασύρει` και τον `εμπλέκει` σε μια ιδιότυπη κριτική ιστορία ή `μυθιστορία`. Ο ακαδημαϊσμός του είναι άγνωστος: ποτέ δεν μιμείται πιστά τα ιδεολογικά και μεθοδολογικά του πρότυπα (που δεν είναι λίγα), αλλά συχνότατα τα αμφισβητεί ή τα συνθέτει με σπάνια πρωτοτυπία, αρθρώνοντας έναν καθαρό κριτικό λόγο.


[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]

Αλέξης Ζήρας (Υπεύθυνος Σειράς)

Ο Αλέξης Ζήρας γεννήθηκε το 1945 στην Αθήνα. Είναι κριτικός λογοτεχνίας.


Σπύρος Ηλιόπουλος

Σπύρος Ηλιόπουλος (Μεταφραστής)

Ο Σπύρος Ηλιόπουλος (1951) δίδαξε επί σειρά ετών αγγλική λογοτεχνία, κυρίως ποίηση του 19ου και 20ού αιώνα, στο Τμήμα Αγγλικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, από όπου πήρε το πτυχίο του. Οι μεταπτυχιακές σπουδές του (ΜΑ, Ph.D.) ολοκληρώθηκαν στο Πανεπιστήμιο του Warwick. Δίδαξε επίσης αγγλική λογοτεχνία, βρετανικό πολιτισμό και λογοτεχνική μετάφραση στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο και συνεργάστηκε με λογοτεχνικά περιοδικά και εκδοτικούς οίκους ως φιλολογικός επιμελητής, λογοτεχνικός ανταποκριτής και μεταφραστής. Οι δημοσιεύσεις του περιλαμβάνουν βιβλία και άρθρα για το έργο των Blake, Kipling, Yeats, Ted Hughes κ.ά., καθώς επίσης και βιβλιογραφίες και βιβλιοκρισίες.

Edmund Wilson (Συγγραφέας)

Ο Αμερικανός κριτικός και συγγραφέας Edmund Wilson (1895-1972) θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους κριτικούς της λογοτεχνίας και πρότυπο "δημόσιου διανοούμενου", που στο έργο του διαφαίνεται η επιρροή της μαρξιστικής θεωρίας και της ψυχανάλυσης. Ο "ιδιοφυής αυτός κριτικός", όπως τον αποκάλεσε ο Σύριλ Κόνολυ, είναι ο συγγραφέας των έργων Axel΄s Castle, To the FInland Station, The Wound and the Bow και The American Earthquake, τα οποία απέσπασαν διθυραμβικές κριτικές ανάμεσά τους και η συλλογή Memoirs of Hecate Country, στην οποία ανήκει η νουβέλα Ο μύθος της Ιμογένης (Princess with the Golden Hair). Εργάστηκε ως δημοσιογράφος, διευθυντής έκδοσης του Vanity Fair, συντάκτης του New Republic και κριτικός λογοτεχνίας στο The New Yorker.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
129
Διαστάσεις:
21x14
Βάρος:
0.204 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση