Λύχνος υπό τον μόδιον
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Λύχνος υπό τον μόδιον

Έργα Ελλήνων συνθετών για πιάνο 1847-1908

Γιώργος Λεωτσάκος

18.00€ -27% 13.14€

Έργα Eλλήνων συνθετών για πιάνο σόλο, για πιάνο με τέσσερα χέρια και για δύο πιάνα. Πρόκειται για άγνωστα έργα Eπτανησίων κυρίως, ή ιταλικής παιδείας συνθετών της περιόδου 1847-1908, που έφερε στο φως η έρευνα του μουσικολόγου Γ. Λεωτσάκου. Παίζουν οι Aλέξης και Nατάσα Mιρόσνικοφ.

Natalia Miroshnikova

Natalia Miroshnikova (Ερμηνευτής)

Η Ναταλία Μιροσνίκοβα είναι σολίστρια και καθηγήτρια του πιάνου με μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στη Μουσική Ακαδημία της Μόσχας (master degree). Έχει εμφανιστεί ως σολίστρια σε συναυλίες και σε ρεσιτάλ στη Μόσχα, στο Λένινγκραντ, στις Βαλτικές Δημοκρατίες, στη Ρουμανία, στην Ουγγαρία, στο Ισραήλ, σε Αραβικές Χώρες και στις Ηνωμένες Πολιτείες. Έχει διδάξει πιάνο, συνοδεία και μουσική δωματίου στη Μουσική Ακαδημία της Μολδαβίας και έχει διακριθεί στην ερμηνεία παλαιότερων και νεότερων ρώσων συνθετών. Είναι μέλος της Διεθνούς Ένωσης Μουσικών Μόσχας. Έχει δισκογραφήσει μαζί με το σύζυγό της έργα Σούμπερτ και Μοσκόβσκι, καθώς και έργα ελλήνων συνθετών για πιάνο με τον τίτλο "Λύχνος υπό τον Μόδιον".

Alexis Miroshnikov

Alexis Miroshnikov (Ερμηνευτής)

Ο Αλέξης Μιρόσνικοβ είναι διδάκτορας, σολίστας και καθηγητής του πιάνου. Με σπουδές στη Μουσική Ακαδημία της Μόσχας, έχει πραγματοποιήσει απειράριθμες συναυλίες στις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης και στο εξωτερικό, καθώς και σεμινάρια στις Μουσικές Ακαδημίες της Μόσχας, του Βερολίνου, του Πόρτο, της Πράγας, της Βίλνας, του Βουκουρεστίου, Ελλάδας, της Υεμένης και του Κουβέιτ. Είναι συγγραφέας δύο μονογραφιών και 50 άρθρων γύρω από θέματα τεχνικής και ερμηνείας, τα οποία έχουν περιληφθεί στα σχολικά προγράμματα της Μουσικής Ακαδημίας της πρώην Σοβιετικής Ένωσης. Έχει γράψει μαζί με τη σύζυγό του το "Χρηστικό Λεξικό Μουσικών Όρων" (Εκδόσεις Fagotto). Είναι μέλος της Διεθνούς Ένωσης Μουσικών Μόσχας, αλλά και των Διεθνών και Πανσοβιετικών Διαγωνισμών Πιάνου της Εσθονίας, της Λεττονίας, της Λιθουανίας, της Μολδαβίας, καθώς και των Εθνικών Διαγωνισμών Αραβικών Κρατών.

Γιώργος Λεωτσάκος (Συγγραφέας)

Πρόμαχος της έντεχνης ελληνικής μουσικής, ο μουσικολόγος και μουσικοκριτικός Γιώργος Λεοτσάκος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1935. Το 1952, μετά το γυμνάσιο πέρασε στη δημοσιογραφία για λόγους βιοπορισμού. Ταυτόχρονα σπούδασε θεωρητικά με τους συνθέτες Κωνσταντίνο Κυδωνιάτη και Γιάννη Ανδρέου Παπαϊωάννου (δίπλωμα αντιστίξεως και φούγκας Ελληνικού Ωδείου, 1964). Εν συνεχεία υπήρξε αυτοδίδακτος. Ως κριτικός επί 44 χρόνια, κυρίως στις εφημερίδες "Καθημερινή", "Μεσημβρινή" (1959-1965), "Τα Νέα" και το "Το Βήμα" (1965-1979), "Πρωινή" (1979-1980), "Ελεύθερη Γνώμη" (1983-1985), και "Πρώτη" (1986-1989), έζησε από πρώτο χέρι την παλαιγενή "κακοδαιμονία" της ελληνικής μουσικής, και αυτό τον ανέδειξε σε πρωτοπόρο της επιστημονικής έρευνας και καταγραφής της. Το 1981, υπήρξε ο πρώτο μουσικολόγος όλου του κόσμου που επισκέφθηκε την απομονωμένη σοσιαλιστική Αλβανία: γνωρίζοντας σε βάθος το ιδιόμορφο και εντυπωσιακό σύστημα της μουσικής παιδείας και παραγωγής, ευαισθητοποιήθηκε περισσότερο στα αίτια του ελληνικού μουσικού μαρασμού. Ερευνητικό υλικό του για την έντεχνη ελληνική μουσική πρωτοδημοσίευσε στο "Παγκόσμιο βιογραφικό λεξικό" της "Εκδοτικής Αθηνών" (1983-1988), αλλά, κυρίως, στις παγκοσμίου κύρους αγγλικές μουσικές εγκυκλοπαίδειες "Grove": στην α΄ έκδοση (20 τόμοι, Λονδίνο, 1980) και β΄ έκδοση (29 τόμοι, Λονδίνο, 2001: 50 λήμματα Ελλήνων και, αυτή τη φορά σε παγκόσμια πρώτη παρουσίαση, 25 λήμματα αλβανών συνθετών) του "The New Grove Dictionary of Music and Musicians" και στο "The New Grove Dictionary of Opera", 4 τόμοι (Λονδίνο, 1992). Το 1999, οι "Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης" εξέδωσαν ψηφιακό δίσκο με τη μελέτη "Λύχνος υπό τον μόδιον" με άγνωστα έργα ελλήνων συνθετών για πιάνο της περιόδου 1847-1908, που ανακάλυψε ο ίδιος (Ιωσήφ Λιβεράλη, Σαμαρά, Καμηλιέρη, Σπινέλλη, Λεβίδη κ.ά.). Είναι μέλος τους Γνωμοδοτικού Συμβουλίου του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Νίκος Διονυσόπουλος (Επιμέλεια)


Έλενα Γρηγορέα (Μεταφραστής)


Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
168
Διαστάσεις:
13x14
Βάρος:
0.162 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση