Μια φορά κι έναν καιρό… το σύμπαν
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Μια φορά κι έναν καιρό… το σύμπαν

Ιστορίες κοσμολογίας

Robert Gilmore

18.02€ -28% 12.97€

«Μια φορά κι έναν καιρό δεν υπήρχε Σύμπαν», ξεκίνησε ο παραμυθάς…

Πρώτα η Χιονάτη συναντά έναν από τους Μικρούς Ανθρώπους, μετά έναν από τους Ακόμη Πιο Μικρούς Ανθρώπους και τέλος έναν από τους Πραγματικά Απειροελάχιστους Ανθρώπους. Κι όσο επιμελώς κι αν ψάχνει, οι μοναδικοί νάνοι που βρίσκει είναι αστέρια υπό κατάρρευση! Προφανώς δεν βρίσκεται στο οικείο περιβάλλον του πασίγνωστου παραμυθιού των αδελφών Γκριμ, αλλά σε ένα παράξενο νέο τοπίο όπου βασιλεύουν οι κβαντικές συμπεριφορές, οι κυματοειδείς ιδιότητες των σωματιδίων και η αρχή της αβεβαιότητας. Κοντολογίς, έχει εισέλθει (κι εμείς μαζί της) σ’ έναν από τους κόσμους που δημιούργησε ο φυσικός επιστήμονας και μυθοπλάστης Ρόμπερτ Γκίλμορ. Ξαναγράφοντας τα κλασικά παραμύθια ως επιστημονικές ιστορίες –«Ο Τζακ και το κλαδί στ’ αστέρια», «Η Ωραία αφυπνιζομένη», «Η Σταχτοπούτα και ο θάνατος των άστρων» κ.ά.– ο συγγραφέας δείχνει ότι υπάρχουν πολλοί και διάφοροι τρόποι να ρίξει κανείς φως στα παράξενα βάθη της σύγχρονης φυσικής και της κοσμολογίας και σε όσα έχουν να μας πουν για την προέλευση, τη φύση και την κλίμακα του Σύμπαντος, τα άστρα και τους γαλαξίες, το χωρόχρονο και τη βαρύτητα, τη ζωή και το πεπρωμένο των άστρων. Οι μαύρες τρύπες, τα αστέρια που πεθαίνουν, το ταξίδι προς τα πίσω στο χρόνο μέχρι τη Μεγάλη Έκρηξη – είναι όλα εδώ σ’ αυτές τις έξι προσιτές, διδακτικές και ελκυστικά εικονογραφημένες διηγήσεις.

«Οι ήρωες των παραμυθιών κάνουν εντατικά μαθήματα στην κβαντική φυσική και την κοσμολογία.»

New Scientist

«Για τους περισσότερους φυσικούς, η επιθυμία να δείξουν στο κοινό τις χαρές της κατανόησης των επιστημονικών πραγμάτων παραμένει ακόρεστη . . . Ο Ρόμπερτ Γκίλμορ έβαλε αυτή την επιθυμία στην πράξη . . . Δώστε το βιβλίο στους επιστήμονες φίλους σας. Θα σας ευχαριστήσουν θερμά και θα το εννοούν.»

Physics Today

Ανδρομάχη Σπανού (Μεταφραστής)


Robert Gilmore

Robert Gilmore (Συγγραφέας)

Ο Robert Gilmore είναι καθηγητής θεωρητικής φυσικής στο Πανεπιστήμιο Drexel στις ΗΠΑ. Έχει επίσης ασχοληθεί με τη δημόσια πρόσληψη και κατανόηση της επιστήμης, ως επισκέπτης ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ, και με τη φυσική των στοιχειωδών σωματιδίων, στο Brookhaven, το Stanford και το CERN στη Γενεύη. Έργα του είναι: "Lie Groups, Lie Algebras, and Some of Their Applications" (1974), "Catastrophe Theory for Scientists and Engineers" (1981), "Alice in Quantumland. An Allegory of Quantum Physics" (1995), "Scrooge’s Cryptic Carol. Visions of Energy, Time, and Quantum Nature" (1996), "The Wizard of Quarks. A Fantasy of Particle Physics" (2001), "The Topology of Chaos. Alice in Stretch and Squeezeland" (2002), "Once Upon A Universe. Not-so-Grimm Tales of Cosmology" (2003), "Elementary Quantum Mechanics in One Dimension" (2004), "The Symmetry of Chaos" (μαζί με τον C. Letellier, 2007), "Lie Groups, Physics, and Geometry" (2007).
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
272
Διαστάσεις:
24x17
Βάρος:
0.575 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση