Χωρικές αφηγήσεις της μνήμης
zoom in
16.00€ -27% 11.68€

Μία μελέτη των πτυχών της αναθεωρημένης σχέσης του χώρου με τη μνήμη – εννοιών αλληλοσυνδεόμενων σε όλες τις εκφάνσεις λόγου και βιώματος. Η τέχνη, η φιλοσοφία, η λογοτεχνία, η συγκρότηση της συλλογικής μνήμης και η τοπική της διαμόρφωση, τα μνημεία και οι συγχρονικές ανακατασκευές της μνήμης είναι από τα θέματα που οι συγγραφείς αναλύουν.
Αν η μνήμη και η ανάμνηση αποτελούν το ενοποιητικό πεδίο των πολλαπλών τομών του ανθρώπου με τον κοινωνικό χωροχρόνο, τότε η συνάντησή της με τον αρχιτεκτονικό και αστικό σχεδιασμό ως σημαντικό συντελεστή αυτού του χωροχρόνου, αποτελεί ιδιαίτερα ευαίσθητο κομβικό θέμα στην ευρύτερη περιοχή της θεωρίας και της πρακτικής του σχεδιασμού. Από τη μνήμη στο ίχνος της στην υλικότητα του χώρου και τη δυνατότητα μέσω του τελευταίου ενεργοποίησης της μνήμης και των πολλαπλών ενθυμήσεων, εκδιπλώνονται ζητήματα κριτικής προσέγγισης του σύγχρονου αρχιτεκτονικού και αστικού χώρου. Ζητήματα που εξαρτώνται άμεσα από τον τρόπο αναφοράς μας στο παρελθόν, με νοσταλγική ή κριτική και αναστοχαστική διάθεση ανασύστασής του.
Με μία διεπιστημονική προσέγγιση οι συγγραφείς του τόμου συμβάλλουν στο διάλογο γύρω από τη σχέση μνήμης, χώρου και σχεδιασμού στην προοπτική εκδίπλωσης του ανθρώπου σε πολλαπλά χωροχρονικά πεδία. Το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον συνυφαίνονται με τρόπο δημιουργικής ανασυγκρότησης του συλλογικού ως προϋπόθεση για την έκφραση του ατομικού και την ευόδωση της ανθρώπινης συνύπαρξης.

Η Κυριακή Τσουκαλά είναι καθηγήτρια Κοινωνικής Ψυχολογίας του Χώρου στο τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Α.Π.Θ.
Η Σάσα Λαδά είναι καθηγήτρια στο τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Α.Π.Θ. με ερευνητικό ενδιαφέρον την ανάπτυξη της οπτικής του φύλου στην Αρχιτεκτονική και την Πολεοδομία.
Η Κέλλυ Παπαϊωάννου είναι διδάσκουσα στην αρχιτεκτονική τοπίου στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής Πάτρας.

Συλλογικό έργο (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Σταύρος Σταυρίδης (Συγγραφέας)

Ο Σταύρος Σταυρίδης σπούδασε αρχιτεκτονική στο ΕΜΠ. Εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ με θέμα "Η πολιτισμική εξάρτηση της συμβολικής σχέσης με τον χώρο". Μετείχε στην συντακτική ομάδα του περιοδικού "Εφήμερη πόλη" (κριτικός, βιωματικός και φαντασιακός λόγος για το χώρο). Είναι μέλος της συντακτικής επιτροπής του περιοδικού "Ουτοπία" (δίμηνη έκδοση θεωρίας και πολιτισμού). Έχει δημοσιεύσει πολλά άρθρα με αντικείμενο τη θεωρητική διερεύνηση των προβλημάτων του χώρου και της αρχιτεκτονικής. Έχουν εκδοθεί τα βιβλία του: "Η συμβολική σχέση με τον χώρο", Κάλβος 1990. "Διαφήμιση και το νόημα του χώρου", Στάχυ 1996, "Από την πόλη οθόνη στην πόλη σκηνή", Ελληνικά Γράμματα 2002, καθώς και σε συνεργασία με τη φωτογράφο Ε. Κώτσου, "Η υφή των πραγμάτων", Ίριδα 1996. Είναι λέκτορας του Τμήματος Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ, όπου διδάσκει αρχιτεκτονική σύνθεση και θεωρία στο προπτυχιακό και μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Φραγκίσκη Αμπατζοπούλου

Φραγκίσκη Αμπατζοπούλου (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Βασιλική Πετρίδου (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Παναγιώτης Πάγκαλος (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Γαρυφαλλιά Κατσαβουνίδου (Συγγραφέας)

Η Γαρυφαλλιά Κατσαβουνίδου γεννήθηκε στη Βέροια το 1972. Σπούδασε αρχιτεκτονική στο Αριστοτέλιο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Με υποτροφία του Ιδρύματος Ωνάση έκανε μεταπτυχιακό στον αστικό σχεδιασμό και την πολεοδομία στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασσαχουσέττης (Μ.Ι.Τ.). Κείμενα της έχουν δημοσιευθεί στα περιοδικά "Αρχιτέκτονες", "Η αρχιτεκτονική ως τέχνη" και "Thersholds", ενώ από το 2002 εργάζεται στο Τμήμα Αρχιτεκτονικών Μελετών του Δήμου Θεσσαλονίκης.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Κυριακή Τσουκαλά (Συγγραφέας)

Η Κυριακή Τσουκαλά σπούδασε αρχιτεκτονική στη Θεσσαλονίκη (1972-74) και στη Γενεύη (1974-78). Έκανε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στην κοινωνιολογία και την ψυχολογία του χώρου στο Παρίσι. Εκπόνησε δύο διδακτορικές διατριβές σε θέματα ψυχολογίας και αρχιτεκτονικής σε πανεπιστήμια της Γαλλίας καθώς και διατριβή επί υφηγεσία στην οργάνωση του χώρου και την πολεοδομία στο Universite Paris X-Nanterre. Σήμερα είναι καθηγήτρια στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και μέλος της ερευνητικής ομάδας "Environnement urbain: Processus cognitifs et representations" του Πανεπιστημίου Universite Paris X-Nanterre. Εξειδικεύτηκε στη σχέση του παιδιού με το κτισμένο περιβάλλον στην κλίμακα του αρχιτεκτονικού και αστικού χώρου. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα επικεντρώθηκαν στις ψυχοκοινωνικές ποιότητες του σχολικού περιβάλλοντος και του ανοικτού δημόσιου χώρου. Τελευταία ασχολείται με την ταυτότητα των νέων μορφών "δημόσιου" χώρου που χαρακτηρίζουν τις (μετα)πόλεις στη σύγχρονη εποχή της παγκοσμιοποίησης μέσα από τη μελέτη της συμπεριφοράς των ατόμων.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Μιχάλης Μπαρτσίδης

Μιχάλης Μπαρτσίδης (Συγγραφέας)

Ο Μιχάλης Μπαρτσίδης σπούδασε Φιλοσοφία. Η διδακτορική του διατριβή αφορούσε το έργο του Μπαλιμπάρ (Φιλοσοφία και Πολιτική στο έργο του Etienne Balibar), όπως επίσης το Μπαλιμπάρ Ε. (2005), "Πολιτική και αλήθεια", /μτφρ. Μιχάλης Μπαρτσίδης και Τάσσος Μπέτζελος. Διδάσκει φιλοσοφία στο ΕΑΠ, δίδαξε στον Τομέα Φιλοσοφίας του ΑΠΘ καθώς και στα μεταπτυχιακά του Παντείου, του ΠΑΜΑΚ, κ.ά. Οι δημοσιεύσεις του και τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα κινούνται στο πεδίο της Πολιτικής Φιλοσοφίας και της Σύγχρονης Ευρωπαϊκής Φιλοσοφίας (Spinoza, A.Smith, Kant, Merleau-Ponty, Marcuse, Foucault κλπ). Ο πυρήνας τους αφορά τις έννοιες της διατομικότητας και του εσωτερικού ορίου στο φιλοσοφικό πεδίο συγκρότησης της υποκειμενικότητας ειδικά στο Διατομικότητα, Κείμενα για μια οντολογία της σχέσης, /μτφρ. Λουκία Μάνο, της ηθικής του χρέους "Subjects in Crisis: Indebtedness, Money, Life", Phasis 3, 2015, της αξιοπρέπειας "΄Dignity΄ as glocal civic virtue: Redefining democracy in the era of neoliberal governmentality", (με Fotini Tsibiridou ) in Crisis, Resistance, and Prospects: The Arab Revolutions and Beyond, Palgrave 2016.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Πάνος Κούρος (Συγγραφέας)

Ο Πάνος Κούρος είναι εικαστικός καλλιτέχνης, επίκουρος καθηγητής στο τμήμα αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου Πατρών. Το έργο του αναπτύσσεται σε διαφορετικές περιοχές που συσχετίζουν κριτικές τέχνης με την αρχιτεκτονική, τον αστικό πολιτισμό και την πολιτική της μνήμης. Περιλαμβάνει προτάσεις, εγκαταστάσεις, επιμελητικές δράσεις και θεωρητικές μελέτες, και έχει παρουσιαστεί και διακριθεί σε πολλές διεθνείς εκθέσεις τέχνης. Είναι διδάκτωρ αρχιτεκτονικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Έχει επιτελέσει ερευνητής στο Κέντρο Ανωτάτων Εικαστικών Ερευνών (C.A.V.S.) του Μ.Ι.Τ. και έχει διδάξει μαθήματα περιβαλλοντικής τέχνης και αισθητικής των ερειπίων στη Σχολή Αρχιτεκτόνων του Μ.Ι.Τ., στη Σχολή Καλών Τεχνών της Μασσαχουσέτης και στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Βοστώνης. Έχει δημοσιεύσει πολλά άρθρα και μελέτες για ζητήματα σύγχρονης τέχνης, εκπαίδευσης και πολιτισμού των μέσων.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Σάσα Λαδά (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Νικόλαος - Ίων Τερζόγλου (Συγγραφέας)

Ο Νικόλαος-Ίων Τερζόγλου είναι αρχιτέκτων, διδάσκωρ Ε.Μ.Π. και διδάσκει Θεωρία της Αρχιτεκτονικής στο Πανεπιστήμιο Πατρών ως λέκτωρ Π.Δ. 407/80. Έχει διδάξει μαθήματα αρχιτεκτονικού χώρου και επικοινωνίας στο Ε.Μ.Π., έχει δημοσιεύσει δοκίμια σε επιστημονικά περιοδικά και βιβλία, έχει παγματοποιήσει σχεδιαστικές έρευνες γύρω από τη δομή, τον χαρακτήρα και το νόημα του αστικού χώρου και έχει λάβει μέρος με ανακοινώσεις σε διεθνή συνέδρια αρχιτεκτονικής και φιλοσοφίας. Η διδακτορική του διατριβή με θέμα "Εννοιολογικές δομές της αρχιτεκτονικής σκέψης: Leon Battista Alberti, Etienne-Louis Boullee, Le Corbusier", τιμήθηκε με το 2ο Βραβείο ICAR-CORA 2007 σε διεθνή διαγωνισμό για την καλύτερη διατριβή στην αρχιτεκτονική θεωρητική έρευνα.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Αριάδνη Βοζάνη (Συγγραφέας)

Αρχιτέκτων μηχανικός, λέκτορας της Σχολής Αρχιτεκτόνων Ε.Μ.Π. Είναι διπλωματούχος της Αρχιτεκτονικής Σχολής Ε.Μ.Π. (1993) και ως υπότροφος του Ι.Κ.Υ. συνέχισε τις μεταπτυχιακές σπουδές της (M. Arch., Barlett UCL) και ολοκλήρωσε τη διδακτορική της διατριβή με θέμα "Η έννοια του χώρου ως αναπαράσταση: Χώρος και λόγος στην αρχαία τραγωδία" (Ph. D., Architectural Association School of Architecture, History and Theory Department). Έχει διδάξει αυτοδύναμα θεωρία στη σχολή Architecture, History and Theory Department). Έχει διδάξει αυτοδύναμα θεωρία στη σχολή Architectural Association School of Architecture (1997-1998) και θεωρία και αρχιτεκτονική σύνθεση στις σχολές Αρχιτεκτόνων Πολυτεχνείου Κρήτης (2004-2005) και Ε.Μ.Π. (2000-2002). Από το 2007 διδάσκει ως μέλος Δ.Ε.Π. στο Ε.Μ.Π. με γνωστικό αντικείμενο "Θεωρητική διερεύνηση και σχεδιασμός Δημόσιων, Ιδιωτικών χώρων και αντικειμένων" και συμμετέχει ως κύριος ερευνητής σε ερευνητικό πρόγραμμα του Ε.Μ.Π. σχετικά με τον εκσυγχρονισμό των χώρων του Μεγάρου της Βουλής. Έχει δημοσιεύσει άρθρα σχετικά με ζητήματα που αφορούν στη θεωρία της αρχιτεκτονικής και το κτισμένο περιβάλλον και έχει συμμετάσχει σε συνέδρια και εκθέσεις αρχιτεκτονικής. Από το 1998 διατηρεί αρχιτεκτονικό γραφείο και έχει βραβευθεί σε ελληνικούς και πανευρωπαϊκούς αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς. Email: avozani@central.ntua.gr
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Κέλλυ Παπαϊωάννου (Συγγραφέας)

Η Κέλλυ Παπαϊωάννου είναι διδάσκουσα στην αρχιτεκτονική τοπίου στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής Πάτρας. Κατέχει πτυχίο αρχιτέκτονα μηχανικού από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ΜΔΕ αρχιτεκτονικής τοπίου και ΜΔΕ σχεδιασμός-χώρος-πολιτισμός ΕΜΠ.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Κώστας Μωραΐτης (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Κυριακή Τσουκαλά (Επιμέλεια)

Η Κυριακή Τσουκαλά σπούδασε αρχιτεκτονική στη Θεσσαλονίκη (1972-74) και στη Γενεύη (1974-78). Έκανε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στην κοινωνιολογία και την ψυχολογία του χώρου στο Παρίσι. Εκπόνησε δύο διδακτορικές διατριβές σε θέματα ψυχολογίας και αρχιτεκτονικής σε πανεπιστήμια της Γαλλίας καθώς και διατριβή επί υφηγεσία στην οργάνωση του χώρου και την πολεοδομία στο Universite Paris X-Nanterre. Σήμερα είναι καθηγήτρια στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και μέλος της ερευνητικής ομάδας "Environnement urbain: Processus cognitifs et representations" του Πανεπιστημίου Universite Paris X-Nanterre. Εξειδικεύτηκε στη σχέση του παιδιού με το κτισμένο περιβάλλον στην κλίμακα του αρχιτεκτονικού και αστικού χώρου. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα επικεντρώθηκαν στις ψυχοκοινωνικές ποιότητες του σχολικού περιβάλλοντος και του ανοικτού δημόσιου χώρου. Τελευταία ασχολείται με την ταυτότητα των νέων μορφών "δημόσιου" χώρου που χαρακτηρίζουν τις (μετα)πόλεις στη σύγχρονη εποχή της παγκοσμιοποίησης μέσα από τη μελέτη της συμπεριφοράς των ατόμων.

Σάσα Λαδά (Επιμέλεια)


Κέλλυ Παπαϊωάννου (Επιμέλεια)

Η Κέλλυ Παπαϊωάννου είναι διδάσκουσα στην αρχιτεκτονική τοπίου στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής Πάτρας. Κατέχει πτυχίο αρχιτέκτονα μηχανικού από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ΜΔΕ αρχιτεκτονικής τοπίου και ΜΔΕ σχεδιασμός-χώρος-πολιτισμός ΕΜΠ.

Εκδότης:
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
288
Διαστάσεις:
24x17
Βάρος:
0.55 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση