Περί ουρανού
zoom in

Το «Περί Ουρανού», έργο του Σταγειρίτη κολοσσού της σκέψης, είναι ένα από τα πιο σημαντικά του και αντιπροσωπεύει τις Κοσμολογικές απόψεις του επιστημονικότερου νου της Κλασικής Ελληνικής Αρχαιότητας. Σ` αυτό, ο Αριστοτέλης, συνοψίζει όχι μόνο τις επιστημονικές γνώσεις που ίσχυαν στην εποχή του για την προέλευση, δομή και λειτουργία του Κόσμου (σύμπαντος-ουρανού) αλλά βρίσκει ευκαιρία να παραθέσει και γενικότερες απόψεις που αναφέρονται σε φυσικά, βιολογικά και κοινωνικά ακόμη φαινόμενα. (. . .)


[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]

Αριστοτέλης

Αριστοτέλης (Συγγραφέας)

Ο Αριστοτέλης ένας απο τους μεγαλύτερους Έλληνες φιλοσόφους, ερευνητές και διανοητές, γεννήθηκε στα Στάγειρα της Χαλκιδικής απ΄ το γιατρό Νικόμαχο και τη Φαιστίδα το 385 π.Χ. Ακολούθησε το χρησμό του Μαντείου των Δελφών -του Πυθοί θεού χρήσαντος αυτώ φιλοσοφείν Αθήνησι- σπούδασε φιλοσοφία υπό τον Πλάτωνα στην Αθήνα και δίδαξε στην Ακαδημία (367 - 384 π.Χ.). Το 348 π.Χ., μετά το θάνατο του Πλάτωνα, πήγε μαζί με τον Ξενοκράτη στον Άσσο της Μικράς Ασίας και δίδαξε φιλολσοφία και επιστημονικά μαθήματα σε ευρύ κύρκλο ακροατών. Το 345 π.Χ. ίσως ύστερα από πρόσκληση του Θεοφράστου, εγκαταστάθηκε στη Μυτιλήνη και έμεινε εκεί διδάσκων μέχρι το 342 π.Χ., που ο Φίλιππος του ανέθεσε τη διαπαιδαγώγηση του δεκατριετούς τότε Αλεξάνδρου. Το 336 π.Χ., μετά το θάνατο του Φιλίππου, επανήλθε στην Αθήνα και το 335 π.Χ., ίδρυσε μεταξύ Λυκαβηττού και Ιλισσού το "Λύκειο" που εκλήθη και "περίπατος" λόγω των πολλών στοών του Μεγάρου. Το 323 π.Χ., μετά το θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, απεσύρθη στην Χαλκίδα, την πατρίδα της μητέρας του, όπου και πέθανε από στομαχικό νόησμα το 322 π.Χ. Τα περισσότερα έργα του Αριστοτέλη έχουν απωλεσθεί. Αυτά που έχουν διασωθεί διακρίνονται σε λογικά, φυσικά, βιολογικά, ψυχολογικά, μεταφυσικά, ηθικά, πολιτικά, τεχνολογικά και προβλήματα.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Πάνος Π. Παναγιώτου

Πάνος Π. Παναγιώτου (Μεταφραστής)

Ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου. Τέως τακτικός καθηγητής της Μαιευτικής και Γυναικολογίας στα Πανεπιστήμια Θεσσαλονίκης και Αθηνών. Μετεκπαιδεύτηκε σε πολλά ευρωπαϊκά Κέντρα της ειδικότητάς του. Δημοσίευσε στην ελληνική και σε ξένες γλώσσες, διακόσιες επιστημονικές εργασίες και εξέδωσε αυτοτελή πολυσέλιδα συγγράμματα. Δημοσίευσε πραγματείες πάνω σε θέματα από τον Αριστοτέλη και τον Πλωτίνο, μετέφρασε από το αρχαίο κείμενο το "Περί ουρανού", του Αριστοτέλη, και την "Απολογία Σωκράτους", του Ξενοφώντα, σχολίασε το "Περί μήνιος του Απόλλωνος", του Ψευδο-Ηράκλειτου, και απέδωσε από το ελληνιστικό στην ομιολουμένη το "Επί τη εξόδω του αγαθωτάτου Σαλλουστίου", του Ιουλιανού. Διηύθυνε κατά καιρούς επιστημονικά περιοδικά και έδωσε πολλές διαλέξεις και ραδιο-τηλεοπτικές συνεντεύξεις πάνω σε διάφορα θέματα, επιστημονικά και γενικότερου ενδιαφέροντος. Είναι μέλος πολλών ελληνικών και ξένων επιστημονικών σωματείων και έλαβε μέρος σε επιστημονικά συνέδρια, ελληνικά και διεθνή. Από τα ιδρυτικά μέλη της Ελληνικής Φιλοσοφικής Εταιρείας και της Ελληνικής Εταιρείας Ιατρών Λογοτεχνών.

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
127
Διαστάσεις:
21x14
Βάρος:
0.201 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση