Το ημερολόγιο ενός τρελού. Το παλτό
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Το ημερολόγιο ενός τρελού. Το παλτό

Nikolaj Vasilievic Gogol

ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΕΝΟΣ ΤΡΕΛΟΥ Είπαν πως έρχεται ο διευθυντής. Πολλοί απ΄ τους υπαλλήλους έτρεξαν ποιος να πρωτοπεράσει για να μοστράρουν ο καθένας στα μούτρα του, αλλ΄ εγώ ούτε που σάλεψα. Όταν περνούσε απ΄ το τμήμα μας, όλοι ανασκουμπώθηκαν. Εγώ ωστόσο έμεινα όπως ήμουν! Τι διευθυντής; Εγώ να σηκωθώ μπροστά του; Ποτέ! Τι διευθυντής είναι; Είναι τάπα κι όχι διευθυντής. Τάπα συνηθισμένη, απλή τάπα, τίποτα περισσότερο, τάπα που στουμπώνουν τις μπουκάλες. Το πιο διασκεδαστικό για μένα ήταν όταν έβαλαν μπρος μου έγγραφα να υπογράψω. Οι κύριοι νόμιζαν ότι θα γράψω στην άκρη του χαρτιού "γραφεύς τάδε". Αμ! δε σφάξανε! Στο κύριο μέρος του εγγράφου, που βάζει την τζίφρα του ο διευθυντής, τράβηξα ένα: "Φερδινάνδος ο Α΄". Άξιζε να βλέπει κανείς τη νεκρική σιωπή που επικράτησε. Αλλά εγώ μόνον έκανα νεύμα με το χέρι, λέγοντας: "Δεν θέλω εκδηλώσεις υποταγής" και έφυγα. ΤΟ ΠΑΛΤΟ Κανείς δεν θυμόταν πότε είχε μπει στο υπουργείο ο Ακάκι Ακακιεβιτς και ποιός τον είχε συστήσει. Όσο κι αν άλλαζαν οι διευθυντές, οι τμηματάρχες, οι προϊστάμενοι, αυτόν τον έβλεπες πάντα καθισμένο στην θέση του, στην ίδια στάση, απασχολημένο στην ίδια δουλειά του διεκπεραιωτή, έτσι που αργότερα μερικοί είπανε πως είχε έρθει στον κόσμο με στολή και με φαλάκρα. Κανείς τον είχε σε υπόληψη. Οι κλητήρες, όχι απλώς δεν σηκώνονταν όταν περνούσε, αλλά και δεν έδιναν περισσότερη προσοχή στην παρουσία του απ΄ όση στο πέταγμα μιας μύγας. Οι ανώτεροί του τον μεταχειρίζονταν με δεσποτική ψυχρότητα. Ο πρώτος τυχόν υποπροϊστάμενος, του πετούσε χαρτιά κάτω από την μύτη χωρίς καν να μπει στον κόπο να πει: "Ευαρεστηθείτε παρακαλώ να αντιγράψετε αυτό", ή "Ορίστε ένας εξαιρετικά ενδιαφέρων φάκελος", όπως συνηθίζεται ανάμεσα σε γραφειοκράτες με καλή ανατροφή. Χωρίς να γυρίζει να κοιτάξει εκείνον που του επέβαλλε αυτή τη δουλειά, χωρίς ν΄ ασχολιέται αν ο άνθρωπος αυτός είχε το δικαίωμα να του την επιβάλλει, ο Ακάκι Ακάκιεβιτς εξέταζε μια στιγμή το έγγραφο κι ύστερα στρωνόταν να το αντιγράψει.
Μαρία Κωνσταντούρου

Μαρία Κωνσταντούρου (Μεταφραστής)

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Βιάστηκε να παντρευτεί, γι΄ αυτό δεν εκπλήρωσε το όνειρό της να πάρει το πτυχίο της Φιλοσοφικής. Τώρα είναι χωρισμένη και μητέρα δύο παιδιών. Δουλεύει περισσότερο από δέκα χρόνια ως μεταφράστρια βιβλίων και παράλληλα γράφει τα δικά της μυθιστορήματα. Πριν από δύο χρόνια εκδόθηκε το πρώτο της, "Όταν οι γυναίκες τολμούν". Ο τίτλος "Σκιές στο χρόνο" είναι η δεύτερη ολοκληρωμένη της προσπάθεια. Της αρέσει πολύ το γράψιμο και σκοπεύει να συνεχίσει σε αυτόν τον τομέα. Όπως λέει χαρακτηριστικά, "έτσι κι αλλιώς, η ζωή μού δίνει καθημερινά ερεθίσματα. Είναι απίστευτα τα σενάρια που παίζονται κάθε τόσο δίπλα μας. Και είναι τρομερό το πόσοι από εμάς γίνονται πρωταγωνιστές σε ιστορίες που θυμίζουν επιστημονική φαντασία..."


Nikolaj Vasilievic Gogol

Nikolaj Vasilievic Gogol (Συγγραφέας)

Νικολάι Γκόγκολ (189 - 1852). Γεννήθηκε στην Πολτάβα της Ουκρανίας από οικογένεια φτωχών ευγενών. Θεωρείται ο πατέρας του ρωσικού ρεαλισμού και το έργο του επηρέασε σημαντικά την εξέλιξη της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Το 1828 πήγε στην Πετρούπολη, όπου τον περίμεναν αλλεπάλληλες αποτυχίες. Το πρώτο του βιβλίο, "Το ειδύλλιο" (1829), δέχτηκε αρνητικές κριτικές και η προσπάθειά του να γίνει ηθοποιός υπήρξε μια αποτυχία. Έγινε γνωστός με το βιβλίο "Ο επιθεωρητής" (1836) και η καθιέρωση ήρθε με τις "Νεκρές ψυχές" (1842), που τον έφεραν στην κορυφή των ρωσικών γραμμάτων. Το έργο του Γκόγκολ με το λυρισμό, το χιούμορ και τη διεισδυτικότητά του, χάραξε έναν καινούργιο θεματικό και εκφραστικό δρόμο στη ρωσική και στην παγκόσμια λογοτεχνία. Άλλα έργα του είναι: "Το παλτό", "Το ημερολόγιο ενός τρελού", "Τάρας Μπούλμπα", "Η μύτη", "Τα παντρολογήματα".
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Τόπος Έκδοσης:
Νέα Ιωνία
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
96
Διαστάσεις:
20.5x14
Βάρος:
0.156 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση