Η καρτερία
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Η καρτερία

Η θρυλική αποστολή του Σάκλετον στην Ανταρκτική

Caroline Alexander

Μια από τις τελευταίες μεγάλες περιπέτειες της ηρωικής εποχής των εξερευνήσεων - η μεγαλύτερη ίσως απ΄ όλες.
Πρόκειται για το συγκλονιστικό χρονικό της εξερευνητικής αποστολής του Σερ Έρνεστ Σάκλετον στην Ανταρκτική τον Αύγουστο του 1914, βασισμένο στα ημερολόγια του πλοίου και των αντρών του πληρώματος και σε άγνωστες μέχρι σήμερα πηγές. Με στόχο το πέρασμα της Ανταρκτικής με τα πόδια, ο Σάκλετον ξεκίνησε τον Αύγουστο του 1914 από το Πλύμουθ της Αγγλίας με την "Καρτερία", ένα τρικάταρτο ξύλινο ιστιοφόρο, ειδικά σχεδιασμένο για ν΄ αντέχει στους πάγους. ΄Ομως τον Ιανουάριο του 1915, εκατόν πενήντα χιλιόμετρα μακριά από τον προορισμό της η "Καρτερία" παγιδεύτηκε, όταν η απότομη πτώση της θερμοκρασίας πάγωσε γύρω της το θαλασσινό νερό.
Ο εικοσάμηνος αποκλεισμός της αποστολής στο Νότιο Πόλο ζωντανεύει με τρόπο μοναδικό, χάρη στις αυθεντικές ασπρόμαυρες φωτογραφίες του Aυστραλού φωτογράφου Φρανκ Χάρλεϊ, μέλους της αποστολής, που για πρώτη φορά δημοσιεύονται όλες μαζί. Κείμενο και εικόνες αναπλάθουν την τρομακτική ομορφιά της Ανταρκτικής, τη φρικτή καταστροφή του πλοίου και τον καθημερινό, ηρωικό αγώνα του πληρώματος να κρατηθεί στη ζωή, μέχρι και την τελική σωτηρία - ένα αληθινό θαύμα, που οφείλεται κυρίως στη χαρισματική ηγεσία του Σάκλετον.

Κατερίνα Τζωρίδου

Κατερίνα Τζωρίδου (Μεταφραστής)

Γεννήθηκε στην Αλεξανδρούπολη το 1966. Πέρασε τα παιδικά της χρόνια στην Αλεξανδρούπολη και την Ορεστιάδα. Τελείωσε το λύκειο στη Θεσσαλονίκη και στη συνέχεια έζησε για τέσσερα χρόνια στα Γιάννενα, όπου αποφοίτησε από το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης. Από το 1988 ζει στη Θεσσαλονίκη. Υπήρξε μέλος της συντακτικής επιτροπής της κινηματογραφικής εφημερίδας Παράλλαξη και έχει επίσης γράψει κείμενα για το κινηματογραφικό περιοδικό Οθόνη. Τα τελευταία δέκα χρόνια ασχολείται με λογοτεχνικές μεταφράσεις από τα αγγλικά και τα ισπανικά. Επίσης εργάζεται ως διερμηνέας συνεδρίων στα αγγλικά και τα ισπανικά. Είναι μέλος της εταιρίας υποτιτλισμού "Storyteller", μέσω της οποίας συνεργάζεται ως υποτιτλίστρια με τα κινηματογραφικά φεστιβάλ: Δράμας, περιοδικού Σινεμά, Θεσσαλονίκης, Κωνσταντινούπολης και όλα τα αφιερώματα του Υπουργείου Πολιτισμού σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Έχει εκδόσει τα βιβλία: "Μια τσαγιέρα αλλιώτικη", "Ο κλέφτης των χρωμάτων", "24 γράμματα και μια αρκούδα", "Επιστροφή στην πόλη", "Η ραγισμένη καρδούλα", "Μια νύχτα στον ουρανό".

Caroline Alexander

Caroline Alexander (Συγγραφέας)

H Kάρολαϊν Aλεξάντερ, η οποία μεταξύ άλλων έχει δημοσιεύσει άρθρα στα New Yorker, Granta, Smithsonian, Outside και National Geographic, έχει γράψει και άλλα τέσσερα βιβλία: "One Dry Season", "The Way to Xanadu", "Battleʼs End" και "Mrs. Chippyʼs Last Expedition". Ήταν επίσης η έφορος της φωτογραφικής έκθεσης «Kαρτερία: H θρυλική αποστολή του Σάκλετον», που έγινε στο Aμερικανικό Mουσείο Φυσικής Iστορίας το Μάρτιο του 1999. Zει σ΄ ένα αγρόκτημα στο Nιου Xάμσαϊρ.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Σκληρόδετο
Σελίδες:
237
Διαστάσεις:
23x21
Βάρος:
0.695 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση