Λόγια της κάλπης
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Λόγια της κάλπης

Δικαστικός αντιπρόσωπος

Τριαντάφυλλος Α. Γεροζήσης

8.48€ -10% 7.63€

 Το δικαίωμα της ψήφου και συνεπώς η οργάνωση εκλογών είναι παμπάλαιο  δικαίωμα  που  το βρίσκουμε στην Αρχαία Ελλάδα. Πέρασε από διάφορες «φάσεις» για να εξελιχθεί στο πραγματικά καθολικό     δικαίωμα     ψήφου,    δηλαδή  της ψήφου     όλων   των   πολιτών  χωρίς διακρίσεις φύλου ή οικονομικής επιφάνειας ή γραμματικών γνώσεων. Στη νεώτερη Ελλάδα, από τα πρώτα Επαναστατικά Συντάγματα αναγνωριζόταν το δικαίωμα ψήφου ουσιαστικά σε όλους τους πολίτες, όχι όμως στις γυναίκες. Με αγώνες σιγά σιγά επιβλήθηκε το καθολικό δικαίωμα και για τις γυναίκες, ιδιαίτερα  με  τη συμμετοχή  τους  στην Εθνική Αντίσταση και  τις θυσίες  τους και, ακόμη περισσότερο, με τη μαζική  συμμετοχή των γυναικών στον Εμφύλιο Πόλεμο της περιόδου 1946-1949. Στα μετά τη δεκαετία του 1950 χρόνια καθιερώθηκε στη χώρα μας το καθολικό δικαίωμα ψήφου για όλους τους Έλληνες πολίτες αδιακρίτως φύλου, οικονομικής κατάστασης, επαγγέλματος, καταγωγής, γραμματικών γνώσεων.

Μαζί με το δικαίωμα του «εκλέγειν» συνυπάρχει και -ακολουθεί την πορεία του- το καθολικό δικαίωμα του «εκλέγεσθαι», με εκάστοτε νομοθετούμενο κατώτερο όριο ηλικίας. Τα  δικαιώματα  του   «εκλέγειν» και του «εκλέγεσθαι» είναι δικαιώματα ιερά και   είναι   προς  όφελος   του  λαού  και  της  κοινωνίας  όταν  γίνονται σεβαστά.

Τριαντάφυλλος Α. Γεροζήσης

Τριαντάφυλλος Α. Γεροζήσης (Συγγραφέας)

Ο Τ. Γεροζήσης γεννήθηκε το 1934 στη Λάρισα. Νεαρός ΕΠΟΝίτης, το 1949 κατατάχτηκε στο ΔΣΕ. Τελείωσε τη Νυχτερινή Εμπορική Λάρισας το 1964. Πτυχίο του Οικονομικού Τμήματος του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθήνας (ΑΣΟΕΕ), πτυχίο της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Δίπλωμα Προκεχωρημένων Σπουδών (DEA) του Πανεπιστημίου ΙΙ της Σορβόνης-Παρισίου, Διδακτορικό Δίπλωμα (Doctorat d’ Etat) του ίδιου Πανεπιστημίου. Ήταν δικηγόρος Αθηνών και ανήκε στην Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής ως επιστημονικός συνεργάτης. Στην περίοδο 1993-1999 δίδαξε Συνταγματικό Δίκαιο στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων. Έργα του χρονολογικά: "Ο τελευταίος", "Τέλος και Αρχή" (θεατρικό), "Αγκόλα το κλειδί της Αφρικής", "Η Βουλή των Ελλήνων για το Κυπριακό", με τους Παντελή Αντ. και Κουτσουμπίνα Στ. "Κείμενα Συνταγματικής Ιστορίας", "Το Σώμα των Αξιωματικών 1881-1975" (Διδακτορική Διατριβή), "Δωδεκάνησα, 1947-1997", "Ανταρτόπουλο στο ΔΣΕ", "Επίλεκτο Απόσπασμα της 1ης Μεραρχίας του ΔΣΕ Φλωράκη-Μπελογιάννη-Παπαγεωργίου (Αύγουστος-Σεπτέμβρης 1949)", "Λάζαρος Ος 1769-1797" (Μετάφραση), "Έφοδος στον ουρανό". Οι δύο επιχειρήσεις του ΔΣΕ". Είχε δημοσιεύσει άρθρα σε περιοδικά και εφημερίδες. Έφυγε από τη ζωή στις 15 Απριλίου 2018.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
160
Διαστάσεις:
21x14
Βάρος:
0.268 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση