Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Πολιτική ανάπτυξη και κοινωνική δυναμική

Offer
Η διαδικασία της πολιτικής ανάπτυξης και προόδου, ούτε θεωρητικά ούτε εμπειρικά, μπορεί να προσεγγισθεί αποσυνδεδεμένη από το συγκεκριμένο κάθε φορά περιεχόμενο της ιστορικοκοινωνικής δυναμικής. Οι μηχανισμοί αποφάσεων του πολιτικού συστήματος κι ο συνολικός κοινωνικός οργανισμός βρίσκονται σε διαρκή αλληλεπίδραση κι αλληλεξάρτηση. Οι μηχανισμοί αποφάσεων πρέπει να ξέρουν και να μπορούν ν΄ ανταποκρίνονται στη δυναμική και τα αιτήματα του κοινωνικού σώματος ειδάλλως βρίσκονται σε δυσαρμονία μαζί του και δικαιολογημένα κινδυνεύουν ν΄ ανατραπούν.

Αυτές είναι οι βασικές θέσεις πάνω στις οποίες στηρίζεται το βιβλίο του Φίλιππου Νικολόπουλου. Ο συγγραφέας, αφού αναπτύσσει την έννοια της πολιτικής ανάπτυξης και τα κριτήρια, με τα οποία την προσδιορίζουμε, στη συνέχεια υποστηρίζει ότι η ανγλοσαξωνική θεωρία της πολιτικής ανάπτυξης μπορεί ν΄ αποδειχθεί φορμαλιστικό-θεωρητικό σχήμα, αν δεν συνδυασθεί με μια συγκρουσιακή θεώρηση του κοινωνικού περιβάλλοντος. Η κριτική μαρξιστική προσέγγιση ειδικότερα, κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις, θεωρείται ικανή να συμβάλει στην αποκάλυψη αυτής της συγκρουσιακής διάστασης της λειτουργίας κι εξέλιξης των κοινωνικοπολιτικών συστημάτων και συνεπώς να βοηθήσει στην ιστορική-διαλεκτική συμπλήρωση του δομολειτουργικού θεωρητικού σχήματος.

21χ14 εκ., 335 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 301 (Κοινωνιολογία), 300 (Κοινωνικές επιστήμες), 320 (Πολιτικές επιστήμες)
ISBN: 978-960-02-1084-2
ISBN (10ψήφιο): 960-02-1084-5
Βάρος: 0.398 κιλά
Εκδότης: Παπαζήσης
Έτος Κυκλοφορίας: 1995
Γράψε τη δική σου κριτική
7.46
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

4.77
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Νικολόπουλος, Φίλιππος
Ο Φίλιππος Νικολόπουλος σπούδασε νομικά και πολιτικές επιστήμες στο Παν/μιο Αθηνών κι αργότερα έγινε διδάκτορας του τμήματος Κοινωνιολογίας του Παντείου Παν/μίου. Από το 1990 άρχισε να διδάσκει κοινωνιολογία στη Φιλοσοφική Σχολή Παν/μίου Κρήτης, όπου το 1993 εξελέγη Επίκουρος καθηγητής. Έχει διατελέσει visiting fellow στο τμήμα κοινωνιολογίας του Παν/μίου Yale (1994), Research Scholar στο τμήμα Κοινωνιολογίας του London School of Economics (1995), Senior Associate member του St Antony΄s College της Οξφόρδης (1995), Research Scholar του Κέντρου Ευρωπαϊκών Σπουδών του παν/μίου του Harvard (1997) και επισκέπτης καθηγητής στη σχολή Κοινωνιολογίας του Παν/μίου Λομονόσωφ της Μόσχας (1996). Από το 1994 εκλέγεται μέλος του διευθυντικού συμβουλίου της Επιτροπής Ερευνών της Θεωρίας Κοινωνικών Συστημάτων και Κοινωνιοκυβερνητικής Διεθνούς Κοινωνιολογικής Εταιρείας. Έχει γράψει βιβλία και μελέτες κοινωνιολογικού περιεχομένου, όπως και πολλά άρθρα πολιτικού περιεχομένου σε περιοδικά και εφημερίδες. Επίσης έχει πραγματοποιήσει εμπειρικές κοινωνικές έρευνες σε διάφορες περιοχές της Ελλάδος. Παράλληλα ασχολείται με τη λογοτεχνία (ποίηση, δοκίμιο, κριτική) και είναι μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών. Επιπλέον είναι δικηγόρος στον Άρειο Πάγο, έχει ενεργό πολιτική δράση και συμμετέχει στο οικολογικό κίνημα.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.