Συνέχειες, ασυνέχειες, ρήξεις στον ελληνικό κόσμο (1204-2014): οικονομία, κοινωνία, ιστορία, λογοτεχνία
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Συνέχειες, ασυνέχειες, ρήξεις στον ελληνικό κόσμο (1204-2014): οικονομία, κοινωνία, ιστορία, λογοτεχνία

Ε' Ευρωπαϊκό Συνέδριο Νεοελληνικών Σπουδών, Θεσσαλονίκη, 2-5 Οκτωβρίου 2014

Συλλογικό έργο

κ.ά. (Εισηγητής)


Γιώργος Π. Πεφάνης

Γιώργος Π. Πεφάνης (Εισηγητής)

Ο Γιώργος Π. Πεφάνης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1966. Σπούδασε ψυχολογία και παιδαγωγικές επιστήμες στη Μαράσλειο Παιδαγωγική Ακαδημία και φιλοσοφία στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Στην ίδια Σχολή ακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές στη φιλοσοφία της τέχνης και του πολιτισμού, ενώ το 1995 αποκτά το διδακτορικό του δίπλωμα με θέμα που αφορά στη θεωρία του θεάτρου. Σήμερα είναι λέκτωρ στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών και κριτικός θεάτρου. Οι μελέτες του στρέφονται γύρω από τη φιλοσοφική προσέγγιση του θεατρικού φαινομένου και τη δραματουργική θεωρία, τη νεοελληνική δραματουργία και το νεότερο ευρωπαϊκό θέατρο. Άρθρα του και μελετήματα -περισσότερα από 100- έχουν δημοσιευτεί σε ελληνικά και ξένα λογοτεχνικά και επιστημονικά περιοδικά. Επί σειρά ετών υπήρξε επιστημονικός συνεργάτης του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας (Κ.Ε.Ε.Λ.) της Ακαδημίας Αθηνών, του Εθνικού Θεάτρου και της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει γράψει, μεταξύ άλλων, τα βιβλία: -"Το θεατρικό. Σκιαγράφηση μιας φαινομενολογικής θεατρολογίας", Δωδώνη, Αθήνα 1991. -"Εισαγωγή στην κοινωνιολογία της διασκέδασης. Το νεομπαρόκ και το τέλος της ιστορίας", Πρίσμα, Αθήνα 1992. -"Ο Arcene Lupin και ο γιατρός Shepard. Τομή στο αλφάβητο του αστυνομικού μυθιστορήματος", Fragmenta, Θεσσαλονίκη 1996. -"Jean-Paul Sartre. Τέσσερα μελετήματα για το έργο και τη φιλοσοφία του", Αιγόκερως, Αθήνα 1996. -"Το θέατρο και τα σύμβολα. Διαδικασίες συμβόλισης του δραματικού λόγου", Ελληνικά Γράμματα, Αθήνα 1999. -"Θέματα του μεταπολεμικού και σύγχρονου Ελληνικού θεάτρου", Κέδρος, Αθήνα 1999. -"Το βασίλειο της Ευγένας", Αλεξάνδρεια, Αθήνα 2005 (Τιμητική Διάκριση Θεατρολογικού Συγγράμματος της Ένωσης Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών, 2006) -"Σκηνές της θεωρίας. Ανοιχτά πεδία στη θεωρία και την κριτική του θεάτρου", Παπαζήσης, Αθήνα, 2007 κ.ά.

Κυριακή Πετράκου

Κυριακή Πετράκου (Εισηγητής)

Η Κυριακή Πετράκου είναι καθηγήτρια στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει ασχοληθεί ερευνητικά και διδακτικά με θέματα ιστορίας και δραματουργίας του ευρωπαϊκού θεάτρου. Αντικείμενο του ιδιαίτερου επιστημονικού της ενδιαφέροντος είναι το νεοελληνικό θέατρο του 19ου και 20ού αιώνα.

Καλλιόπη - Στυλιανή Εξάρχου

Καλλιόπη - Στυλιανή Εξάρχου (Εισηγητής)

Η Καλλιόπη - Στυλιανή Εξάρχου σπούδασε στο Τμήμα Γαλλικής Φιλολογίας του Α.Π.Θ. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού και διδακτορικού διπλώματος (Α.Π.Θ.) στο γαλλικό θέατρο του 20ού αιώνα. Η επιστημονική της έρευνα εκτείνεται στο σύγχρονο ελληνικό για γαλλικό θέατρο. Συνεργάζεται από το 1995 με την εφημερίδα "Κουίντα" γράφοντας κριτικές για παραστάσεις και άρθρα για το θέατρο. Το "Όταν πέφτουν οι μάσκες" είναι το πρώτο της θεατρικό έργο.

Αφροδίτη Σιβετίδου - Παπαϊωάννου (Εισηγητής)


Λητώ Ιωακειμίδου (Εισηγητής)


Αρετή Βασιλείου (Εισηγητής)

Η Αρετή Βασιλείου είναι λέκτορας του Νεοελληνικού Θεάτρου στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πατρών. Έχει συμμετάσχει σε επιστημονικές ημερίδες και συνέδρια και έχει δημοσιεύσει μελέτες σχετικά με την αναβίωση του κρητο-επτανησιακού θεάτρου στον Μεσοπόλεμο, την επίδραση του ευρωπαϊκού και αμερικανικού κινηματογράφου στο νεοελληνικό θέατρο, την πορεία των λαϊκών μεσοπολεμικών αθηναϊκών θιάσων και το θέμα του χορού στις ελληνικές επιθεωρήσεις και οπερέτες.

Μιχάλης Γεωργίου (Εισηγητής)

Ο Μιχάλης Γεωργίου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1983. Είναι φοιτητής του τμήματος Θεατρικών Σπουδών της Αθήνας και έχει συμμετάσχει στο ανέβασμα τριών θεατρικών παραστάσεων με το ίδιο. Το 2002 στην παράσταση "Όταν ο ρινόκερος χορεύει τάνγκο με τη φαλακρή τραγουδίστρια" (σύνθεση αποσπασμάτων από έργα σύγχρονων Ελλήνων και Ευρωπαίων θεατρικών συγγραφέων) και το 2004 στη "Μήδεια" του Μποστ. Το 2005 συμμετείχε σε θεατρική παράσταση για το φεστιβάλ της ΚΝΕ με το έργο "Ανταρσία στον Όλυμπο", του Δημ. Ραβάνη-Ρεντή. Το 2004 εργάστηκε ως βοηθός σκηνοθέτη και επιμελήθηκε μέρος του προγράμματος για την παράσταση "Γούνα" της Μιγκντάλια Κρουζ της Πειραματικής Σκηνής του Εθνικού Θεάτρου. Συνεργάζεται με την εφημερίδα "Οδηγητής" και τα περιοδικά "Αυλαία... και πάμε" του συλλόγου Σπουδαστών Σχολών Θεάτρου, Χορού και Κινηματογράφου και το "Centro" των εκδόσεων "Το Ροδακιό". Το 2003 τιμήθηκε με το Β΄ βραβείο ποίησης της Βιβλιοθήκης το Δήμου Ηρακλείου Αττικής.

Κωνσταντίνα Ριτσάτου (Εισηγητής)

Η Κωνσταντίνα Ριτσάτου είναι λέκτορας θεατρολογίας. Απόφοιτος της σχολής Νηπιαγωγών Χανίων (1984) και της φιλοσοφικής σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης (1994). Κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος του τομέα θεατρολογίας-μουσικολογίας του τμήματος φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης (1998). Η διδακτορική της διατριβή είχε θέμα: "Η συμβολή του Α. Ρ. Ραγκαβή στην ανάπτυξη του Νεοελληνικού Θεάτρου" (1999-2004). Υπηρέτησε δεκαεπτά χρόνια στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Εργάστηκε ως ερευνήτρια στο τμήμα θεάτρου, Α.Π.Θ. (2004-2006). Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα άπτονται ζητημάτων της ιστορίας του νεοελληνικού θεάτρου, με έμφαση στο 19ο αιώνα, και της παιδαγωγικής του θεάτρου. Άρθρα και μελέτες της έχουν δημοσιευθεί σε επιστημονικά περιοδικά και συλλογικούς τόμους.

Αθανάσιος Γ. Μπλέσιος

Αθανάσιος Γ. Μπλέσιος (Εισηγητής)

Ο Αθανάσιος Γ. Μπλέσιος είναι λέκτορας στο τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Παρίσι. Το 1997 αναγορεύτηκε διδάκτορας του Πανεπιστημίου Paris IV της Σορβόνης υποστηρίζοντας τη διδακτορική διατριβή του με θέμα "Le "theatre d΄ idees" en Grece de 1895 a 1922". Επίσης, έχει εκπονήσει μεταδιδακτορική έρευνα στο Πανεπιστήμιο Αθηνών με αντικείμενο την κοινωνική και εθνική διάσταση σημαντικών ελληνικών λογοτεχνικών έργων κυρίως των πρώτων δεκαετιών του 20ού αιώνα. Έχει διδάξει νεοελληνικό θέατρο στο τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πατρών και έχει εργαστεί ως μέλος του Συνεργαζόμενου Εκπαιδευτικού Προσωπικού στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Στα δημοσιεύματα του περιλαμβάνει κυρίως μελέτες για το νεοελληνικό θέατρο, συχνά σε συνάρτηση με το ευρύτερο ευρωπαϊκό, καθώς και για τη νεοελληνική λογοτεχνία, σε επιστημονικά πρωτίστως περιοδικά, αλλά και σε συλλογικούς τόμους και σε πρακτικά συνεδρίων.

Virginia Lopez Recio (Εισηγητής)


Γρηγόρης Ιωαννίδης (Εισηγητής)


Μανώλης Σειραγάκης

Μανώλης Σειραγάκης (Εισηγητής)

Ο Μανώλης Σειραγάκης γεννήθηκε στο Ρέθυμνο, όπου και σπούδασε φιλολογία. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές (MA) στην Αθήνα, στο τμήμα θεατρικών σπουδών, όπου εκπόνησε και τη διδακτορική του διατριβή για το ελαφρό μουσικό θέατρο στον Μεσοπόλεμο (υπό έκδοση, Καστανιώτης). Έχει δημοσιεύσει άρθρα στα περιοδικά "Νέα Εστία", "Παράβασις", "Επτά Ημέρες", "Ατάκα", "Τζαζ και Jazz", "Πυξίδα", "Αριάδνη", "Δρώμενα" καις στον τιμητικό τόμο "Στέφανος" για τον καθηγητή Βάλτερ Πούχνερ. Έγινε λέκτορας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης τον Μάιο του 2007. Ως ηθοποιός έχει πάρει επτά φορές μέρος στο Φεστιβάλ Επιδαύρου (Ανοιχτό Θέατρο Γ. Μιχαηλίδη, Εθνικό Θέατρο, Θεσσαλικό Θέατρο).

Γεωργία Κονδύλη (Εισηγητής)

Γεωργία Κονδύλη, Ph.D., Μουσικολόγος, Τμήμα Μουσικής Τεχνολογίας και Ακουστικής, Α.ΤΕ.Ι Κρήτης.

Συλλογικό έργο (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Κωνσταντίνος Α. Δημάδης

Κωνσταντίνος Α. Δημάδης (Επιμέλεια)

Ο Κ. Α. Δημάδης δίδαξε στα πανεπιστήμια του Άμστερνταμ (1980-1992) και του Κρόνιγκεν (1992-1996). Από το 1996 είναι καθηγητής νεοελληνικών σπουδών στο Freie Universitat του Βερολίνου και επίτιμος καθηγητής του Ινστιτούτου Κλασικών, Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Τιφλίδας. Παράλληλα διευθύνει από το 1985 το Διεθνές Πρόγραμμα Ελληνικής Γλώσσας, Ιστορίας και Πολιτισμού του Ιδρύματος Μελετών Χερσονήσου του Αίμου στη Θεσσαλονίκη. Ασχολείται ειδικότερα με τις σχέσεις τέχνης και εξουσίας και με τις επιδράσεις της πολιτκής στη λογοτεχνία, κυρίως σε περιόδους δικτατορίων και πολέμων

Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
4 από 5
Δέσιμο:
Απροσδιόριστο δέσιμο
Σελίδες:
778
Βάρος:
0.55 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση