Οι ώρες
zoom in

Με το μυθιστόρημά του "Οι ώρες", που τιμήθηκε με βραβείο Pulitzer το 1999, ο Μάικλ Κάνιγχαμ αποτίει φόρο τιμής σε μια μεγάλη συγγραφέα του 20ου αιώνα, τη Βιρτζίνια Γουλφ (1882-1941), και στο μυθιστόρημά της "Η κυρία Ντάλογουεϊ" (1925) -που ο αρχικός του τίτλος ήταν "Οι ώρες". Στην αρχή του μυθιστορήματος, γραμμένου με τη μέθοδο του παστίς, παρακολουθούμε τη ζωή της συγγραφέως από το 1923, σε ένα προάστιο του Λονδίνου, ως την αυτοκτονία της, στο Χόγκαρθ, το 1941. Διασταυρωνόμαστε ταυτόχρονα με τη ζωή δύο Αμερικανίδων γυναικών που προσπαθούν να δώσουν νόημα στη ζωή τους, συνεκτιμώντας παρελθόν, παρόν και μέλλον: της Κλαρίσα, πρωταγωνίστριας του μυθιστορήματος της Β. Γουλφ, που όμως έχει μεταφερθεί στη σύγχρονη Νέα Υόρκη, και της Λόρας Μπράουν, μιας νοικοκυράς που διαβάζει το βιβλίο στο Λος Άντζελες του 1949. Το αποτέλεσμα είναι ένα ιδιοφυές παιχνίδι με το λογοτεχνικό πρωτότυπο, ένα αδρό, λυρικό, συγκλονιστικό σχόλιο του Μάικλ Κάνιγχαμ πάνω στη μορφή και το έργο της Βιρτζίνια Γουλφ. (Σωκράτης Καμπουρόπουλος, από το πρόγραμμα των εκδηλώσεων "Κυριακάτικες συναντήσεις της λογοτεχνίας με το σινεμά")

Λύο Καλοβυρνάς

Λύο Καλοβυρνάς (Μεταφραστής)

Ο Λύο Καλοβυρνάς (1970) ασχολείται επαγγελματικά με τη μετάφραση και τη συμβουλευτική ψυχικής υγείας (ψυχοθεραπεία). Έχει μεταφράσει πάνω από 30 βιβλία αγγλικής και δανικής λογοτεχνίας, ενώ παράλληλα ασχολείται, ως εθελοντής, με δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης στον τομέα του ΗΙV/ΑIDS και των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Είναι διευθυντής του περιοδικού 10% (www.tenpercent.gr), το οποίο ευαισθητοποιεί, μεταξύ άλλων, για τις διακρίσεις λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού και για το δικαίωμα στη διαφορά. Έργα του: "Πέφτω" (Οξύ, 2001), "Αστάρτη, οικογενειακή γεωγραφία" (Μεταίχμιο, 2003), "Θεϊκό συνταγολόγιο, συνταγές για να φτιάξετε τον δικό σας Θεό" (Περίπλους, 2005) και "Πλαθολόγιο λέξεων" (3η έκδοση, Intro Books 2006). Προσωπική ιστοσελίδα: www.lyo.gr.


Michael Cunningham

Michael Cunningham (Συγγραφέας)

Ο Michael Cunningham γεννήθηκε στο Cincinnati του Οχάιο το 1952 και μεγάλωσε στο La Canada της Καλιφόρνια. Σπούδασε αγγλική λογοτεχνία στο Stanford University και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στη δημιουργική γραφή στο Πανεπιστήμιο της Iowa. Το πρώτο του μυθιστόρημα, "A Home at the End of the World" εκδόθηκε στις ΗΠΑ από τον εκδοτικό οίκο "Farrar, Straus and Giroux", το 1990, επαινέθηκε από την κριτική και μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο από τον Michael Mayer, με πρωταγωνιστές τους Colin Farrell, Robin Wright Penn, Dallas Roberts και Sissy Spacek. Ακολούθησαν τα μυθιστορήματα "Flesh and Blood" (1995) και "The Hours" ("Οι ώρες", 1999), που τιμήθηκε με το βραβείο Pulitzer Prize for Fiction και με το PEN/Faulkner Award και μεταφέρθηκε στην οθόνη από τον Stephen Daldry με πρωταγωνίστριες τις Julianne Moore, Nicole Kidman και Meryl Streep. Το 2002 εκδόθηκε το δοκίμιό του "Land΄s End: A Walk Through Provincetown" ("Crown") και τον Ιούνιο του 2005 το τελευταίο του μυθιστόρημα, "Specimen Days" ("Farrar, Straus and Giroux" και "Picador"). Ζει και εργάζεται στη Νέα Υόρκη. Περισσότερες πληροφορίες για τον Michael Cunningham περιλαμβάνονται στην ιστοσελίδα: www.michaelcunninghamwriter.com.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
268
Διαστάσεις:
21x14
Βάρος:
0.409 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση