Συνέχειες, ασυνέχειες, ρήξεις στον ελληνικό κόσμο (1204-2014): Οικονομία, κοινωνία, ιστορία, λογοτεχνία
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Συνέχειες, ασυνέχειες, ρήξεις στον ελληνικό κόσμο (1204-2014): Οικονομία, κοινωνία, ιστορία, λογοτεχνία

Ε' Ευρωπαϊκό Συνέδριο Νεοελληνικών Σπουδών, Θεσσαλονίκη, 20-5 Οκτωβρίου 2014

Συλλογικό έργο

κ.ά. (Εισηγητής)


Βενετία Αποστολίδου

Βενετία Αποστολίδου (Εισηγητής)

Η Βενετία Αποστολίδου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1961. Είναι καθηγήτρια Νεοελληνικής Λογοτεχνίας και Λογοτεχνικής Εκπαίδευσης στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Α.Π.Θ. Έχει γράψει τα βιβλία:
Ο Κωστής Παλαμάς ιστορικός της νεοελληνικής λογοτεχνίας, Θεμέλιο, 1992, Λογοτεχνία και Ιστορία στη μεταπολεμική Αριστερά: Η παρέμβαση του Δημήτρη Χατζή 1947-1981, Πόλις, 2003 (Βραβείο Δοκιμίου του περ.  Διαβάζω), Τραύμα και μνήμη: Η πεζογραφία των πολιτικών προσφύγων, Πόλις 2010 (Κρατικό βραβείο Δοκιμίου εξ ημισείας). Επίσης, σε συνεργασία με τον Παναγιώτη Πίστα το βιβλίο Με επίκεντρο τη «Μεγάλη Πλατεία». Μια θεώρηση του πεζογραφικού έργου του Νίκου Μπακόλα, Εκδόσεις Σοκόλη, 2009.


Ελένη Κόλλια (Εισηγητής)

Η Ελένη Κόλλια γεννήθηκε στην Αθήνα το 1968. Σπούδασε γαλλική γλώσσα και φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Ο "Ένοικος του ενικού" είναι η πρώτη της ποιητική συλλογή. Έχει μεταφράσει τα "Τελευταία ποιήματα του έρωτα" του Πωλ Ελυάρ, "Ποιήματα" του Μαρσέλ Προυστ, "Το μεθυσμένο καράβι - Επιστολές" του Αρθούρ Ρεμπώ.

Βασίλης Α. Μπογιατζής (Εισηγητής)

Ο Βασίλης Μπογιατζής γεννήθηκε το 1971 στην Αθήνα. Είναι διδάκτωρ ΕΜΠ/ΕΚΠΑ στην ιστορία και φιλοσοφία των επιστημών και της τεχνολογίας και διδάσκει στη μέση εκπαίδευσην και στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο. Κατά το ακαδημαϊκό έτος 2010-2011 δίδαξε με την ιδιότητα μέλους ΣΕΠ (Συνεργαζόμενο Εκπαιδευτικό Προσωπικό) στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, στη θεματική ενότητα "Επιστήμες της Φύσης και του Ανθρώπου στην Ευρώπη". Έχει δημοσιεύσει μελέτες σε ελληνικά και ξένα περιοδικά και έχει πραγματοποιήσει ανακοινώσεις σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στην Ιστορία των Ιδεών, τις Σπουδές Νεωτερικότητας και την Ιστορία Επιστήμης και Τεχνολογίας, με έμφαση στην οικειοποίηση της τεχνολογίας και του επιστημονικού ιδεώδους από πολιτικούς και διανοουμένους.

Σωτηρία Σταυρακοπούλου

Σωτηρία Σταυρακοπούλου (Εισηγητής)

Η Σωτηρία Σταυρακοπούλου γεννήθηκε στον Βόλο (1957). Είναι απόφοιτος της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ. (1980) και εργάζεται ως αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Φιλολογίας της παραπάνω Σχολής. Έχει δημοσιεύσει ποικίλα άρθρα, μελετήματα και βιβλιοκρισίες που αφορούν την πρώιμη δημώδη και τη νεοελληνική λογοτεχνία. Έχει εκδώσει τις ακόλουθες μελέτες: "Περικλής Σφυρίδης - Παραφυάδες ΙΙ: Κείμενα λογοτεχνίας και βιβλιοκρισίες 1999-2008" (Καστανιώτης, 2008) και "Περικλής Σφυρίδης - Ο πεζογράφος και η κριτική για το έργο του" (Εστία, 2011), "Επ’ αφορμή - Μελετήματα για τη λογοτεχνία της Θεσσαλονίκης" (Iανός, 2011), "Η γερμανική κατοχή σε πεζογράφους της Θεσσαλονίκης" (Μαλλιάρης Παιδεία, 2015), "Τέσσερις συνεντεύξεις του Περικλή Σφυρίδη" (Μαλλιάρης Παιδεία, 2016), "Εργογραφία - Βιβλιογραφία Κωνσταντίνου Κ. Παπουλίδη: 1960-2016" (Εκδόσεις Κυριακίδη ΙΚΕ, 2016), "Τα μη του έρωτα: Virtu per sensi - Ερμηνευτικές θεωρήσεις της υστερομεσαιωνικής και αναγεννησιακής λογοτεχνίας: 12ος-17ος αι." (Εκδόσεις Κυριακίδη ΙΚΕ, 2017), "Τέχνη αψιμυθίωτη" (Μαλλιάρης Παιδεία, 2017). Στα γράμματα εμφανίστηκε το 1980 με τη συλλογή διηγημάτων "Τα ζούμπερα" (Ερμής) και ακολούθησαν τα εξής βιβλία λογοτεχνίας: "Η χορδοφάσα και ο κύκλος" (διήγηση: Ερμής,1982)· "Η λαπαροτομή" (διηγήματα: Λιβάνης, 1983)· "Άλμα" (μυθιστόρημα: Ερμής, 1989)· "Οι δεξιώσεις" (μυθιστόρημα: Εστία, 2001)· "Η μεθυσμένη γυναίκα" (μυθιστόρημα: Εστία, 2005)· "Σπάνιες αλήθειες" (μυθιστόρημα: Εστία, 2008), "Αχ, Ελλάδα, σ’ αγαπώ" (μυθιστόρημα: Εστία, 2012).

Συμεών Ι. Δεγερμεντζίδης

Συμεών Ι. Δεγερμεντζίδης (Εισηγητής)

Ο Συμεών Δεγερμεντζίδης είναι πτυχιούχος του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ. Έκανε MASTER στο Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας του Α.Π.Θ. (συγγραφή τριών εκτενών μελετών). Δρ. Φιλοσοφίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Διδακτικό έργο στο Τμήμα Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του Παν/μιου Κρήτης στη βαθμίδα του Λέκτορα. Έχει λάβει μέρος σε διεθνή συνέδρια και σεμινάρια, δημοσίευσε σειρά επιστημονικών άρθρων.Είναι μέλος της Ελληνικής Σημειωτικής Εταιρείας και συνεργάτης του Ελληνικού Λογοτεχνικού και Ιστορικού Αρχείου Θεσσαλονίκης Έχει ειδικές γνώσεις σε, Φιλοσοφία, Ιστορία Τέχνης, Ψυχολογία, Σημειωτική, μετάφραση, λογοτεχνία, θέατρο, μουσική.

Σάββας Καράμπελας (Εισηγητής)

Ο Σάββας Καράμπελας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1975. Κατάγεται από την Αρκαδία και τη Μαγνησία. Είναι απόφοιτος της Σχολής Μωραΐτη, πτυχιούχος του Τμήματος Φιλολογίας και διδάκτωρ Νεοελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με θέμα της διατριβής του για το λογοτεχνικό περιοδικό "Τα Νέα Γράμματα", εκφραστικό όργανο της "γενιάς του 1930". Ανακοινώσεις, μελέτες έχουν παρουσιαστεί σε συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ δημοσιεύματά του περιλαμβάνονται σε συλλογικούς τόμους και φιλολογικά περιοδικά ("Νέα Εστία", "Μανδραγόρας΄, "Πόρφυρας", "Θέματα Λογοτεχνίας", "Νέα Εποχή Κύπρου" κ.ά). Έχει δώσει διαλέξεις στο Μεταπτυχιακό Πρόργραμμα του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Ιωανννίνων και έχει διδάξει φιλολογικά μαθήματα στο Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, στο Τμήμα Βιβλιοθηκονομίας και Συστημάτων Πληροφόρησης του ΤΕΙ Αθήνας, σε δημόσια ΙΕΚ και σε επιμορφωτικά σεμινάρια ενηλίκων. Έχει εργαστεί σε ερευνητικά προγράμματα Α.Ε.Ι. Aπό το 2008 εργάζεται στο Ιστορικό Αρχείο της Εθνικής Τράπεζας.

Δημήτρης Βλαχοδήμος (Εισηγητής)

Ο Δημήτρης Βλαχοδήμος γεννήθηκε στο Καστράκι Αγρινίου το 1964. Σπούδασε στην Φιλοσοφική Αθηνών και εργάζεται ως φιλόλογος στην Μέση Εκπαίδευση. Η αγάπη της λογοτεχνίας τον οδήγησε σε μεταπτυχιακές σπουδές στο τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης (1999-2002). Η διπλωματική του εργασία τιμήθηκε με το βραβείο "Μενέλαος Παρλαμάς" του Συλλόγου "Φίλοι του Πανεπιστημίου Κρήτης", επεξεργασμένη και εμπλουτισμένη της μορφή, αποτελεί αυτό εδώ το βιβλίο. Έχει λάβει μέρος ως εισηγητής σε εκδηλώσεις και συνέδρια για λογοτεχνικά ζητήματα στην Πάτρα, την Αθήνα, την Ερμούπολη, τον Βόλο, τα Χανιά. Λογοτεχνικά και κριτικά κείμενά του έχουν δημοσιευθεί στα περιοδικά Εντευκτήριο, Ίνδικτος, Νέα Εστία, Νεοελληνική Παιδεία, Νεφούρια, Παπαδιαμαντικά Τετράδια, Ποίηση, Φιλολογική. Ενδιαφέρεται κυρίως για την σχέση μεταξύ των κειμένων, τι διαβάζει ένα έργο (τι προσλαμβάνει) αλλά και τι διαβάζεται εντός του από τον αναγνώστη ή την κριτική (πώς προσλαμβάνεται). Μέσα σε αυτό το πλαίσιο εκπονεί και την διδακτορική του διατριβή στο ΑΠΘ για τον Ν. Γ. Πεντζίκη.

Γιάννης Ξούριας (Εισηγητής)

Ο Γιάννης Ξούριας γεννήθηκε το 1971. Ζει στην Αθήνα. Συμμετέχει, όσο πιο ενεργά μπορεί, στην Υπερρεαλιστική Ομάδα Αθηνών. Έχει εκλεγεί λέκτορας νεοελληνικής φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.


Λίζα Μαμακούκα (Εισηγητής)


Νίκος Φαλαγκάς (Εισηγητής)


Συλλογικό έργο (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Κωνσταντίνος Α. Δημάδης

Κωνσταντίνος Α. Δημάδης (Επιμέλεια)

Ο Κ. Α. Δημάδης δίδαξε στα πανεπιστήμια του Άμστερνταμ (1980-1992) και του Κρόνιγκεν (1992-1996). Από το 1996 είναι καθηγητής νεοελληνικών σπουδών στο Freie Universitat του Βερολίνου και επίτιμος καθηγητής του Ινστιτούτου Κλασικών, Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Τιφλίδας. Παράλληλα διευθύνει από το 1985 το Διεθνές Πρόγραμμα Ελληνικής Γλώσσας, Ιστορίας και Πολιτισμού του Ιδρύματος Μελετών Χερσονήσου του Αίμου στη Θεσσαλονίκη. Ασχολείται ειδικότερα με τις σχέσεις τέχνης και εξουσίας και με τις επιδράσεις της πολιτκής στη λογοτεχνία, κυρίως σε περιόδους δικτατορίων και πολέμων

Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
2 από 5
Δέσιμο:
Απροσδιόριστο δέσιμο
Σελίδες:
898
Βάρος:
0.55 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση