Φιλοσοφικά έργα
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Φιλοσοφικά έργα

Δοκίμια, επιστολές, διασαφήσεις

Gottfried Wilhelm Leibniz

18.55€ -10% 16.70€
Ο Gottfried Leibniz υπήρξε πολυγραφότατος με ευρύτατο ορίζοντα ενδιαφερόντων, και ίσως ο πιο καθολικός διανοούμενος του ευρωπαϊκού 17ου αιώνα. Ο όγκος των χειρογράφων που φυλάσσονται στη Βιβλιοθήκη του Αννόβερου αποτελούν αδιάψευστο μάρτυρα της ευρυμάθειάς του. Ωστόσο, η κατανόηση της σκέψης ενός φιλοσόφου δεν απαιτεί τόσο τη συγκεφαλαίωση των γνώσεων που είχε ο ίδιος όσο την ανακάλυψη της μεθόδου, της εποπτικής ματιάς του συνόλου. Και η κατανόηση προηγείται κάθε κρίσης. Στα κείμενα που απαρτίζουν τον ανά χείρας τόμο, και τα οποία καλύπτουν χρονικά όλη τη συγγραφική του δραστηριότητα, ο Leibniz πραγματεύεται τις βασικότερες έννοιες της φιλοσοφίας του: μονάδα, δύναμη και ύλη, επικοινωνία των υποστάσεων, ένωση ψυχής και σώματος, προδιατεταγμένη αρμονία. Επιθυμία και πρόθεση της παρούσας έκδοσης είναι να προσφέρει στο κοινό μια συνολική επισκόπηση της φιλοσοφίας του Leibniz, συμβάλλοντας στην καλύτερη κατανόηση της σκέψης του. Παρουσιάζονται σε νέες μεταφράσεις τα έργα: - Λόγος περί Μεταφυσικής - Νέο σύστημα της φύσης και της επικοινωνίας των υποστάσεων - Αρχές της Φιλοσοφίας [Μοναδολογία] Και μεταφράζονται για πρώτη φορά στην ελληνική γλώσσα τα κείμενα: - Αρχές της φύσης και της χάρης θεμελιωμένες στον λόγο - Αλληλογραφία με τον Antoine Arnauld - Σκέψεις για τις αρχές της ζωής και τις πλαστικές φύσεις - Κείμενα για τον Descartes - Διασαφήσεις - Επιστολή σχετικά με ό,τι είναι ανεξάρτητο από τις αισθήσεις και την ύλη
Gottfried Wilhelm Leibniz

Gottfried Wilhelm Leibniz (Συγγραφέας)

Gottfried Wilhelm Leibniz (1646-1716). Γεννήθηκε στη Λειψία και πέθανε στο Αννόβερο, ήταν ένα από τα σημαντικότερα οικουμενικά πνεύματα του παγκόσμιου πολιτισμού. Σπούδασε νομικά και αρχικά, απορρίπτοντας μια ακαδημαϊκή καριέρα, εργάστηκε στην υπηρεσία του πρίγκιπα στο Μάιντς (Μαγεντία) και από το 1776 ως βιβλιοθηκάριος στην Αυλή του δούκα του Αννοβέρου. Στη διάρκεια παραμονής του στο Παρίσι και στο Λονδίνο στα έτη 1672-1676 ως διπλωματικός εκπρόσωπος, μελέτησε τα Μαθηματικά και τις φυσικές επιστήμες της εποχής του. Ο Λάιμπνιτς διατύπωσε φιλοσοφικές θεωρίες με στόχο να συμφιλιώσει τη θρησκεία με τη φιλοσοφία και τις φυσικές επιστήμες και γενικότερα να διευθετήσει φιλοσοφικές αντιφάσεις. Π.χ. ένα αίτιο δεν μπορεί να έχει την ίδια φύση με τη δράση που προκαλεί, οπότε ο θεός βρίσκεται έξω από την αιτιοκρατική εξάρτηση αίτιο-δράση και όχι ως πρώτο αίτιο αυτής της αλυσίδας. Διατύπωσε σημαντικά στοιχεία της Θεωρίας της Αιτιολογίας, εγκαινιάζοντας την ιστορία της Μαθηματικής Λογικής που διατυπώθηκε αργότερα σε αυστηρή μορφή από τον Ράσελ. Τα άπαντα του Λάιμπνιτς περιλαμβάνουν, αφενός περί τις 15.000 επιστολές, τις οποίες αντάλλαξε ο μεγάλος φιλόσοφος και ερευνητής με εξέχουσες προσωπικότητες της εποχής του και αφετέρου ένα μεγάλο αριθμό από βιβλία και επιστημονικές δημοσιεύσεις. Σ΄ όλη του την πορεία αγωνιζόταν για την επανένωση τής προτεσταντικής και της καθολικής εκκλησίας και για τη διάδοση τών θετικών επιστημών με την ίδρυση κατάλληλων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων. Το 1684 δημοσίευσε τις "Αρχές του διαφορικού λογισμού", ερχόμενος έτσι σε σύγκρουση με τον Νεύτωνα, ο οποίος διεκδικούσε την πατρότητα αυτών των ιδεών. Το 1693 ακολούθησε η εισαγωγή από τον Λάιμπνιτς της έννοιας της ορίζουσας στα Μαθηματικά και η ανάπτυξη τού δυαδικού συστήματος με τα ψηφία 0 και 1. Εκτός από φιλόσοφος και μαθηματικός, ο Λάιμπνιτς ήταν επίσης φυσιοδίφης και τεχνικός. Το 1673 κατασκεύασε μία αριθμομηχανή, η οποία βρίσκεται σήμερα σε τεχνικό μουσείο της Γερμανίας.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Βάιος Ντάφος (Μεταφραστής)

Ο Βάιος Φ. Ντάφος γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στη Νομική Σχολή Αθηνών και είναι Διδάκτωρ Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου της Τουλούζης Le-MirailII. Το 2015 ιδρύει τις εκδόσεις Αμολγός με κύριες θεματικές: Φιλοσοφία, Θέατρο και Ξένη Λογοτεχνία.

Εκδότης:
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Μαλακό εξώφυλλο
Σελίδες:
398
Διαστάσεις:
19χ12
Βάρος:
0.465 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση