Τα σιτηρά των θερμών κλιμάτων
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Τα σιτηρά των θερμών κλιμάτων

Αραβόσιτος, σόργο, ρύζι, κεχρί

Ανδρέας Ι. Καραμάνος

24.38€ -33% 16.33€

Το βιβλίο αυτό έχει ως πρωταρχικό του σκοπό να αποτελέσει βοήθημα για τους φοιτητές του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Παράλληλα όμως έχει γραφεί έτσι ώστε να μπορεί να χρησιμεύσει σε οποιονδήποτε πτυχιούχο γεωπονίας για άντληση πληροφοριών σχετικών με τα σιτηρά των θερμών κλιμάτων. Και για τις δύο περιπτώσεις, θεωρήθηκε σκόπιμη η παροχή των περισσοτέρων δυνατών πληροφοριών με ταυτόχρονη παράθεση δεδομένων από τη διεθνή και ελληνική βιβλιογραφία.
Τα σιτηρά των θερμών κλιμάτων περιλαμβάνουν φυτά με μεγάλη οικονομική σημασία για τη χώρα μας, όπως ο αραβόσιτος και το ρύζι, και άλλα με μικρότερη, τουλάχιστο προς το παρόν, όπως το σόργο και το κεχρί. Σε ό,τι αφορά τα τελευταία, ορισμένα αξιόλογα χαρακτηριστικά και ιδίως η αντοχή στην ξηρασία επιβάλλουν τη μελέτη τους σε σχέση με τις ιδιομορφίες του ελληνικού περιβάλλοντος. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το είδος Panicum miliaceum συμπεριλαμβάνεται για λόγους εκπαιδευτικούς στα διάφορα είδη που είναι γνωστά ως `κεχρί` παρά το γεγονός ότι δεν θεωρείται ως τυπικό φυτό των θερμών κλιμάτων.
Για κάθε φυτό θα μελετάται η προέλευση και η ιστορία της καλλιέργειας, οι χρήσεις και η οικονομική σημασία, η βιολογία, η καλλιέργεια, οι εχθροί και οι ασθένειες. Στη μελέτη των χρήσεων θα συμπεριλαμβάνεται και η περιγραφή των τεχνολογικών χαρακτηριστικών. Η βιολογική ενότητα περιλαμβάνει, εκτός από την περιγραφή των βοτανικών χαρακτηριστικών, εκτεταμένη μελέτη της ανάπτυξης των φυτών και των παραγόντων που την επηρεάζουν. Με τον τρόπο αυτό γίνεται περισσότερο αντιληπτή η οικολογική προσαρμοστικότητα και ορισμένοι καλλιεργητικοί χειρισμοί. Με την ίδια λογική, συγκεκριμένες καλλιεργητικές παρεμβάσεις συνεξετάζονται με το φυσιολογικό τους υπόβαθρο, όπως η λίπανση με την ανόργανη θρέψη και η άρδευση με τις υδατικές σχέσεις των φυτών. Τέλος, σε ό,τι αφορά τους εχθρούς και τις ασθένειες, γίνεται μνεία κυρίως εκείνων που ενδημούν στη χώρα μας ή σε περιοχές με ανάλογο περιβάλλον. [...]


[Απόσπασμα από το κείμενο του προλόγου]

Ανδρέας Ι. Καραμάνος

Ανδρέας Ι. Καραμάνος (Συγγραφέας)

Ο Ανδρέας Καραμάνος είναι αριστούχος της Ανωτάτης Γεωπονικής Σχολής Αθηνών και Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου του Reading. Είναι από το 1981 Καθηγητής της Γεωργίας στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο οποίο εξελέγη Αντιπρύτανης (1991-1997) και Πρύτανης (2000-2004). Ανέλαβε το αξίωμα του Γεν. Γραμματέα στο Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων κατά την κρίσιμη περίοδο των θεσμικών αλλαγών (2004-2007). Διατέλεσε επίσης Πρόεδρος της Συνόδου των Πρυτάνεων των Ελληνικών Πανεπιστημίων (2003), τακτικό μέλος του Ανωτάτου Πειθαρχικού Συμβουλίου των μελών ΔΕΠ (2003-2004), εκπρόσωπος της Συνόδου των Πρυτάνεων στο Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας (2003-2004) και μέλος του Δ.Σ. του ΔΙΚΑΤΣΑ (1997-2000). Έχει εκλεγεί δύο φορές (2005 και 2008) ομόφωνα από εκπροσώπους 56 χωρών Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής της Εκπαίδευσης για Αειφόρο Ανάπτυξη της Οικονομικής Επιτροπής για την Ευρώπη του Ο.Η.Ε. Έχει εκπροσωπήσει τη χώρα μας σε Συμβούλια Υπουργών Παιδείας της Ε.Ε., σε συναντήσεις του Ο.Ο.Σ.Α. και στη Γενική Συνέλευση της UNESCO (2005). Έχει συγγράψει 4 βιβλία και πολλά άρθρα και μονογραφίες σε διεθνή και ελληνικά επιστημονικά περιοδικά και πρακτικά Ακαδημιών, κεφάλαια σε ξένα συλλογικά έργα και εγκυκλοπαίδειες. Έχει προταθεί από την Ακαδημία Αθηνών ως υποψήφιος της Ελλάδος για το Διεθνές Βραβείο Βertebo της Σουηδικής Ακαδημίας (1999) και μια μονογραφία του έχει βραβευθεί πρόσφατα από την Ακαδημία Αθηνών.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
384
Διαστάσεις:
24x17
Βάρος:
0.804 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση