Εμείς αρχίσαμε...ο πάγος έσπασε...ο δρόμος χαράχτηκε
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Εμείς αρχίσαμε...ο πάγος έσπασε...ο δρόμος χαράχτηκε

αφιέρωμα 100 χρόνια Οκτωβριανή Επανάσταση

Νίκος Μπογιόπουλος

Συλλογικό έργο

Γιώργος Μαργαρίτης

12.00€ -27% 8.76€

Στην επετειακή έκδοση, περιέχονται τρεις ενότητες:

Μια χρονολογική - ιστορική ενότητα: Με παρουσίαση των κύριων γεγονότων του 1917-1918 που οδήγησαν στην Επανάσταση του Οκτώβρη και ακολούθησαν αμέσως μετά, όπως και μια λεπτό προς λεπτό ιστορική αποτύπωση των στιγμών που εκτυλίχθηκαν το τριήμερο 24, 25 και 26 Οκτωβρίου (6-7-8 Νοεμβρίου με το νέο ημερολόγιο) του 1917 στην Πετρούπολη και αποτέλεσαν τις κορυφαίες στιγμές της νίκης της επανάστασης.

Μια πολιτική και θεωρητική ενότητα: Με την παρουσίαση κειμένων που αποτυπώνουν το κλίμα, τις σκέψεις, την τακτική και τις αντιπαραθέσεις, τους στόχους και τα γεγονότα που έκριναν την έκβαση της ταξικής πάλης. Όπως το απόσπασμα του ιστορικού E.H. Carr, συγγραφέα μιας από τις πιο σοβαρές και αναλυτικές ιστορίες της Ρώσικης Επανάστασης, αλλά και κείμενα, άρθρα και γράμματα του Λένιν την περίοδο λίγο πριν και κατά τη διάρκεια της επανάστασης και των γεγονότων του 1917, καθώς και μια δική του «αποτίμηση» για την Οκτωβριανή Επανάσταση, 4 χρόνια μετά.

Η τρίτη ενότητα περιλαμβάνει μια μικρή αρθρογραφία σύγχρονων διανοητών για την ιστορία αλλά και τη σημασία του Οκτώβρη στην εποχή μας.

Στο βιβλίο υπάρχουν σειρά φωτογραφιών και εικαστικών έργων για και από την Οκτωβριανή Επανάσταση του 1917

Ένας αιώνας από ένα τεράστιας σημασίας ιστορικό γεγονός είναι μια στιγμή κατά την οποία σχεδόν υποχρεωτικά, σχεδόν φυσικά προκύπτουν απολογισμοί, αναστοχασμοί και θέσεις.

Σε τούτη την έκδοση, δεν μας ενδιαφέρουν οι τυπικοί «πανηγυρικοί της μέρας», ούτε τα βαρύγδουπα συμπεράσματα δήθεν «φίλων» και εχθρών της επανάστασης του 1917. Σε αυτή την έκδοση, παρουσιάζουμε κάποιες, λίγες, στιγμές ενός κορυφαίου ιστορικού γεγονότος, ως αρχή, ως υπενθύμιση, ως μια εισαγωγή για την εποχή στις οποίες οι επαναστάσεις είναι εντελώς αναγκαίες.

Περιέχει κείμενα των: Εdward H. Carr, Bλαντίμιρ Iλίτς Λένιν, Λ. Σαβέλιεφ,  Δημήτρη Γκόβα, Γιώργου Μαργαρίτη, Νίκου Μπογιόπουλου
Νίκος Μπογιόπουλος

Νίκος Μπογιόπουλος (Συγγραφέας)

Ο Νίκος Μπογιόπουλος γεννήθηκε το 1967 στην Αθήνα και σπούδασε στο Οικονομικό Τμήμα του Πανεπιστημίου της Αθήνας. Είναι δημοσιογράφος. Εργάζεται στον "Ριζοσπάστη" και έχει συνεργαστεί με ραδιοφωνικούς σταθμούς και περιοδικά.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Συλλογικό έργο (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Γιώργος Μαργαρίτης

Γιώργος Μαργαρίτης (Συγγραφέας)

Ο Γιώργος Μαργαρίτης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1954. Διδάσκει σύγχρονη Ιστορία στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Από το 1985 μέχρι το 2004 δίδαξε στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Η περίοδος της Κατοχής, της Αντίστασης και του Εμφυλίου Πολέμου βρίσκεται στο επίκεντρο των ερευνητικών του ενδιαφερόντων. Σε αυτήν την περίοδο αναφέρεται το μεγαλύτερο μέρος των άρθρων που έχει δημοσιεύσει σε ελληνικά και ξένα περιοδικά, καθώς και οι περισσότερες μελέτες του σε συλλογικούς τόμους και οι εισηγήσεις του σε επιστημονικά συνέδρια.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Vladimir Illic Lenin

Vladimir Illic Lenin (Συγγραφέας)

Lenin Vladimir Illic (22 Απριλίου 1870 - 21 Ιανουαρίου 1924). Ο Βλαδίμηρος Ίλιτς Ουλγιάνωφ που επωνομάστηκε Λένιν, προσεχώρησε στα επαναστατικά κινήματα της Ρωσίας ήδη στα χρόνια που σπούδαζε νομικά. Μετά από σύντομη παραμονή στην Ελβετία, συνελήφθη το 1895 στη Ρωσία λόγω πολιτικής προπαγάνδας κατά του καθεστώτος και εξορίστηκε στα χρόνια 1897-1900 στη Σιβηρία. Από το 1900 βρίσκεται με μια διετή διακοπή στο εξωτερικό, όπου ιδρύει και αναπτύσσει ένα κόμμα στελεχών, το οποίο προορίζεται να αναλάβει την ηγεσία του προλεταριάτου στον αγώνα για το σοσιαλισμό. Αυτές οι κινήσεις οδήγησαν το 1903 σε διάσπαση του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος της Ρωσίας. Το 1917 επέστρεψε ο Λένιν στη Ρωσία, με επίσημη υποστήριξη του γερμανικού κράτους, όταν ο A΄ παγκόσμιος πόλεμος ήταν ακόμα σε εξέλιξη. Μετά την "Οκτωβριανή επανάσταση" ανέλαβε ο Λένιν την εξουσία ως ηγέτης των Μπολσεβίκων και προσπάθησε με εκτεταμένο μετασχηματισμό της οικονομίας και της κοινωνίας της Σοβιετικής Ένωσης που ανακηρύχθηκε εντωμεταξύ, να υλοποιήσει ένα μαρξιστικό μοντέλο διακυβέρνησης. Γίνεται πρόεδρος του Σοβιέτ του κομισαρίων του Λαού. Υπογράφει με τους Γερμανούς την συνθήκη του Μπρεστ Λιτόβσκ. Κερδίζει την εσωτερική αντεπανάσταση (Λευκορώσοι) ενώ για να αντιμετωπίσει τις οικονομικές δυσχέρειες εφαρμόζει την ΝΕΠ. Τον Μάϊο του 1922 μένει παράλυτος από συμφόρηση, συνεχίζει όμως να διοικεί το κράτος ως το θάνατο του στις 21 Ιουνίου 1924.Το κεκτημένο του έμεινε παρακαταθήκη ως Λενινισμός.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Edward Hallett Carr

Edward Hallett Carr (Συγγραφέας)

Ο διπλωμάτης, δημοσιογράφος και ιστορικός Edward Hallett Carr (1892-1982) γεννήθηκε στο Λονδίνο από γονείς μεσοαστικής καταγωγής. Φοίτησε στο Merchant Taylors΄ School του Λονδίνου και στο Trinity College του Καίμπριτζ, από όπου πήρε το 1916 το πτυχίο του στην κλασική φιλολογία. Την ίδια χρονιά, και ενώ εξελισσόταν ο πρώτος παγκόσμιος πόλεμος, ξεκίνησε τη διπλωματική του καριέρα στο Foreign Office, από την οποία παραιτήθηκε το 1936. Στην αρχή, ως στέλεχος του Contraband Department του Φόρεϊν Όφις, ήταν υπεύθυνος για τις σχέσεις των συμμάχων με τη Γερμανία, μετά το 1917, όμως, ως στέλεχος του Northern Department, ασχολήθηκε με τις σχέσεις της Μ. Βρετανίας με τη Ρωσία, διέβλεψε την επικράτηση των μπολσεβίκων στην Οκτωβριανή Επανάσταση και συμβούλευσε σχετικά τον πρωθυπουργό Λόυντ Τζορτζ σε αντίθεση με τον υπουργό Άμυνας Ουίνστον Τσώρτσιλ, που υποστήριζε την παρέμβαση υπέρ των μενσεβίκων. Έλαβε μέρος στη βρετανική αντιπροσωπεία της Σύσκεψης Ειρήνης των Παρισίων, το 1919, καθώς και στη σύνταξη της Συνθήκης των Βερσαλιών που οδήγησε στην ίδρυση της Κοινωνίας των Εθνών. Η διπλωματική του σταδιοδρομία επαινέθηκε, αργότερα, από τον Λόρδο Χάλιφαξ, και το 1920 του απονεμήθηκε ο τίτλος Commander of the British Empire (CBE). Μετά την αποχώρησή του από τη διπλωματική υπηρεσία, το 1936, ανέλαβε τη θέση Wilson Professor of International Politics στο Univestity College της Ουαλίας, και έγινε εταίρος των κολεγίων Trinity του Καίμπριτζ (1955) και Balliol της Οξφόρδης (1966). Το γνωστότερο ιστορικό έργο του είναι η "Ιστορία της Σοβιετικής Ρωσίας" ("History of Soviet Russia") σε 14 τόμους, που γράφτηκε και εκδόθηκε μεταξύ των ετών 1950-1978. Άλλα βιβλία του είναι: "The Romantic Exiles: A Nineteenth Century Portrait Gallery", 1933, "The Twenty Years΄ Crisis, 1919-1939: An Introduction to the Study of International Relations", 1939 1946,"The Soviet Impact on the Western World", 1946, "The New Society", 1951, "German-Soviet Relations Between the Two World Wars: 1919-1939", 1952, "The Russian Revolution: From Lenin to Stalin (1917-1929)", 1979, "From Napoleon to Stalin and Other Essays", 1980, και το κλασικό στο είδος του, "What is History?", 1961 και 1986 (σε επιμέλεια R.W. Davies).
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Δημήτρης Γκόβας (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
208
Διαστάσεις:
20.5x14
Βάρος:
0.32 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση